Sfaturi de cumparare a unei instalatii centrale de aspirat praf - partea a-II-a
Aici spiritele se despart. Concluzia este insa: un furtun mai lung economiseste numarul dozelor de aspirat. In cele mai frecvente cazuri cu un furtun de 12 m se ajunge in toate colturile unui etaj. Abia la mutarea de la un etaj la altul trebuie sa scoatem furtunul din doza de aspirat (daca nu avem furtun retractabil). Un furtun atat de lung este insa greoi si, ca utilizator, trebuie mai intai sa te obisnuiesti cu aceasta. Sfat: Cu un furtun lung se aspira, pornind de la doza de aspirat, toate incaperile. Asta funtioneaza cel mai bine, deoarece furtunul de aspirat nu ne sta in cale. - Pierderi de putere: tevile drepte au o rezistenta semnificativ mai mica a aerului decat in cazul unui furtun de aspirat flexibil lung. - Depozitarea necesara: un furtun lung de 12 sau 15 metri trebuie sa fie depozitat. Trebuie sa aveti asta in vedere. In afara de aceasta, necesarul de spatiu de depozitare nu e de neglijat - mai ales daca doriti sa plasati un furtun de aspirat la fiecare nivel . Furtunul scurt e usor si rapid la indemana, insa va trebui scos si mutat mai des de la o doza de aspirat la alta. Lungimile de furtun se incadreaza de la 6 pana la 15 metri. La un furtun retractabil puteti avea acces la 12 sau 15 metri. La instalatii de aspirat conventionale recomandam intodeauna furtunuri de aspirat nu mai lungi de 9 metri. Si inca o recomandare: luati un furtun cu husa moale, pentru a va proteja mobila si tocurile usilor de frecarea cu furtunul.Continuam astazi tematica deschisa saptamana trecuta (pe care o puteti parcurge aici), in care va prezentam cateva sfaturi esentiale pe care ar trebui sa le parcurgeti atunci cand va decideti sa achizitionati o instalatie centrala de aspirat praf.
4. Lungimea furtunului: lung sau mai degraba scurt?
Un furtun lung are insa doua dezavantaje:
5. Planificarea dozelor de aspirare
5.1 Pozitionarea dozelor de aspirat in casa
In dozele de aspirat se introduce furtunul. Ele sunt legate printr-o tensiune de comanda de 24 V si un sistem de tevi de aspiratorul central. La introducerea furtunului sau la actionarea unui buton de pe manerul acestuia, aspiratorul central e pus in functiune.
Ramele de montaj difera foarte mult in functie de fabricant. Exista doze de aspirat din material plastic, otel inoxidabil, sau din aliaj de aluminiu turnat. Importanta este alegerea unei variante stabile, care sa nu permita iesirea dozei din perete la cea mai mica solicitare. Pentru garaj sau spatii exterioare cel mai frecvent se folosesc doze aparente montate pe tencuiala.
Deoarece dozele de aspirat sunt la vedere, culoarea lor trebuie aleasa exact astfel incat sa corespunda cu culoarea intrerupatoarelor si prizelor de curent. Fabricantii de doze de aspirat lucreaza de obicei dupa codul RAL de culori.
5.2 Inaltimea dozelor de aspirat
Dozele de aspirat trebuie sa fie bine gandite si planificate. Cel mai frecvent se afla amplasate central, pe un etaj. In functie de lungimea dorita a furtunului de aspirat intr-o casa de familie sunt suficiente una sau doua doze pe fiecare nivel. Pentru planificare se ia plansa cu planul nivelului si se foloseste un compas sau o sfoara de lungime identica, la scara desenului, cu lungimea dorita a furtunului, pentru a gasi cele mai bune pozitii pentru dozele de aspirat. La aceasta trebuie avute in vedere neaparat piesele de mobilier.
Alegerea inaltimii de montare a dozelor de aspirat nu este doar o chestiune de gust si ci si de ergonomie. De aceea fabricantii recomanda o inaltime cuprinsa intre 40 pana la 70 cm. Sunt posibile:
- Inaltimea dozelor de aspirat: nu atat de batatoare la ochi; furtunul de aspirat nu se indoaie atat de mult.
- Inaltimea intrerupatoarelor: usor accesibile.
La furtunul retractabil se recomanda asezarea dozei de aspirat la 90 cm inaltime. Furtunul se trage si aluneca in jos mai usor, datorita propriei greutati.
5.3 Doza de soclu
Doza de soclu se amplaseaza in mod tipic in bucatarie. Actionarea are loc cu piciorul. Se ia matura si se aduna firimiturile din fata dozei, dupa care se actioneaza. Firimiturile dispar fara ca sa mai fie necesar sa te apleci ca atunci cand folositi un faras conventional. De fapt, foarte practic, de vreme ce nu trebuie sa aduci nici un aspirator.
In practica doza de soclu e adesea criticata, fiindca ea totusi nu functioneaza atat de bine (de ex., firimiturile nu se aspira bine, lasand uneori surplusuri neaspirate). Ar trebui facuta o demonstratie. Dupa parerea noastra, nu ar fi necesara o doza de soclu daca ar fi posibila montarea in zona a unui dispozitiv VROOM cu furtun extensibil, fie o doza de aspirat cu un furtun retractabil. Acestea pot fi scoase cu usurinta - atunci e totuna daca scoti matura sau furtunul.
6. Concluzia: recomandarea noastra este un aspirator central BEAM ELECTROLUX
Vom destainui in cele ce urmeaza de ce se recomanda acest aspirator central. Am citit multe pe foruri si am vizitat multe targuri si expozitii din tara si din strainatate, am discutat cu specialisti si am incercat sa analizam toate avantajele si dezavantajele, dar nu in ultimul rand raportul cel mai important pentru client: Pret/ Calitate.
La Beam Electrolux acest raport este optim pentru ca a fost obtinut in primul rand in urma a 55 de ani de experienta:
- puterea de aspiratie a gamei Alliance de la 625 la 700 Airwatt este foarte buna, incadrandu-se, in functie de model, in categoria celor mai cautate aplicatii.
- sunt cele mai moderne, silentioase si mai bune apiratoare centrale din lume.
- sunt dotate cu motoare “High Efficiency” care au o viata de 2 pana la 3 ori mai lunga decat a motoarelor obisnuite.
- dispun de un ecran inteligent
- filtrarea Clean Stream BEAM HEPA (H10) e cea mai eficienta, fiind un principiu combinat intre separarea ciclonica si autocuratarea dinamica prin scuturarea automata a filtrului ascendent, asigurand cel mai curat aer evacuat.
- filtrul ascendent e lavabil si nu necesita nicio intretinere.
- este singurul model din lume dotat cu comunicare pe 2 cai. Furtunul comunica cu aparatul dand in permanenta informatii si avertizari utile utilizatorului.
- exista posibilitatea reglarii de pe maner a puterii de aspiratie a motorului.
- exista optiunea asiratoarelor Hybrid, care pot functiona cu sau fara sac de colectare.
- sistemul de tevi din PVC cu diametru de 2“, imbinate prin lipire, pentru cea mai buna etanseitate a sistemului si recomandat de BEAM - Electrolux, este sistemul Standard folosit si de alti producatori.
Despre modul de instalare a acestui sistem de tevi din PVC va vom oferi informatii in cele ce urmeaza.