Secretele gradinilor japoneze
Care este secretul gradinilor japoneze, cu aspectul lor total original? Nu v-ar tenta sa creati un astfel de spatiu undeva langa casa? Chiar daca stilul arhitectural al casei voastre nu aminteste de cultura asiatica, va puteti gandi la „coltul zen” al gradinii, izoland undeva intre arbori un astfel de spatiu. Sau puteti ameneja o gradina japoneza chiar intr-o mica curte interioara, in spatiul redus din fata unui magazin (daca si credeti in feng shui, s-ar putea chiar atrageti si mai multi clienti… Pentru a va inspira, iata cateva dintre secretele gardinilor japoneze, plus o serie de imagini inspirationale.
Gradina japoneza s-a nascut din lipsa de spatiu, de lumina si de sol fertil. Simtul estetic al niponilor a a avut mereu nevoie de natura in jurul casei, insa din pacate lipsa resurselor a dus la supralocuirea caselor si mai departe a dat nastere la spatii prea mici. Astfel s-a dezvoltat, de altfel, si arta bonsai-lor, copacii care trebuia sa incapa intr-un ghiveci, sau umitoarea bucatarie nipona, atat de frugala si putin consumatoare de lemn.
Dintr-o gradina japoneza nu poate insa lipsi o apa, fie ea si statatoare – asa s-au nascut minicascadele, iazurile, mini-morile de vant... Folosind lemn, cu pietris si nisip, o mana de plante nepretentioase si utilizand inteligent lumina existenta, japonezii au reusit ceea ce parea imposibil: crearea unei gradini chiar si fara a avea sol fertil. Podelele din piatra si lemn, lampile pozitionate strategic au aparut ca urmare a faptului ca gradinile erau create in curtea interioara, prin care se trecea dintr-o parte in alta a acesi prin intermediul veradnei si a podetelor de lemn.