Sfaturi pentru un acoperiș metalic impecabil. Cum se montează țigla metalică
Dacă privim lucrurile în ansamblu însă, putem vedea că, de fapt, acoperișul unei case înseamnă mult mai mult de atât; prin materialele alese și felul în care este executat montajul, acoperișul contribuie semnificativ la întregirea ambianței unei construcții solide, durabile și - de ce nu? - exemplare, din punct de vedere estetic.
Și pentru că, în prezent, majoritatea oamenilor optează pentru țigla metalică atunci când vine vorba despre alegerea materialelor pentru construcțiile rezidențiale și nu numai, se recomandă ca această operațiune să fie făcută prin urmărirea unor caracteristici deosebit de importante, precum:
- țigla metalică să fie rezistentă la zgârieturi;
- materialul să ofere protecție împotriva coroziunii;
- să dețină proprietăţi anti-alunecare la deplasarea pe acoperiș în momentul montării și al manevrării;
- să facă parte dintr-un sistem complet de acoperișuri, astfel încât toate accesoriile necesare să aibă aceeași clasă de calitate și să fie confecționate din aceeași materie primă (acest lucru presupune ca accesoriile să fie achiziționate de la același producător de țiglă metalică, ceea ce va ajuta foarte mult la obținerea unui aspect estetic uniform și deosebit al acoperișului).
Ce avantaje oferă țigla metalică?
Probabil vă întrebați de ce țigla metalică este cel mai vândut tip de țiglă, la ora actuală, pentru sistemele de învelitoare ale construcțiilor rezidențiale.
Ei bine, pe lângă avantajele majore pe care un astfel de produs le poate oferi din punct de vedere al calității și durabilității - bineînțeles, în funcție de materia primă din care este conceput - trebuie să admitem și restul beneficiilor unui acoperiș metalic:
- greutate scăzută;
- durată mare de viață;
- timp scurt de execuție, dat fiind faptul că țigla metalică se montează cu ușurință.
Țigla metalică dublu-modulară - un produs inovator, special conceput pentru ușurința lucrului la înălțime
Țigla metalică produsă de RoofArt are, la bază, oțelul premium de calitate nordică marca SSAB, cunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai bune de pe piață. Acesta însă nu este singurul avantaj de care puteți beneficia prin alegerea produsului Umbrella, așa cum este el denumit, pentru sistemul de învelitoare al unei construcții.
De exemplu, țigla metalică dublu-modulară cu prinderi ascunse este cel mai bun produs din punct de vedere al calității și, totodată, al montajului și al aspectului final conferit acoperișului.
Acest tip de țiglă este produs în varianta unui sistem modular, ce cuprinde panouri formate din două module care oferă posibilitatea de a monta, demonta și schimba ușor orice panou de țiglă, chiar și din mijlocul acoperișului.
Mai mult decât atât, țigla metalică dublu-modulară oferă beneficii și din punct de vedere al transportului, depozitării și manevrării, prin evitarea riscurilor ce pot apărea în lucrul la înălțime cu panouri mari de țiglă.
În plus, sistemul de prinderi ascunse elimină orice posibile infiltrări de apă în zonele de fixare cu șuruburi, iar îmbinarea perfectă a panourilor îi conferă acoperișului un aspect integral, uniform și plăcut.
Cum se montează țigla metalică dublu-modulară?
Mai întâi de toate, este foarte important să rețineți că în montajul acestui tip de țiglă metalică este interzisă folosirea polizorului unghiular, deoarece poate conduce la deteriorarea straturilor de protecție zincată și poliesterică.
Mai apoi, trebuie să știți că montajul țiglei dublu-modulare se face ulterior montării cârligelor de jgheab și a șorțului de streașină, și presupune urmarea a 10 pași.
Pasul 1. Folia anticondens
Indiferent de construcția acoperișului, cu sau fără astereală, această membrană se așează orizontal, paralel cu streașina și, pentru o etanșeizare optimă, se lipește cu bandă dublu-adezivă.
Pasul 2. Contrașipca
Pentru o bună fixare a foliei anticondens, se montează contrașipci verticale, de-a lungul căpriorilor (dimensiuni recomandate pentru șipcă: 30 mm înălțime și 50 mm lățime).
Pasul 3. Șipcile orizontale
Începând de la streașina acoperișului, șipcile orizontale se amplasează la o distanță de 350 mm, în afară de primul interval - care trebuie să fie mai mic cu aproximativ 1/3 din diametrul jgheabului. De asemenea, șipca suport pentru cârligele de jgheab și pentru șorțul de streașină trebuie să aibă 30x150 mm.
Pasul 4. Șorțul de mascare
Șorțul de mascare se montează pe prima șipcă orizontală.
Pasul 5. Frontonul interior (sau, după caz, racordul lateral)
Acest element se instalează pe interiorul paziei laterale cu scopul de a proteja acoperișul de pătrunderea picăturilor de ploaie sau a zăpezii sub țiglă.
Pasul 6. Piesele de prindere a țiglei
Pe șorțul de mascare de pe prima șipcă se fixează piesele de prindere a țiglei, la o distanță de 365 mm unul față de celălalt.
Pasul 7. Montajul panourilor de țiglă
De la dreapta la stânga și dinspre streașină înspre coamă se începe montarea panourilor de țiglă metalică.
Pasul 8. Fixarea părții superioare a panourilor
Partea superioară a panourilor se fixează în 4 șuruburi montate perpendicular pe panta acoperișului și fixate în șipca orizontală prin itermediul unor cleme debitate și pregăurite în timpul procesului de fabricație.
Pasul 9. Suprapunerea panourilor de țiglă dublu-modulară
Al doilea panou de țiglă se suprapune peste panoul deja montat și se fixează în 3 șuruburi în partea inferioară și în 4 șuruburi în partea superioară. În plus, la locul de îmbinare a patru panouri de țiglă se fixează încă un șurub.
Pasul 10. Etanșeizare finală
Ultimul pas al montării acoperișului cu țiglă metalică dublu-modulară constă în fixarea bordurii fronton, prinsă în șuruburi orizontale, pe exteriorul paziei laterale.
Urmareste ghidul de montaj in varianta video.