Separatoare de hidrocarburi – ce trebuie să știți despre ele
Un separator de hidrocarburi este un element alcătuit dintr-un rezervor, o conductă de intrare și o conductă de evacuare, un filtru coalescent și un sistem de siguranță. Este instalat înaintea oricărui tip de sistem de tratare a apelor uzate sau de acumulare a apei pluviale. Împiedică intrarea substanțelor uleioase și combustibile din zonele tranzitate de vehicule în apele uzate sau în apa pluvială și pătrunderea lor în sistemul de tratare / depozitare. Este esențial să separați aceste substanțe, deoarece acestea pot polua foarte mult apele și mai târziu mediul receptor.
Separatorul de hidrocarburi este un dispozitiv de pretratare care ajută la buna funcționare a foselor septice obișnuite, foselor septice cu filtru biologic, instalațiilor de tratare a oxidării totale sau sistemelor de recuperare a apelor pluviale sau infiltrării apei pluviale.
Tipuri de separatoare de hidrocarburi
Separatoarele de hidrocarburi pot fi clasificate în funcție de locația lor și în funcție de clasa lor. Pe piață există următoarele tipuri de separatoare de hidrocarburi:
În funcție de locație
Separatoarele de hidrocarburi au un sistem diferit dacă sunt instalate în interiorul unei clădiri (atelier, parcare etc.) sau în exterior (stație de service, spălătorie auto etc ...). Diferența dintre ambele locații este procentul de apă care trebuie tratată în ambele.
Separatoare de hidrocarburi cu bypass
Sunt separatoare de hidrocarburi care se instalează în exterior. Au funcția de a separa substanțele uleioase și combustibilii. Dar tratează doar o parte din apa care ajunge la ele.
Acest tip de separatoare de hidrocarburi tratează apa care este colectată de la canalele de captare a apei instalate în sol. Fiind afară, odată cu începerea ploii, poluanții din sol ies la suprafață. Dar acești poluanți ies la suprafață doar în primele minute de la începerea ploii, când se face curățare superficială cu apă. După câteva minute, apa de ploaie curăță suprafața și nu mai există poluanți.
Din acest motiv, aceste separatoare de hidrocarburi sunt echipate cu un sistem de bypass. Acest sistem permite primelor ape (poluate) să treacă prin separatorul de hidrocarburi, iar restul apei (fără contaminanți) să treacă pe o rută paralelă cu separatorul și să continue în aval fără a fi necesară tratarea.
Capacitățile acestor separatoare de hidrocarburi pot gestiona debite de la 1L / s la 100L / s. Există și separatoare de hidrocarburi 1,5l/s volum 1000 litri.
Separatoare de hidrocarburi fără bypass
Sunt separatoare de hidrocarburi ce se instalează în interior. La fel ca cele precedente, au funcția de a separa substanțele oleaginoase și combustibilii. Dar, în acest caz, tratează 100% din apa care ajunge la ele.
Acest tip de separatoare de hidrocarburi tratează apa care este colectată de la canalele de captare a apei instalate în sol. Fiind în interior, toată apa colectată atrage poluanții din sol.
Din acest motiv, aceste separatoare de hidrocarburi tratează toată apa adunată și nu au un sistem de bypass. Capacitățile acestor separatoare de hidrocarburi pot gestiona debite de la 1L / s la 30L / s și chiar mai mari.
Conform clasei sale
Sunt separatoare de hidrocarburi care oferă un nivel mai ridicat sau mai mic de tratament. În acest caz, există două tipuri de separatoare:
- Clasa I Sunt separatoare de hidrocarburi care la ieșire evacuează apa cu maximum 5 mg / L. Sunt separatoarele care tratează cel mai mult apa și sunt cele mai potrivite în majoritatea cazurilor.
- Clasa II Sunt separatoare de hidrocarburi care evacuează apa cu maximum 100 mg / L. Acestea sunt separatoare care tratează cel mai puțin apa și sunt adecvate în unele cazuri.
Când se folosesc separatoarele de hidrocarburi?
Separatoarele de hidrocarburi sunt utilizate în mod normal ca dispozitive de pretratare. Acestea sunt utilizate de obicei pe suprafețe în care pot exista substanțe uleioase, combustibil etc ... (ateliere de vehicule, parcări, stații de service, spălătorii auto etc...). Ele sunt instalate înaintea oricărei conducte de evacuare a acestor ape în orice mediu receptor. Sunt elemente foarte importante, deoarece previn contaminarea mediului cu ape pline cu hidrocarburi.
Pe scurt, separatorul de hidrocarburi joacă un rol important în evitarea contaminării mediului. Trebuie luat în considerare faptul că apa care iese din separator nu este complet lipsită de poluanți. Prin urmare, trebuie consultată entitatea competentă pentru a afla ce se poate face cu aceasta.