Sapte obiecte de mobilier care nu se vor demoda niciodata
Moda in amenjarile de interior este schimbatoare. Tendintele se schimba de la un an la altul si sunt greu de previzionat. Din acest motiv poate ar trebui sa aveti in vedere achizitionarea catorva obiecte de mobilier care reusesc sa supravietuiasca trecerii timpului si care datorita designului si a detaliilor sunt intotdeauna un element deosebit in cadrul diverselor amenajari.
Mergand pe ideea identificarii unor astfel de obiecte iata mai jos o lista de sapte piese de mobilier care cu siguranta vor arata la fel de actuale si peste zece ani.
1. Scaunele din lemn curbat
Michael Thonet a inceput sa produca acest tip de scaun in 1850. Procesul revolutionar de fabricatie pe care la folosit a permis impunerea pe piata a unor piese de mobilier durabile, usoare si cu o eleganta rafinata data de formele simple in contrast total cu mobilierul incarcat de decoruri la moda in acea perioada. La mai mult de 150 de ani dupa, modelele lui Thonet se regasesc in cafenelele din Paris si in casele elegante – avand in continuare o estetica moderna si mereu la moda.
2. Oglinzile supra-dimensionate
Mari, cu rame bogat ornate, oglinzile arata la fel de bine indiferent daca se gasesc intr-un spatiu de birouri modern sau intr-un palat. Sunt elementul care prin material si ornamente aduce un strop de prospetime si contrast intr-un spatiu modern, pe langa faptul ca par sa dea o noua dimensiune incaperilor facandu-le mai mari.
3. Canapelele Chesterfield
Aceste canapele cu spatar tapitat si brate rotunjite sunt prezente in amenajarile de interior inca din perioada anilor 1850 si arata la fel de bine intr-un spatiu contemporan pe cat de frumoase erau in salonul reginei Victoria.
5. Scaunele Barcelona
Proiectate de arhitectul Mies Van der Rohe pentru Pavilionul Barcelonei de la Expozitia Internationala din 1929, scaunele Barcelona au fost unul din emblemele designului modern. Structura simpla si supla din otel-inox peste care stau doua perne dreptunghiulare, imbracate in piele creaza o mixtura intre un design industrial si un obiect de lux, reusind sa se potriveasca intr-o mare varietate de interioare si amenajari.
6. Mesele Tulip (Lalea)
Acest tip de masa a fost creat de designerul finlandez Eero Saarinen in incercarea de a oferi o solutie mai eleganta pentru modelul clasic cu patru picioare. Creata in 1956 masa Tulip este cel mai nou element din aceasta lista, dar forma zvelta si caracterul multi-functional au transformat acest obiect de mobilier intr-un clasic mereu apreciat.
7. Canapeaua Florence Knoll
Atunci cand a creat aceasta canapea cu forme simple si emblematice, Florence Knoll incerca sa obtina un desin care sa se potriveasca cu alte piese de mobilier, unul care sa se piarda putin in fundal si sa lase alte obiecte sa capteze atentia. Poate acesta este si motivul pentru care aceasta canapea se regaseste in multe interioare si a inspirat mai multe variatii pe aceeasi tema.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa