Se pregătesc schimbări majore pentru agenții imobiliari: Cursuri obligatorii și răspundere pentru viciile ascunse
Mai mult, agentii imobiliari ar putea fi obligati sa raspunda in solidar cu proprietarii imobilelor pentru eventualele vicii ascunse ale bunului tranzactionat.
Potrivit proiectului, se pot prezenta la examen, care ar urma sa fie sustinut in fata unei comisii formate din cinci membri, doar cei care ai absolvit cursul de pregatire si nu au la activ condamnari definitive pentru infractiuni savarsite cu violenta, pentru infractiuni contra patrimoniului sau pentru infractiuni de fals.
Odata promovat examenul, agentii imobiliari primesc o diploma cu care se pot inscrie, dupa achitarea unei taxe, in Registrul National Electronic al Agentilor Imobiliari, gestionat de Ministerul Justitiei. Proiectul mai presupune reatestarea agentilor imobiliari o data la doi ani, cei care nu se supun acestei prevederi urmand sa piarda automat dreptul de a profesa.
Initiatorii proiectului, trei parlamentari liberali, mai vor ca agentii imobiliari sa raspunda "solidar delictual" cu vanzatorul imobilului in cazul in care bunul vandut prezinta vicii ascunse.
"Titularii drepturilor asupra imobilului au obligatia de a prevedea in contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de acestia. Agentii imobiliari raspund solidar delictual cu acestia, daca nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, mentionate in contractul de intermediere", se mentioneaza in proiect.
In categoria viciilor ascunse sunt incluse surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului si agentul imobiliar in mod rezonabil puteau să le cunoasca.
Este considerat viciu ascuns este acel defect al imobilului care nu poate fi descoperit de cumparator in momentul achizitiei fara asistenta de specialitate. Sunt considerate vicii ascunse tevile sparte in instalatia sanitara din perete, fara a exista desigur urme vizibile la exterior, izolatia fonica necorespunzatoare de care cumparatorul devine constient doar dupa ce s-a mutat in imobil, mucegaiul care nu poate fi observat fara scoaterea pardoselii ori decopertarea peretilor etc., practic orice defect care transforma imobilul intr-unul impropriu locuirii sau care nu justifica pretul achizitiei.
Codul Civil stabileste raspunderea vanzatorului in astfel de situatii, chiar si atunci cand nu a cunoscut eventualele vicii ascunse descoperite ulterior, daca partile nu au convenit altfel.
In baza garantiei pentru vicii ascunse, cumparatorul poate solicita instantei inlaturarea viciilor de catre vanzator pe cheltuiala sa, inlocuirea bunului vandut, reducerea pretului sau rezolutiunea vanzarii.