Solutii de amenajare a unei gradini in panta
Gradina poate fi un spatiu ideal de relaxare pentru intreaga familie, daca este amenajata inteligent – atat functional, cat si estetic. Cand vorbim de o gradina in panta insa, acest lucru poate reprezenta o adevarata provocare. In articolul de mai jos va prezentam cateva solutii practice prin care va puteti transforma gradina in panta intr-un spatiu plin de dinamism, diversitate si culoare!
Terasarea terenului
Primul pas in amenajarea unei gradini in panta este terasarea terenului, procedeu ce consta in realizarea unui sistem de terase pe terenurile inclinate. Metoda este folosita inca din antichitate pentru prevenirea alunecarilor de teren si valorificarea maxima a potentialului de utilizare.
Prin terasare, veti obtine o gradina amenajata pe nivele, in care puteti cuprinde cam tot ce va doriti, de la terasa pentru relaxare, spatii decorative cu flori, pomi fructiferi si chiar o gradina cu legume la baza pantei – combinatiile sunt nenumarate!
Terasarea se realizeaza prin sapare, incepând de la nivelul superior, iar suprafata fiecarei terase poate fi stabilita de voi, in functie de destinatia pe care vreti s-o atribuiti spatiului. Atentie insa, cu cât se creaza mai multe nivele, cu atât mai inguste vor fi terasele, existând astfel riscul de a nu se putea construi o zona confortabila pe vreuna dintre ele. Pentru o lucrare bine realizata, se recomanda sa pastrati inaltimea maxima a peretilor pantei la aproximativ 60 cm, insa daca totusi ii construiti mai inalti, asigurati-va ca peretele de sprijin se inclina inapoi pe sol, deoarece peretii de sustinere preiau din greutatea solului si a apei de ploaie.
Pentru amenajarea peretilor de suport, blochetii din beton vibropresat sunt solutia ideala, datorita rezistentei in timp si a usurintei cu care se monteaza. Acestia se pot de asemenea integra si in gradinile cu suprafețe plane, pentru a crea efectul de terasa.
Designul gradinii
Prin terasarea terenului, gradinile in panta ofera numeroase posibilitati de amenajare. Astfel, puteti include in designul dorit elemente variate, care vor crea un spatiu diversificat, personalizat si inedit! Mai jos va oferim cateva idei:
1. Folositi jardinierele din beton vibropresat, asezate la marginea fiecarui nivel al pantei terasate.
Decorate cu flori de sezon, dau o impresie extrem de placuta vizual.
2. Amenajati pe unul dintre nivele o terasa pavata
Asigurati-va ca terasa este suficient de lata pentru a putea sustine activitati de relaxare, cum ar fi o cina in gradina, fara riscul de a cadea de pe margine. Acestea pot fi pavate cu dale speciale pentru terase, care sa ofere senzatia unui spatiu confortabil si estetic. Dalele Silva cu aspect lemnos pot fi o optiune potrivita pentru acest tip de spatii.
4. Creati o mini-cascada in gradina
Unul din cele mai interesante moduri prin care puteti utiliza potentialul unui spatiu terasat! Perdeaua de apa va crea o atmosfera linistita si relaxanta si va completa frumos amenajarea. Aceasta poate fi construita cu pietre de rau, pentru a-i dau un aspect natural, autentic.
5. Plantati vegetatie
Optati pentru specii care se preteaza pentru gradinile in panta, precum plante de inaltime medie, tufe, arbusti ornamentali vesnic verzi (ex. conifere, iarba albastra, iedera, ilex sau tuia), plante ierboase taratoare sau curgatoare. Zonele cu vegetatie pot fi delimitate cu ziduri ornamentale de inaltime mica, numite palisade.
Daca doriti sa includeti in amenajarea propriei gradinii unul sau mai multe dintre produsele mentionate, consultati oferta producatorului Elis Pavaje - liderul pietei pavajelor din Romania: www.elis.ro.