Solutii care asigura securitatea usilor de intrare
Pe masura ce se dezvolta sistemele antiefractie, se pare ca se dezvolta si ingeniozitatea infractorilor, care reusesc cumva sa gaseasca punctele nocive ale acestor sisteme si sa le faca sa cedeze. Dar in egala masura, cu cat dezvolta hotii noi sisteme de „operare”, cu atat apar noi sisteme de protectie, mai bune, studii si strategii de “aparare” a locuintei. Oricat de relaxati am fi cu privire la bunurile noastre sau la siguranta familiei, nu exista totusi persoana care sa nu se simta mult mai bine in spatele unei usi solide, cu o incuietoare cat mai buna.
Dar cateva notiuni despre cum poate lucra un infractor care vrea sa intre intr-o locuinta va vor ajuta sa alegeti o usa cu o incuietoare cat mai potrivita in cazul propriu.
Prima regula pe care trebuie sa o tineti minte cand va ganditi la protectia casei este una inspirata din razboaiele duse in vechime, pentru cucerirea cetatilor. Ea suna asa: forta de aparare a unui intreg sistem de protectie este echivalenta cu cea din punctul cel mai slab pregatit. Orice ansamblu de fortificatii are un punct vulnerabil.
Cu alte cuvinte, degeaba va cumparati cea mai groasa usa din metal si cele mai moderne incuietori, daca aveti o fereastra fara obloane in spatele casei sau daca stati la parter sau etajul unu si nu aveti gratii la geam (de fapt nici etajele superioare nu sunt scutite de intrarea prin efractie pe geam, de cand cu sistemele de alpinism utilitar pe care le folosesc nu numai muncitorii, ci si cei certati cu munca).
De asemenea, degeaba aveti o usa plina si greu de spart la un apartament de bloc, daca ea poate fi desfacuta din balamale; hotul nu are nevoie sa o sparga, ci doar sa o scoata din cadru. Asadar, ganditi sistemul de securitate al unei locuinte in ansamblu, altfel dati banii degeaba. Cereti informatii suplimentare atunci cand va achizitonati, dar mai ales cand va montati sistemele de securitate. Atat la case, cat si la bloc, nu uitati ca orice gol in zidarie sau subtirimea materialului de constructie sunt puncte de „spargere” a sistemului: ferestre, guri de aerisire, rasuflatoare spre casa scarii, usi de garaj, usi de beci etc. - trebuie vazute ca un intreg ansamblu.
Statistic, usa ramane cel mai “agresat” punct de acces in casa, de aceea primul lucru la care ne gandim este instalarea unei incuietori solide, eventual cu zavoare multiple. Dar deschiderea cu speraclul a incuietorilor este doar una dintre posibilitatile pe care le are un spargator. De asemenea, el poate forta cilindrii sau butucul incuietorii sau poate actiona asupra usii in ansamblu, asa ca trebuie sa va asigurati si ca usa nu poate fi scoasa cu totul din cadru. Asigurati-va ca tamplaria este solid fixata in zidarie. Exista trei sisteme prin care puteti asigura usa impotriva scoaterii din balamale.
- Ranforsari pentru balamale. Sistemele impotriva scoaterii din balamale sunt alcatuite din stifturi sau tije fixate in cantul usii, imediat sub fiecare balama. La inchiderea usii, stiftul patrunde intr-o bucsa din cadrul usii (sambrana), blocand astfel posibilitatea ridicarii usii pe verticala. Usa poate fi schimbata sau balamalele accesate atunci cand deschidem din nou usa, care poate fi scoasa doar in pozitia aceasta. Se recomanda montarea cate unui stift sub fiecare balama.
- Corniere anti-fortare. Corniere metalice in forma de L pot fi montate pe tot perimetrul usii, impiedicand introducerea unui uinstrument care sa joace rol de parghie intre cadru si usa. Se monteaza pe fata exterioara a usi, dar se fixeaza cu suruburi introduse de pe fata interioara.
- Blindare. Puteti achizitiona o usa blindata sau o puteti blinda pe cea pe care o aveti deja cu ajutorul unui profesionist. O usa blindata este scumpa, insa are incuietoare dotata cu mai multe zavoare, cu balamale ranforsate si vine cu tamplarie metalica proprie, pentru fixarea in zidarie.
Nu uitati ca un spargator de locuinte poate trece de aproape orice sistem de protectie, dar nu va actiona daca sansele de a face zgomot mare sau de a munci prea mult la deschiderea usii sunt prea mari , iar rsicul raportat la profitul pe care l-ar obtine in urma spargerii nu merita. Un hot profesionist poate reusi o spargere in cateva minute sau in jumtate de ora, dar cel din urma este prea mult timp, in care risca mai mult sa fie vazut sau prins asupra faptei.
Atat zavorul, cat si balamalele si cadrul usii pot constitui puncte slabe
Incuietori si chei
Pe piata se gasesc o serie de modele de incuietori, de la cele tip yale, cu butuc si cheie simpla, pana la cele cu mai multe zavoare (3, 5, 6 sau chiar 7) ori incuietori care se pot inchide atat in lateral cat si pe vertical. Incuietorile aplicate, care ies in afara, sunt mult mai sigure decat cele incastrate in grosimea usii. Cele din urma nu se folosesc la usile de intrare, cid oar la cele din interiorul casei.
Achizitionati zavoare cu certificate de securitate, care au si chei cat mai greu de reprodus. Unele chei sunt chiar imposibil de duplicat. Certificarile de securitate sunt numeroase, printre notatiile pe care le puteti intalni pe cheile cu certificate de securitate numarandu-se VDS, IKS, ISO sau A2P.
Alte accesorii
Lanturile de siguranta sunt la fel de importante pentru protectia usii. Un infractor poate gasi diverse pretexte pentru a face un batran, o femeie sau un copil sa deschida singuri usa, asa ca luati in calcul lantul pentru blocarea unei usii intredeschise. Vizoarele sunt la fel de importante din acest punct de vedere. Nu in ultimul rand, sunt de luat in calcul sistemele cu bare de fier care pot asigura usa transversal, si care opun o rezistenta sporita la spargerea usii.