Se poate locui si intr-o casa de doar 4m latime? Desigur!
Terenurile neconstruite in Tokyo sunt o raritate de aceea se ajunge sa se construiasca pe orice bucatica ramasa libera. Echipa japoneza Atelier HAKO Architects ne-a dovedit ca se poate locui si intr-o casa construita pe un teren foarte ingust. Acestia au inserat volumul subtire de doar 4m latime intre alte doua imobile, iar interioarele au reusit sa le amenajeze astfel incat sa nu suferi de claustrofobie.
Construita in Shibuya, locuinta avand 70mp este finisata pe exterior in panouri de tabla cutata ce pun in valoare volumul simplu si ingust. In partea din fata arhitectii au decupat in volum pentru a crea o veranda protejata, prin care se ajunge la usa de acces. Exteriorul este strapuns de golurile pentru ferestre, amplasate in stransa corelare cu spatiile interioare pe care le deservesc asigurand lumina naturala si ventilare pentru incaperi.
Pentru a crea impresia unor spatii mai ample, arhitectii au redus la minim numarul peretilor de compartimentare si nu au prevazut nici un hol, astfel ca imcaperile ocupa toata latimea casei. Pentru a pune in valoare anumite incaperi s-au folosit diferentele de nivel. De exemplu, in zona de zi amenajata la cel de al doilea nivel, cateva trepte fac trecerea dintre locul de luat masa si zona de discutii.
„Dinamismul, alaturi de combinatia dintre liniile oriziontale si cele verticale prezente in spatiile interioare ale casei, au condus la crearea unor secvente placute si a unei atmosfere aerisite, spatioase” declarau arhitectii.
Cea mai mare provocare in cazul unor astfel de volume este asigurarea unui iluminat natural optim, in toate incaperile folosite. Din pacate, terenul prezenta vecini pe toate cele trei laturile astfel ca arhitectii au prevazut pe fatada principala doua ferestre generoase, restul fiind de dimensiuni semnificativ mai mici. Toti peretii au fost finisati in alb pentru a reflecta lumina naturala. Pentru un plus de lumina in zona centrala a casei au fost prevazute doua luminatoare la nivelul acoperisului.
O scara in spirala face legatura intre cele trei niveluri, de la parter unde se afla dormitorul matrimonial pana la ultimul etaj unde sunt doua dormitoare si o baie. Pe acoperis a fost amenajata o terasa care in ciuda suprafetei restranse le ofera membrilor familiei spatiu in aer liber, la inaltime, de unde pot admira orasul si se pot bucura de intimitate.