Reynaers Aluminium Romania participa intre 10 - 27 Octombrie la Trienala de Arhitectura East Centric
“ În arhitectură, transparenţa nu este numai o condiție de material sau substanță care permite "trecerea" luminii, aerului şi a priveliştei; este, de asemenea, o condiție de organizare sau de amplasare.
Transparența este conexiune și continuitate, o dialectică între dezvăluire și tăinuire, precum și între a vedea și a citi. Un mediu transparent permite şi invită: lumină, aer și privelişte.”
(Rowe & Slutzky, 1982)
Reynaers Aluminium România participă între 10 - 27 Octombrie la Trienala de Arhitectură East Centric care va aborda pe larg subiectul Trans(a)parenţe.
Din punct de vedere arhitectural, transparența ne ajută să percepem spații diferite în același timp, creând diferite imagini și senzații în interiorul sau în afara spațiului. Însă integrarea transparenţei într-o construcţie din materiale solide se realizează luându-se în considerare două aspecte: permeabilitatea şi reflexia.
- Permeabilitatea se referă la a avea limite, care funcționează ca filtre, mai degrabă decât limitele solide, sau deschideri care permit lucrurilor să treacă sau să fie văzute prin intermediul lor. Acest concept dă ocazia persoanelor în interiorul și în afara unui spațiu de a percepe lumea fizică din jurul lor.
- Reflexia construieşte un sentiment de transparență în obiectele solide, ceea ce le face să dispară sau să fuzioneze cu spațiul din jur. Ca rezultat, clădirea pare să fie inundată de lumină.
Inspiraţi de subiectul transparenţelor, articolul prezent pune în lumină un proiect arhitectural remarcabil din capitala georgiană Tbilisi. Clădirea procuraturii se află la marginea nord-vestică a oraşului, în apropiere de Instanţa de Judecată Tbilisi, într-un cadru care este preponderant industrial.
“Clientul a cerut să proiectăm o clădire care să consolideze calitatea împrejurimilor arhitecturale și să acţioneze ca un punct de reper la intrarea în oraș.” (arh. Niko Japaridze)
Partea frontală a clădirii reprezintă cu siguranţă cea mai mare atracţie, fiind concepută ca o impresionantă ramă neagră, în care plutește o volumetrie de sticlă. “Cadrul reprezintă legea, iar volumele vitrate din interiorul acestuia constituie oglinda în care se reflectă societatea noastră și rafinamentul legilor”, explică Japaridze. “Fiecare funcţie este exprimată într-o anumită cutie, în timp ce sunt conectate prin intermediul unor scări din sticlă. Ideea de bază a proiectării în acest fel a clădirii Procuraturii o reprezintă transparenţa. Toate funcţiile sunt vizibile - atât intern, cât și extern.”
Transparenţa clădirii este accentuată și de scările din sticlă, care sunt poziţionate vertical faţă de stradă, și fac legătura dintre faţada frontală din sticlă cu faţada mult mai închisă din spate. Intrarea, controlul de securitate și holul se află toate la parter. La etaj se află biroul procurorului, o sală de ședinţe, cantina și o verandă. Terasa de pe acoperiș este utilizată pentru conferinţe și festivităţi.
În scopul de a realiza conceptul de clădire complet transparentă, alegerea corectă a materialelor a fost esenţială.
Astfel, în partea frontală a clădirii a fost utilizat sistemul CW 50-SG cu sticlă lipită pe ramă, pentru a obţine casete mari de sticlă fără mai multe cadre. Același sistem a fost utilizat și la faţada mai închisă și la elevaţiile laterale, pentru a permite deschideri ale ferestrelor și pentru a ascunde cercevele în sistemul de panouri de aluminiu ale faţadei.
Cu toate acestea, imaginea arhitecturală nu a fost singurul lucru care a contat. “Economisirea energiei a fost de asemenea o problemă principală a proiectului”, afirmă arhitectul, oferind un alt motiv pentru care a ales sistemul de faţadă din aluminiu. “Lumina naturală pătrunde în clădire, chiar și prin faţada Reynaers. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea de a realiza transparenţa pe care ne-o doream și de a utiliza cât mai multă lumină naturală. Deasupra scărilor interioare se află un luminator mare, conceput cu un sistem special de aerisire, care permite pătrunderea fluxului de aer.”
Arhitect: Arhitects of Invention, Tbilisi (Niko Japaridze, Gogiko Sakvarelidze, Ivane Ksnelashvili, Dato
Canava, Eka Kankava, Viliana Guliashvili, Nika Maisuradze, Elisso Sulakauri, David Dolidze, Soso
Eliava, Eka Rekhviashvili, PM Devi Kituashvili)
Investitor: Ministerul de Justiţie
Executant: LG Glass, General Manager Malkhaz Rostiashvili, Tbilisi
Sisteme Reynaers: CW 50-SG, CS 77
O altă opţiune clară a fost poziţionarea părţilor închise ale panourilor pe faţadele de nord și sud, prevenind astfel supraîncălzirea spaţiului interior și crearea unui micro-climat în zona de atrium și curte. Arhitectului i-ar fi plăcut ca partea sudică să fie placată cu panouri solare. “Dar, din păcate costurile acestei investiţii nu se încadrau în buget”, spune el. “Cu toate acestea, în viitor există posibilitatea de a înlocui panourile de aluminiu cu cele solare.”
Aflaţi mai multe despre soluţiile Reynaers accesând www.reynaers.ro sau contactaţi direct unul dintre consultanţii Reynaers.
Str. Lucian Blaga, nr.4, sector 3, Bucureşti
T: 021 321 08 38
F: 021.320.51.05
www.reynaers.ro/office@reynaers.ro