Sfaturi pentru curățenia de primavară – cum să ai un aer proaspăt în locuința ta
Curatenia de primavara este o “traditie” care te impinge de la spate sa iesi din amorteala sezonului rece si sa improspatezi aerul din locuinta ta, recapatand energia pozitiva de care ai nevoie pentru a te bucura de soare, caldura si verdele proaspat.
Macar o data pe an se impune realizarea unei curatenii generale, iar asta nu inseamna doar scosul prafului din spatele mobilei sau stersul faiantei in baie.
Totusi, igienizarea intregii case poate fi un proces complex si caruia va trebui sa ii acorzi o atentie sporita, de aceea este bine sa ai la indemana un “check list” pentru a nu scapa ceva din vedere si sa tii cont de anumite sfaturi pentru a-ti face munca mai usoara.
In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid ca sa faci o curatenie generala in mod inteligent si sa obtii cele mai bune efecte, investind cat mai putin timp.
Sfaturi generale pentru curatenia in casa
Exista o multime de factori care polueaza aerul din locuinta ta, dar pe care poti sa-i tii sub control, daca respecti anumite reguli simple, de la cat de des ar trebui sa faci curatenie sau sa schimbi asternuturile si prosoapele din baie, pana la igienizarea in profunzime a obiectelor din casa. Prin urmare, este bine sa gandesti tot procesul in etape, pe de-o parte ca sa-ti fie mai usor sa te organizezi si, pe de alta, ca sa te asiguri ca intr-adevar ai igienizat locuinta eficient, nu doar ai mutat praful dintr-un loc in altul. Pe scurt, planul tau pentru curatenia de primavara ar trebui sa arate astfel:
Pregatirea pentru curatenia de primavara
Curatenia de primavara ti se poate parea descurajanta din multe puncte de vedere, asa ca este important sa te pregatesti mental, dar si logistic, inainte de a incepe operatiunea propriu-zisa. Daca vrei sa aduci un aer proaspat in casa ta, acum este momentul sa faci si unele modificari (sa pui fotoliile in locul canapelei sau sa renunti la un dulap ori doua). Vizualizeaza cam cum vrei sa arate casa ta la final.
Odata ce stii cum vrei sa-ti organizezi spatiul, iti va fi mai usor sa actionezi in ceea ce priveste lucrurile pe care vrei sa le donezi sau sa le arunci. Apoi, o sa stii exact daca poti da un nou rol camerelor pe care le ai la dispozitie. De pilda, poate vrei sa transformi un dormitor intr-un birou pentru un “work from home” ca la carte sau poate ca vrei sa iti amenajezi un colt al casei in care sa meditezi.
Curatarea echipamentelor electronice si cresterea eficientei lor energetice
Praful este atras de campul electromagnetic emis de curentul electric, de aceea vezi foarte des somoioage in jurul prizelor sau cablurilor. Trebuie sa iei masuri si in aceasta privinta, mai ales ca unele aparate isi pot scadea eficienta in timp, datorita prafului acumulat. Asadar, iata o lista cu ce trebuie sa ai in vedere in aceasta etapa:
- sterge becurile – atunci cand faci o igienizarea generala, evident ca nu stergi praful ca de obicei, ci te ocupi si de locurile mai putin accesibile; curata lampadarele sau lustrele si nu uita sa stergi si becurile; astfel, ele vor proiecta mai bine lumina, iar sistemul tau de iluminat va fi mai eficient;
- verifica aerul conditionat – porneste aerul conditionat si vezi, in primul rand, daca functioneaza corect, dupa ce nu l-ai mai folosit de cateva luni; apoi, curata filtrele si asigura-te ca nu prezinta fisuri, deteriorari si ca unitatea care sta afara nu e plina de frunze sau insecte; daca observi ca ceva nu este in regula, apeleaza la serviciile unui specialist; un aparat de aer conditionat igienizat functioneaza mult mai eficient decat unul care este plin de praf si alte impuritati;
- schimba filtrele – dezumidificatoarele, umidificatoarele, purificatoarele, toate aceste dispozitive te ajuta sa mentii un nivel optim al umiditatii in casa si sa ai un aer proaspat in locuinta; totusi, pentru ca ele sa poata absorbi alergenii, praful sau microorganismele din aer si sa aiba efectul dorit asupra calitatii aerului, este important sa le schimbi filtrele periodic. - sterge cablurile – sterge (dupa ce ai scos din priza) – prelungitoarele, cablurile de alimentare, triplurile, dar si cablurlle de internet. Aproape sigur, ai in casa o zona unde se intalneste un manunchi de cabluri. Desfasoara-le pe toata lungimea lor si sterge-le temeinic.
- igienizeaza electrocasnicele din casa – aproape toate electrocasnicele si mai ales cele care au sistem de ventilare – vezi routere, televizoare, laptopuri – ar trebui aspirate de praf. Ideal, aceasta operatiune ar trebui facuta de un specialist cu deschiderea carcasei. In interior se strange foarte mult praf care duce la scaderea duratei de viata a aparatului si, uneori, chiar la pierderea garantiei.
Curatarea locuintei in profunzime
O igienizare totala a locuintei ar presupune si varuirea sau revopsirea peretilor – operatiune care nu este subiectul acestui articol. Este o actiune care ar trebui facuta macar o data la doi ani si mai ales in zonele foarte tranzitate – holuri, baie, bucatarie.
Asigura-te ca ai toate instrumentele la indemana si ca folosesti cele mai bune produse pentru a-ti igieniza casa. Inainte de a aspira covoarele si canapelele (ideal, acestea ar trebui spalate), da jos perdelele si draperiile, pune-le la spalat si curata geamurile, inclusiv pervazul. Dupa aceea, aspira bine tavanul, peretii, tablourile (nu uita de spatele tablourilor), covoarele si canapelele, chiar si in locurile mai putin accesibile, cu ajutorul periilor aspiratorului. Scutura toate cuverturile si sterge praful prin toate colturile.
Sfaturi:
Incepe cu activitatile care necesita un timp de asteptare cum ar fi tratarea chiuvetei sau a vasului de toaleta cu substante care necesita timp pentru a actiona;
Incepe din camerele in care nu este nevoie sa intri dupa ce ai facut curatenie – dormitor, sufragerie – si termina cu bucataria, baia si holuri;
Daca ai o locuinta pe mai multe niveluri, incepe de la etajele superioare;
Recomandarea generala este ca, intr-o camera, sa faci curatenia de sus in jos, deci, ultimele care ar trebui igienizate sunt podelele. Foloseste mai intai aspiratorul, dupa care spala parchetul si gresia de mai multe ori, pana ce apa ramane curata. Abia atunci poti fi sigur ca ai curatat cum trebuie podeaua. Foloseste dezinfectanti potriviti pentru fiecare tip de suprafata.
Aerisirea casei
Desigur, faci curatenie cu geamurile deschise, dar dupa ce ai terminat treaba, nu le inchide imediat. Mai lasa-le cel putin 15 minute, pentru ca locuinta sa se aeriseasca dupa ce ai folosit produsele de curatenie. Totodata, recomandarea specialistilor este sa investesti intr-un purificator de aer cu filtru HEPA, UV-C si ionizare, pentru ca un astfel de dispozitiv trece aerul din interiorul locuintei printr-un filtru, il igienizeaza si apoi il elibereaza in incapere.
Daca ai un astfel de aparat, in timp ce faci curatenie este bine sa il lasi sa functioneze pe o treapta superioara deoarece va capta praful ridicat in aer de aspirator sau microparticulele de substante folosite pentru curatenie.
Beneficiile curateniei de primavara
Chiar daca procesul in sine nu este prea placut si ai prefera sa faci orice altceva, curatenia de primavara iti aduce, de fapt, o multime de beneficii fizice si mentale, demonstrate de-a lungul timpului de mai multe studii. Iata care sunt cateva dintre cele mai importante avantaje pe care le ai atunci cand dai o noua fata locuintei tale:
- ordinea reduce efectele stresului - o cercetare publicata in The British Journal of Sports Medicine arata ca 20 de minute de exercitii fizice intense pe zi, de la a face ordine in casa, pana la jogging, joaca un rol important in diminuarea efectelor stresului si reducerea riscului aparitiei starilor de anxietate si depresie; practic, o casa dezordonata, in care totul iti da senzatia de aglomerat, de sufocare, iti va crea un disconfort psihic;
- curatenia te ajuta sa respiri un aer mai curat - mai ales daca ai o predispozitie la dezvoltarea alergiilor sau daca ai anumite afectiuni medicale, cum sunt astmul sau bronsita, este esential ca aerul din locuinta ta sa fie unul cat mai curat; practic, atunci cand faci curatenie, respectand anumite reguli, elimini cat mai multi dintre alergenii care sunt responsabili pentru acutizarea simptomelor anumitor boli sau aparitia alergiilor;
- o casa curata iti da energie pozitiva - un studiu realizat de Society for Personality and Social Psychology a demonstrat ca persoanele care percep casa in care stau ca fiind un mediu stresant, pentru ca nu este ordine si curatenie, sunt mai predispuse la stari depresive, decat cele care regasesc in locuinta un loc aerisit, care miroase bine si care le da senzatia de proaspat; prin urmare, o casa curata iti da intotdeauna o energie pozitiva;
- faci sport, fara sa-ti dai seama - unul dintre avantajele curateniei de primavara, evidentiat de cercetatorii de la Universitatea din Indiana, este ca atunci cand igienizezi locuinta, faci sport, fara sa-ti dai seama; astfel, imbini doua activitati esentiale pentru sanatatea ta si a familiei tale: exercitiul fizic sustinut si curatarea mediului in care stai;
- igienizarea casei este un proces in care e implicata toata familia - curatenia intregii case nu este musai sa cada pe umerii unui singur om; implicarea tuturor membrilor familiei are avantajul ca tot procesul va dura mai putin si, apoi, fiecare va avea satisfactia ca a contribuit cumva la crearea unei atmosfere placute in casa;
- curatenia de primavara este o buna ocazie de a stabili noi obiceiuri casnice - odata ce incepi curatenia de primavara si constati ca nu mai termini odata cu spalatul geamurilor, aspiratul covoarelor, aranjarea hainelor in dulapuri sau igienizarea baii, e bine sa te gandesti la o solutie eficienta, pentru ca data viitoare, toata treaba sa fie mai usoara; una dintre metodele pe care le ai la indemana in acest sens este sa stabilesti noi obiceiuri casnice, cum ar fi ca o data la doua zile, sa acorzi 15 minute curateniei anumitor colturi/dulapuri din casa.
Pastrarea curateniei si monitorizarea calitatii aerului din locuinta ta
Ai terminat de facut curat in casa? Felicitari.
Aerul curat nu este insa garantat doar de aspirat si frecat podelele. Este recomandat sa monitorizezi calitatea aerului din locuinta ta, ca sa stii exact ce masuri practice poti lua, pentru a o imbunatati. Iata care sunt principalele aspecte carora este bine sa le acorzi atentie si ce solutii ai la indemana:
- monitorizeaza nivelul umiditatii - cu ajutorul unui higrometru, masoara care este nivelul umiditatii aerului din locuinta ta; retine ca specialistii recomanda un nivel al umiditatii intre 40 si 60%;
- asigura-te ca nivelul de oxigen nu scade sub nivelul optim si ca ai un sistem de ventilatie bun- folosindu-te de un aparat care masoara calitatea aerului, poti sa vezi daca nivelul de CO2 este peste limita normala si ai nevoie de o ventilare a aerului din interior. Un astfel de aparat poate sa masoare si nivelul de particule PM2.5 sau alti indicatori de calitate ai aerului
- detectarea scurgerilor - mai ales atunci cand stai la casa, este esential sa utilizezi detectoare de emisii de gaze, pentru a localiza eventualele scurgeri.
- achizitionarea unui purificator - poate parea SF, dar timpul petrecut cu stersul periodic al prafului se poate reduce extrem de mult cu ajutorul unui purificator. Praful din aer este in mare parte colectat de filtrele acestuia.
- achizitionarea unui dezumidificator – daca sesizezi ca ai probleme cu umiditatea excesiva, un dezumidificator te poate ajuta sa tii lucrurile sub control.
Curatenia obisnuita – lista si frecventa operatiunilor de curatenie
Ai un reminder pentru cati pasi faci pe zi? Sau un reminder pentru plata facturilor? Nu ar strica sa iti setezi si un reminder periodic pentru diferitele operatiuni de curatenie in casa. Noi am compilat aici o lista de operatiuni si frecventa cu care indeplinirea lor este recomandata precum si motivele pentru care sunt acestea necesare (nu de alta, dar pe unele s-ar putea chiar sa le pierzi din vedere in nebunia zilnica):
Curatenia de primavara este, in general, un proces obositor si, de cele mai multe ori, doar gandul ca trebuie facuta taie orice elan de munca. Totusi, beneficiile aduse de o casa curata, in care simti ca aerul este proaspat, miroase bine si este ordine, sunt incontestabile. Ca sa faci o igienizare ca la carte, este recomandat sa tii cont de sfaturile de mai sus si sa te inarmezi cu rabdare. Rezultatele iti vor aduce, cu siguranta, satisfactie, chiar daca pentru a ajunge la ele este nevoie sa depui ceva efort.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa: https://alecoair.ro/blog/sfaturi-pentru-curatenia-de-primavara-cum-sa-ai-un-aer-proaspat-in-locuinta-ta-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante