Siguranţa pe şantier – patru lucruri de avut în vedere
Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru siguranta pe santier, astfel incat sa poti sta linistit atunci cand vine vorba despre potentiale accidente.
Ai grija de elementele de siguranta pentru munca sub tensiune
Lucrarile care implica reteaua electrica sunt, in general, cele mai periculoase, deoarece, accidentele se pot intampla in moduri total neprevazute. O scanteie, un scurtcircuit, un dram de neatantie sunt doar cateva dintre cauzele care pot provoca accidentele. De aceea, este indicat sa faci, intotdeauna, revizii la nivelul retelei electrice si sa folosesti echipamente speciale de protectie precum covoare izolante din cauciuc, manusi, salopete si combinezoane de protectie. Acestea vor avea rolul de a diminua efectele in cazul unui accident si chiar de a le preveni, astfel incat persoana desemnata sa lucreze in conditii dificile sa fie in siguranta. Este mai bine sa previi decat sa tratezi asa ca include in planul tau de protectia muncii si echipamentele potrivite, astfel incat toata lumea sa fie in siguranta. Verifica instalatiile sub aspectul integritatii lor, asigura echipamentele si nu uita sa faci instructajul periodic, ca sa oferi toate informatiile necesare personalului, pentru a se descurca si in situatii de criza.
Asigura elementele de siguranta pentru munca la inaltime
Munca la inaltime este si ea una dintre cele mai periculoase activitati, mai ales, daca nu sunt respectate cateva cerinte simple, in ceea ce priveste siguranta. Muncitorii care trebuie sa lucreze la inaltime au nevoie de un training specializat, inainte de inceperea lucrarilor, dar si de echipamente speciale de protectie care sa ii protejeze, in caz de accidente. Este obligatorie casca de protectie, dar si alt echipament care sa protejeze zonele vitale ale corpului. In plus, este nevoie de schele pentru munca la inaltime, care trebuie sa fie mereu verificate sub aspectul stabilitatii si al rezistentei. In plus, este nevoie de sisteme speciale de asigurare – chingi si carlige de sustinere – care sa constituie o plasa de siguranta pentru fiecare angajat care trebuie sa lucreze la inaltimi mari. Alpinistii utilitari, muncitorii in constructii sau orice alta categorie de lucratori care sunt nevoiti sa lucreze la inaltime au obligatia sa se asigure, inainte de a intra in tura de lucru, astfel incat accidentele sa fie evitate.
Asigura utilajele pentru operatorii acestora
Nu foarte multe persoane au calificarea necesara pentru a opera pe anumite tipuri de utilaje. Pentru ca unele dintre acestea sunt, cu adevarat, periculoase, este nevoie de protectie in aceasta privinta, protectie pe care o poti asigura prin verificarea temeinica a sistemelor hidraulice sau a echipamentelor de santier. In acest fel, te asiguri ca erorile de functionare nu vor exista. Pe de alta parte, muncitorii au nevoie de instructaj dar si de verificarea starii de sanatate, astfel incat acestia sa fie apti sa utilizeze aceste echipamente. Nu in ultimul rand, echipamentul de protectie este obligatoriu, deoarece, acesta se poate dovedi a fi salvator, in cazul unor accidente.
Echipeaza locul de munca cu o trusa de prim-ajutor
Chiar daca te-ai ocupat de toate verificarile descrise anterior si ai oferit echipamentele de protectie necesare, nu uita ca este obligatoriu sa dotezi santierul cu truse de prim-ajutor. Acestea trebuie sa fie echipate corespunzator si sa fie amplasate, pe cat posibil, la indemana celor care au nevoie. Poti semnaliza accesul la aceste truse, astfel incat sa facilitezi utilizarea, mai ales, in cazuri extreme.
Acestea sunt cateva masuri de siguranta pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a asigura protectia personalului dintr-un santier, in functie de domeniul muncii. Fireste, situatiile pot diferi si poate fi necesar sa implementezi mai multe resurse, insa, in general, acestea sunt principalele probleme cand vine vorba despre munca pe santier.