Sfaturi și idei pentru amenajarea saunei de acasă
Foto: Plus Life Health
Stim deja faptul ca sauna este recomandata datorita efectelor benefice pe care le aduce corpului, te ajuta sa scapi de grasimi, te scapa de stres, curata porii si iti fortifica organismul. Dar, ce ai spune sa ai propria sauna acasa si sa nu fii nevoit sa te deplasezi pentru a te bucura de toate aceste avantaje?
Instalarea unei saune acasa presupune mai multe decizii pe care trebuie sa le iei. Iata cateva idei ce te vor pregati inainte sa iti montezi propria sauna.
Prima decizie in vederea saunei este daca alegi un model gata facut pe care doar sa il asezi in locul potrivit sau iti vei creea propriul model - sunt multe modele de saune gata asamblate si pregatite de instalare, chiar si modele de sauna portabila pe care o poti plasa unde doresti, nu trebuie sa fie tinuta intr-un punct fix. In functie de dimensiuni si material, vei putea gasi modele de sauna personalizate.
Alege dimensiunea potrivita - gandeste-te daca va fi o sauna pe care o vei folosi impreuna cu mai multe persoane sau preferi sa te retragi singur pentru relaxare. In functie de numarul de persoane care vor intra, iti construiesti sauna, altfel vei risca sa investesti prea multi bani pentru un spatiu neutilizat.
O sauna electrica - necesita o tensiune de 220 de volti, iar pentru acest detaliu trebuie sa stii inca de la inceput daca propria cablare iti permite sa sustii tensiunea necesara. Vei avea nevoie de un electrician licentiat pentru verificari, mai ales ca, pentru a evita umezeala generata de abur ai nevoie de un orificiu de evacuare.
Gandeste-te daca vrei o sauna pentru interior sau una in aer liber - saunele interioare sunt des intalnite, cele exterioare fiind o optiune buna atunci cand nu ai o camera disponibila in interior. Singurul dezavantaj la o sauna exterioara este faptul ca este expusa si are nevoie de o izolatie suplimentara pentru a ramane mereu fierbinte.
Alege cu atentie materialele potrivite - cabina saunei se realizeaza din panouri din lemn de diferite esente, in general lemn de origine nordica precum: molid nordic, pin finlandez, cedru Siberian. Pentru a functiona in mod optim, caldura si aburul trebuie sa ramana in sauna, iar pentru a preveni pierderile de caldura, intre panourile interioare si cele exterioare se introduce un strat de vata minerala de sticla. Pentru podea sunt recomandate materiale durabile deoarece umiditatea tinde sa se colecteze pe podeaua din lemn si sa creasca bacteriile.
Alegeti sursa de caldura - in esenta, saunele incalzesc corpul in doua moduri. O sauna traditionala utilizeaza o sursa de caldura electrica sau soba pe lemne cu pietre pentru a ridica temperatura medie a aerului situata intre 70 si 90 de grade Celsius. De asemenea, se pot produce aburi prin adaugarea apei la pietrele din elementul de incalzire. Cele mai noi saune sunt cele cu infrarosu care folosesc un element de caldura radiant care transmite caldura direct corpului, astfel incat sa se realizeze o caldura din interior. Sauna cu infrarosu este incalzita electric si are avantajul unei umiditati mai scazute, dar si a unei temperaturi nu foarte ridicate.
Nu uita de ventilatie - fiind o incapere mica in care transpiri, o ventilatie corespunzatoare elimina atat mirosurile neplacute care se pot forma, dar si mucegaiul. Pentru o ventilatie corecta poti folosi un ventilator pe peretele opus usii sau poti construi un geam mai mic. Tot pentru ventilatie se pot folosi si doua tipuri de ventilatoare, unul in tavan si unul in podea. Acestea pot fi folosite in timpul sedintei de sauna fara sa afecteze temperatura.