Sase proiecte spectaculoase de reconversie a unor silozuri
Unele dintre cele mai impresionante proiecte pe care le-am vazut in decursul timpului includ o serie de reconversii ale vechilor cladiri industriale si agrare.
Cele mai reusite dintre transformari pastreaza in continuare patina timpului si elemente care trimit cu gandul la functiunile originale ale respectivelor spatii, fiind combinate cu design de ultima ora menite sa le insufle un aer proaspat, in pas cu tendintele actuale. Obiceiul de a transforma vechi silozuri, care datorita formei ofera arhitectilor verticalitate si ocazia de a crea spatii unice, ce sunt parca din alta lume, insufla o noua viata in acesti vechi mastodonzi iar designerii profita de ocazie pentru a-si pune la incercare imaginatia. Mai jos ne-am gandit sa va prezentam sase astfel de proiecte de prin toata lumea.
Fabrica de sticla Guangdong, Shenzhen, China
Cele doua silozuri parasite ale vechii fabrici de sticla din cartierul industrial Shekou au fost fost transformate intr-un spatiu de prezentare al lucrarilor care participau la Bienala de Urbanism si Arhitectura Bi-City din 2013.
Complexul avand o inaltime de 27m s-a remarcat prin scarile in spirala care flancau volumele silozurilor si pardoselile din sticla securizata. Echipa de la O-Office Architecture din China a fost cea responsabila pentru solutia de reconversie datorita experientei in aceasta tipologie de proiecte.
Muzeul V&A Waterfront, Cape Town
Anul acesta la conferinta Indaba Design, firma londoneza Thomas Heatherwick a prezentat imagini ale proiectului Muzeul V&A Waterfront. Acesta este alcatuit dintr-o serie de 42 silozuri pentru grane care vor fi supuse unor lucrari de renovare astfel incat sa poata gazdui 80 de galerii expozitionale, spatii dedicate procesului de conservare a obiectelor de arta, o gradina sculpturala amenajata pe acoperis, librarii, cafenele si alte dotari.
Silo 468, Helsinki, Finlanda
Un alt proiect in Helsinki, Finlanda realizat de biroul Lighting Design Collective din Madrid a constat in executarea a 1280 de perforatii in fatada metalica a unui siloz si pe care le-au evidentiat prin intermediul surselor de lumina LED. Noua estetca a cladirii se aseamana cu un far supus unei reinterpretari contemporane a formelor. Conceput pentru a onora desemnarea orasului in 2012 ca Centrul Deignului Mondial, proiectul este o instalatie luminoasa alimentata de puterea vantului care creaza un nou spatiu public pe faleza din cartierul Kruunuvuorenranta.
Cladirea este deschisa pentru vita cu putin timp inainte de lasarea serii si pentru o scurta perioada dupa aceasta. Luminile in schim raman aprinse pana la 2.05 noaptea, obtinandu-se un efect spectaculos pe masura ce vanturile dominante genereaza modele luminoase unice.
Silo O, Amsterdam
Echipa de la NL Architects a transformat un siloz abandonat aflat la periferia orasului, intr-un centru de catarari si alpinism recunoscut in cercurile de profesionisti la nivel mondial. Propunerea arhitectilor a fost initial respinsa de dezvoltator, dar dupa elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru un al treilea siloz, Silo O a primit o a doua sansa.
Volumul initial, cu exteriorul neted a fost transformat intr-o structura fatetata, cu sute de forme, care sa le propuna profesionistilor o varietate de trasee in care sa-si exerseze priceperea. La interior a fost amenajata o sala de sport organizata pe verticala, la care se adauga un bar, o biblioteca, un centru de informare, o agentie de turism, un magazin si cateva sali de intalniri.
Silo Ice, Iowa
Nu sunt prea multe locuri in intinsa campie a statului Iowa in care pasionatii de alpinism pe gheata isi pot exersa indemanarea. Pentru a rezolva acest neajuns oamenii au trebuit sa fie inventivi. Don Briggs a cumparat un teren pe care se afla un vehi siloz si pe care l-a transformat intr-un perete de catarari. Structura avand inaltimea a opti niveluri a fost acoperita in gheata care coboara ca o cascada inghetata pana la baza.
Acest centru de catarari se deschide in fiecare iarna si functioneaza fara probleme daca temperaturile raman sub 26 de grade. Silozul care se gaseste chiar la iesirea din Cedar Falls, Iowa a devenit un loc foarte cautat de pasionatii acestui sport.
Depozit de munitie transformat in locuinta, New York
Unul dintre cele mai surprinzatoare exemple se gaseste in nordul statului New York, unde un vechi depozit de munitie, care tinea rachete Atlas-F in timpul Razboiului Rece a fost transformat intr-o locuinta de lux.
Raspandite pe tot cuprinsul Statelor Unite, aceste structuri ingropate au fost construite cu 18 milioane de dolari, in timp ce astazi un astfel de depozit modernizat poate fi cumparat cu 3milioane de dolari. In acest pret sunt incluse o cabana traditionala si un heliport.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa