Sfecla și morcovii, soluția pentru un beton mai verde și mai rezistent?
Faptul ca industria constructiilor are un impact semnificativ asupra mediului inconjurator este tot mai des semnalat in ultima perioada. Specialisti din domeniul academic si cel industrial deopotriva cauta solutii, concentrandu-se in special asupra principalului vinovat, betonul, si mai exact asupra ingredientului din componenta acestuia responsabil in mare masura pentru valorea ridicata a emisiilor de gaze cu efect de sera din constructii - cimentul.
Asa cum am vazut anterior, cercetatorii britanici de la Universitatea din Exeter au folosit grafenul pentru a produce un beton mai rezistent si mai prietenos cu mediul.
Acum, inginerii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie impreuna cu specialistii de la compania Cellucomp propun, in cadrul proiectului B-SMART, finantat de Uniunea Europeana o solutie ieftina si, spun ei, mai eficienta: adaugarea in amestecul din care se prepara betonul a unui material sub forma de nano-straturi extras din legume ca sfecla de zahar si morcovul. Conform testelor preliminarii, rezultatul este imbunatatirea proprietatilor mecanice ale betonului si, totodata, reducerea cantitatii de ciment necesare, se arata pe site-ul universitatii.
"Acest lucru reduce in mod semnificativ atat consumul de energie, cat si emisiile de CO2 asociate cu producerea cimentului", a spus profesorul Mohamed Saafi de la Universitatea Lancaster.
Industria betonului este una dintre principalele surse de emisii de CO2, asta pentru ca cimentul Portland, care este de obicei ingredientul sau de baza, liantul, este creat printr-un proces tehnologic care presupune incalzirea carbonatului de calciu, proces in urma caruia este eliberata in atmosfera o mare cantitate de dioxid de carbon.
In prezent, pentru fiecare tona de ciment produsa este emisa o cantitate de aproximativ 900 de kilograme de CO2.
Productia cimentului este responsabila pentru 8% din totatul global de emisii de CO2. Luand in calcul tendintele actuale, expertii se asteapta ca aceasta productie sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, conform sursei citate.
Cum pot ajuta morcovii si sfecla
In mod obisnuit, betonul este realizat din apa, agregat (pietris, piatra concasata sau nisip) si ciment Portland. Cand in aceasta combinatie au fost adaugate materialele obtinute din cele doua legume, oamenii de stiinta au constatat o crestere a cantitatii de hidrosilicat de calciu - substanta care determina rezistenta betonului. Un beton mai rezistent inseamna o cantitate mai mica de material necesara in constructii.