Solutii pentru diminuarea zgomotelor de impact
Traiul in zonele urbane in cladiri cu mai multe nivele presupune in foarte multe cazuri interactiuni intre diverse tipuri de indivizi, iar daca si cladirea in sine nu corespunde unor cerinte minime in ceea ce priveste asigurarea confortului atunci lucrurile nu stau chiar pe roze. In toate cazurile, confortul inseamna pe langa reteaua electrica, de gaze, canalizare, apropierea de diverse zone de interes, caldura iarna si racoare vara si linistea necesara pentru a te putea bucura de intimitatea caminului.
Daca pentru cele mai multe puncte lucrurile par deja rezolvate, iar in alte cazuri sunt relativ simplu de rezolvat, in cazul linistii ei bine incep sa apara unele probleme. Nu ma refer aici la zgomotele stradale, care pot fi diminuate cu ajutorul unor ferestre performante si al unor draperii mai groase, si nici la faptul ca vecinul asculta cu ferestrele deschise ultimul concert al vreunui solist de top, ci la acele zgomote numite de impact sau structurale, acele zgomote care sunt mult mai dificil de eliminat din peisajul locuirii la bloc.
Ce sunt zgomotele de impact?
Ei bine, in aceasta categorie intra toate acele zgomote pe care le producem in momentul in care utilizam cladirea, incepand de la trantirea usii de la holul blocului, de la mersul sau alergatul prin casa si pana la faptul ca batem un cui sau, mai rau, dam o gaura cu bormasina in vreun perete. Cum se transmit zgomotele de impact si de ce sunt asa de zgomotoase? Ca sa intelegeti mai usor vom face o analogie intre o toba si un apartament dintr-un bloc. Pare probabil ciudat, dar se intampla aproximativ aceleasi lucruri.
Cum se transmit zgomotele de impact si de ce sunt asa de “zgomotoase”?
Ca sa intelegeti mai usor vom face o analogie intre o toba si un apartament dintr-un bloc. Pare probabil ciudat, dar se intampla aproximativ aceleasi lucruri.
Detaliu de pardoseala fara strat izolator
Daca in cazul tobei lucrurile sunt clare, in cazul apartamentului, planseul de beton functioneaza ca o membrana de toba si transmite direct dar si prin pereti, absolut toate zgomotele produse in apartamentul de deasupra, miscatul mobilei, mersul prin camera (mai ales daca pardoseala este din parchet sau din gresie), etc.
Sunetul, in functie de intensitate se poate propaga pe mai multe nivele dar si pe o suprafata mai mare de pardoseala. Lipsa unui strat izolator sau a unuia care sa functioneze corect in cazul blocurilor mai vechi, intre sapa de beton si planseu conduce la propagarea mult mai usoara a sunetului, respective la un zgomot destul de puternic in apartamentele vecine.
Prima varianta:
Detaliu de pardoseala cu sapa in sistem de dala flotanta
In cazul in care sapa este montata in sistem flotant, pe un strat de vata minerala din sticla sau bazaltica se poate vorbi despre o reducere semnificativa a zgomotelor de impact care apar in cazul utilizarii pardoselii (atentie nu si in cazul peretilor!).
A doua varianta:
Detaliu de pardoseala cu tavan suspendat pentru reducerea zgomotului la impact
Solutia prezentata mai jos pentru rezolvarea acestei probleme nu este cea mai sigura varianta de rezolvare dar va poate ajuta sa mai estompati din zgomotul direct produs pe pardoseala de deasupra.
Pana la ora actuala nu am vazut alte variante de rezolvare ale acestei probleme, desi am citit despre produse mai noi, membrane autoadezive, despre care datele tehnice ale producatorului spun ca ar putea face o izolare acustica mai buna la nivelul tavanului, dar nu am vazut inca vreun detaliu de rezolvare efectiva in constructii.