Scaunele de birou ergonomice - o investitie corecta
In zilele noastre, faptul ca o mare majoritate dintre noi lucreaza la un birou, din fata calculatorului, nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. Munca la birou presupune sa stam asezati pe scaun pentru multe ore, si chiar daca exista exceptii de la regula, acestea nu fac decat sa o confirme. Stand asezati exercitam o presiune foarte mare asupra structurii coloanei vertebrale, deci trebuie sa evitam pe cat posibil riscurile complicatiilor ce pot aparea pe parcurs. Scaunele ergonomice de birou sunt un prim pas pe care il puteti face.
Dar ce inseamna pana la urma un scaun ergonomic? Ergonomia reprezinta domeniul care se ocupa cu adaptarea perfecta a omului la conditiile de munca; asadar, un scaun ergonomic se diferentiaza prin confortul sporit pe care il poate oferi utilizatorilor. Si cum poate un scaun oferi un grad sporit de confort aproape tuturor utilizatorilor? Prin ajustabilitatea, flexibilitatea si modul in care se adapteaza la forma corpului nostru.
Daca v-ati decis sa optati pentru un scaun de birou ergonomic, iata cateva elemente esentiale pe care produsul trebuie sa le ofere pentru a garanta ergonomia.
Reglajul inaltimii la care este pozitionat sezutul scaunului fata de pardoseala ar trebui sa fie usor de ajustat pentru orice scaun ergonomic. O inaltime ce variaza intre 40 si 53 cm fata de pardoseala este ideala pentru marea majoritate a oamenilor; asta le permite sa stea asezati corect pe scaun, cu talpile lipite de pardoseala, pulpele paralele cu aceasta si bratele la aceeasi inaltime cu biroul. Este necesar ca sezutul sa aiba o latime si o adancime suficiente pentru a putea sustine orice persoana in mod confortabil. Latimea standard este, in general, intre 43 si 50 cm. Adancimea trebuie sa fie suficienta pentru ca persoana sa stea rezemata de spatar in asa fel incat intre sezut si spatele genunchilor sa fie o distanta intre 5 si 10 cm. Trebuie de aemenea sa puteti ajusta modul in care sezutul se poate apleca atat in fata, cat si in spate. Acesta joaca un rol foarte important deoarece stand asezati pentru o perioada de timp fara suport lombar poate produce tensiuni in partea de jos a coloanei vertebrale. Scaunele ergonomic ear trebui sa fie prevazute cu un suport lombar ajustabil, pentru a sustine modul natural in care coloana vertebrala se curbeaza in zona lombara. Spatarele scaunelor ergonomice trebuie sa fie intre 30 si 40 cm latime. Daca spatarul este separate de sezut, atunci trebuie ca pozitia acestuia sa fie ajustabila (ca sa il puteti lasa mai in fata sau mai pe spate). Trebuie sa poata sustine curba naturala a coloanei, cu atentie speciala pentru zona lombara. Existenta unui mecanism de blocare face ca spatarul sa ramana in aceeasi pozitie chiar daca va lasati pe spate. Acesta trebuie sa aiba suficient de multa captuseala pentru ca sezutul sa ramana confortabil pentru o perioada indelungata de timp. Materialele textile, care “respire”, sunt intotdeauna de preferat. Trebuie sa fie ajustabile, si sa permita bratelor si umerilor sa se relaxeze. Inaltimea sezutului
Latimea si adancimea sezutului
Suportul lombar
Spatarul
Materialul
Manerele
Scaunul trebuie sa fie pivotant, pentru ca persoana sa aiba acces cu usurinta la diverse zone ale biroului, prevenind intinderile de muschi.
Asadar, asigurati-va ca viitoarea achizitie bifeaza cat mai multe dintre caracteristicile enumerate mai sus. Confortul, siguranta si sanatatea sunt elemente esentiale.