Se pot instala prize in baie?
Baia este spatiul cu cea mai mare umiditate din casa, dar tot asa este si bucataria. Totusi, mai des vedem prize in bucatarii decat in bai. De ce baile nu prea au prize si de ce pe acestea din urma le intalnim mai degraba pe peretele exterior, de la intrarea in toaleta? Si este totusi, posibil, sa montam prize si in aceasta incapere?
Dupa cum bine stim, apa si electricitatea nu fac casa buna din simplul motiv ca apa este un transmitator al curentului electric. Dincolo de faptul ca priza reprezinta un spatiu deschis in care poate intra umezeala mai usor, mai avem de-a face si cu alta problema peretii baii sunt mai plini de instalatii care oricand pot crapa, picura sau crea condens, asadar nu va puteti permite riscul de a trage si fire electrice prin sau pe acelasi perete. Desigur, firele sunt izolate si e destul de putin probabil ca acestea sa fie afectate, dar daca izolatia sufera si ea o defectiune? Un electrician stie ca un circuit de curent electric care trece printr-o zona de risc trebuie sa aiba si protectie diferentiala, care intrerupe imediat curentul in cazul unei defectiuni a izolatiei. Protectie diferentiala au de altminteri si intrerupatoarele sistemului electric care deserveste baia, pentru ca aici, deisgur, aveti deja macar un bec instalat.
Este, asadar, posibil sa va montati totusi prize in baie. Dar specialistii recomanda pentru bai prizele cu protectie la umiditate (cu capac, care poarta specificatia IP44). Dar acest lucru nu este suficient. Riscul sa nu vedem ceea ce se intampla in perete ramane, de aceea, daca intr-adevar va doriti o priza in baie, va trebui sa chemati un instalator care sa va indice exact peretii prin care trec instalatii, sa va asigure protectia diferentiala a prizei, a circuitului si a intrerupatorului sau sa va monteze un transformator de separatie. Atentie, dispozitivele diferentiale trebuie si verificate, lunar, prin apasarea butonului de test integrat.
Instalatorul va urmari respectarea si a distantei fata de sursa de apa (de minim 60 cm), respectiv lipsa riscului sa stropiti priza atunci cand faceti dus. Tot el va va spune si cum sa evitati riscul de scurtcircuit, ca nu este indicat sa folositi apartura electrica atunci cand va aflati in contact cu apa (de genul nu bagati uscatorul in priza cu mainile ude), dar si cum sa evitati riscul de suprasarcina.
Oricum ar fi, abordati cu precautie instalarea unei prize in acest spatiu. E drept, uscatorul sau masina de spalat sunt in fond accesorii electrice care au nevoie de alimentare si este destul de inconfortabil sa folositi mereu un prelungitor care sa iasa din baie, tinand si usa intredeschisa. Daca va stanjenesc astfel de situatii, puteti solicita montarea prizei, dar nu faceti instalatii improvizate, ci apelati la un electrician, pentru a fi siguri ca riscurile de accidente sunt minime.
2. Selectarea suprafețelor expuse la foc în secțiuni de oțel și bare de lemn
În versiunea CYPE 3D 2025.a, am implementat selecția, pe bare, a suprafețelor expuse la foc, în profiluri de oțel și bare de lemn. În meniul „Bar”, opțiunea „Fire resistance” poate fi utilizată pentru a atribui suprafețele expuse barelor selectate. Această opțiune va fi activă atunci când utilizatorii au selectat opțiunea „Check fire resistance” din „General data”.