Cum alegem chiuveta potrivită pentru baie?
Alegerea chiuvetei potrivite, atat pentru baie cat si pentru bucatarie, inseamna mai mult decat gasirea unui produs care sa arate bine si sa se potriveasca cu stilul locuintei. Si deoarece puteti citi mai multe despre alegerea chiuvetei potrivite pentru bucatarie aici, astazi vom prezenta considerentele esentiale pentru ca alegerea chiuvetei pentru baie sa fie usoara si multumitoare.
Complexitatea proiectului pe care il veti desfasura (fie o reamenajare completa a baii, fie doar o inlocuire a chiuvetei) va poate oferi indicii despre alegerea pe care o veti face. De exemplu, va trebui sa va asigurati ca noua chiuveta se potriveste cu robinetul pe care il aveti deja (in cazul unei inlocuiri) sau cu cel pe care il veti achizitiona. Pe langa asta, modul in care chiuveta va fi instalata si materialul din care este confectionata pot aduce de asemenea atat avantaje cat si dezavantaje. Dupa ce verificati modul in care aceste aspecte se pot plia pe dorintele dumneavoastra veti fi cu adevarat pregatiti pentru o alegere potrivita.
Modul de instalare
Chiuvete de perete
Acest tip de chiuvete se monteaza pe perete si se potriveste foarte bine in baile mici deoarece lasa impresia unui spatiu mai mare. Spatiul de sub chiuveta poate fi de asemenea folosit pentru depozitari, etc.
Chiuveta cu picior
Un model similar chiuvetelor de perete, singura diferenta fiind piedestalul de sustinere situat sub chiuveta. Si acest model se potriveste bine in baile mici.
Materialul
Ceramica
Reprezinta cel mai folosit tip de chiuvete, putandu-se fabrica atat in varianta de perete, varianta cu picior sau drept chiuveta cu blat. Culorile in care le puteti gasi variaza de la alb la culori deschise si pastelate.
Fonta emailata
Cele mai convenabile ca pret, chiuvetele din fonta emailata reprezinta o optiune clasica. Se pot curata foarte usor si au durabilitate buna, insa materialul se poate crapa la contact puternic. Sunt in general albe, insa daca se reabiliteaza se pot realiza si in alte culori. Se recomanda culori deschise pentru ca in cazul apelor cu mult calcar vor ramane pete vizibile.
Polimeri
Sunt incluse aici chiuvetele cu aspect de marmura sau granit, confectionate din rasini peste care a fost aplicat gel protector. Se disting printr-o durabilitate crescuta, desi pot fi destul de dificil de curatat.
Sticla
Chiuvetele din sticla au rezistenta foarte buna, insa pot avea dezavantajul ca stropii de apa vor fi vizibili.
Metale
Sunt folosite in special chiuvetele din inox si mai rar din cupru. Cuprul reprezinta o varianta costisitoare, insa care aduce garantia unei suprafete foarte durabile. Retineti doar ca de-a lungul timpului cuprul isi schimba culoarea daca nu este protejat. Daca doriti sa achizitionati o chiuveta din otel, este bine sa stiti ca acestea pot fi confectionate din inox sau chiar din otel emailat. Cele din otel emailat sunt mai usoare insa pot fi predispuse la indoituri si la craparea emailului.
Lemn
Reprezinta o optiune care aduce un plus de stil bailor, insa care este mai costisitoare si necesita ingrijire periodica.
Ce este bine de stiut
Daca v-ati facut deja o idee despre tipul si materialul viitoarei chiuvete, este bine totusi sa mai aveti in vedere cateva considerente. Retineti asadar ca:
- Montarea blatului se va face mai jos decat in mod obisnuit astfel incat muchia chiuvetei sa fie la o inaltime corespunzatoare pentru dumneavoastra
- Stilul dumneavoastra de viata dicteaza ce chiuveta se potriveste. Cine foloseste cel mai adesea baia? Adultii, cei in varsta sau copiii? Pentru baile utilizate de multe ori intr-o zi si de catre toti membrii familiei se recomanda chiuvetele rezistente si durabile.
- Tineti de cont de spatiul de care aveti nevoie pentru depozitare in jurul chiuvetei, iar pentru asta va trebui sa hotarati ce produse cosmetice veti aseza aici (savoniere, suport pentru periute si pasta de dinti, etc.). Singurul tip de chiuvete pentru care acest factor nu mai reprezinta o problema este cel al chuivetelor cu blat.
- Chiuvetele din sticla trebuie sa fie realizate din sticla laminata sau securizatza, pentru rezistenta si durabilitate. Asigurati-va deci ca sticla este laminata sau securizata, mai ales in cazul in care achizitionati o chiuveta din sticla artizanala sau lucrata manual.
- Fiecare material are nevoie de un produs de curatat specific. Mare atentie la chiuvetele din cupru, lemn sau polimeri, deoarece sunt materiale sensibile la produsi chimici.
Ce alti factori va mai influenteaza alegerea unei chiuvete noi pentru baie? Asteptam raspunsurile si parerile dumneavoastra in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.cccremodeling.com, www.thebathoutlet.com, www.houzz.com, www.plus.google.com, www.listvanities.com, www.welcomei.com, www.starmanner.com, www.styleture.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu