Soluții sănătoase pentru un somn netulburat, noapte de noapte
O persoana obisnuita petrece aproape o treime din viata dormind. Orele de somn sunt esentiale pentru sanatatea noastra si nu sunt negociabile.
Oamenii de stiinta nu au gasit pana acum o solutie care sa ne permita sa dormim mai putin - sau chiar deloc - fara ca acest lucru sa ne afecteze sanatatea fizica si mentala, insa lumea doarme din ce in ce mai putin.
Un studiu bazat pe datele adunate de aplicatia Sleep Cycle de la aproape 1 milion de utilizatori din intreaga lume a stabilit ca, in medie, oamenii dorm sub cele 8 ore de somn considerate optime pentru sanatate. De exemplu, in Japonia media este de 5 ore si 59 de minute de somn in fiecare noapte.
Tulburarile somnului pot fi provocate de multi factori, unii externi, altii interni. Inainte sa faci o vizita la medic, pentru un tratament medicamentos, este recomandat sa incerci cateva idei care ti-ar putea reda linistea, odihna si chiar si visele.
Respecta ritmul circadian al corpului tau
Fiecare persoana are nevoie de un anumit numar de ore de somn pe zi ca sa functioneze la capacitate maxima, si psihic si fizic. Ca sa te poti odihni, insa, in adevaratul sens al cuvantului, nu e suficient sa bifezi zilnic cele 8 ore de somn. Iata ce masuri mai trebuie sa iei:
Culca-te si trezeste-te mereu la aceleasi ore, in fiecare zi. Este un prim pas important pentru corpul tau, care iti va regla bioritmul si iti va imbunatati considerabil calitatea somnului. Retrage-te in pat la o ora la care simti de obicei ca te ia somnul, de exemplu, ora 23.
Nu dormi prea mult in weekend. Doar pentru ca nu mergi la serviciu, nu e un motiv suficient sa lenevesti in pat pana la amiaza. Programul de somn din weekend si din timpul saptamanii trebuie sa fie acelasi, altfel corpul tau va resimti diferentele.
Nu exagera cu motaiala. Oricat de mult ti-ar placea sa tragi un pui de somn dupa-amiaza, este indicat sa nu atipesti prea mult, altfel iti vei deregla programul de somn. O repriza de 15-20 de minute poate fi suficienta sa te puna din nou pe picioare.
Ia masuri pentru a imbunatati calitatea aerului din camera
Un studiu publicat in International Journal of Indoor Environment and Health a demonstrat ca aerul inchis dintr-o incapere afecteaza negativ somnul si, implicit, si performantele cognitive ale persoanelor. Cu geamurile si cu usa inchise, nivelul de CO2 din incapere va creste in timpul noptii si creierul tau nu se va mai oxigena in conditii optime.
Situatia este si mai neplacuta daca in locuinta ta se aduna de obicei praf sau alergeni din exterior. Poti scapa de aceste probleme daca iti instalezi un dispozitiv care sa curete aerul din camera :
Purificatorul de aer este solutia cea mai la indemana, pentru ca preia particulele de praf si de alergeni din aer. Un purificator inteligent poate chiar sa masoare nivelul din dioxid de carbon (CO2), formaldehide (HCHO) sau compusi organici volatili (TVOC) dintr-o incapere, dandu-ti informatii precise despre calitatea aerului pe care il respiri.
Aerul conditionat cu filtru de particule este o optiune mai complexa, dar efortul merita: pe langa rolul de a raci sau incalzi camera la temperatura ideala, curata si improspateaza si aerul deja existent in incapere.
Izoleaza-te de restul lumii
Una dintre cele mai des intalnite cauze ale somnului insuficient sau de proasta calitate o reprezinta zgomotele din jurul nostru. Putem sa facem liniste in dormitor, sa nu se auda absolut nimic, dar vecinii de langa poate au alte planuri. Sau muncitorii de pe santierul de vizavi.
Ca sa iti creezi un spatiu intim si izolat fonic in dormitorul tau, poti lua cateva masuri, unele costisitoare, pentru ca iti vor transforma casa in alt santier, altele usor de aplicat.
Schimba ferestrele cu unele care izoleaza mai bine fonic.
Elimina toate sursele posibile de zgomot din casa: ferestre deschise, usi care scartaie.
Foloseste-te de beneficiile zgomotului alb - mai multe studii au demonstrat ca acest tip de sunet are un rol benefic asupra somnului si ajuta la anularea altor sunete care ar putea sa te trezeasca in timpul noptii. Ai nevoie doar de o boxa sau de un player in care sa difuzezi aceste sunete.
Alege o saltea potrivita pentru tine
Una dintre cauzele care strica somnul multor oameni este salteaua prost aleasa. Nu conteaza ca este ultimul model aparut pe piata, ca a costat mii de lei sau ca este tratata cu aloe vera sau cu alte substante-minune. Salteaua perfecta este cea care se potriveste cel mai bine cu stilul de a dormi al celor care o folosesc. Ai de ales dintre: saltele cu spuma cu memorie, saltele cu arcuri sau saltele din latex.
Materialul din care este fabricata salteaua nu este cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa faci o achizitie noua. Cand vei alege, trebuie sa tii cont si de pozitia in care dormi de obicei. Testeaza salteaua si din acest punct de vedere.
Monitorizeaza-ti somnul
Daca niciuna dintre solutiile prezentate mai sus nu da rezultate, sunt sanse ca problemele legate de somn sa nu fie cauzate de surse externe. Absenta regulata a somnului poate duce la insomnie care, in cazuri extreme, provoaca tulburari grave, cum ar fi apneea, depresia sau anxietatea. Exista, insa, unele gadgeturi inteligente care te ajuta sa adormi lesne, iti monitorizeaza somnul si apoi iti ofera o serie de date care permit o analiza aprofundata a problemelor care duc la tulburarile de somn. Iata cateva exemple:
Dispozitiv de adormire si monitorizare a somnului - este un gadget care te ajuta sa adormi mai usor, prin intermediul sunetelor linistitoare pe care le emite, dar monitorizeaza si calitatea somnului. Unele modele pot monitoriza chiar si temperatura si umiditatea din camera.
Masca audio pentru somn - permite monitorizarea miscarilor corpului, toata perioada de somn, dar si calitatea acestuia.
Bratara inteligenta - monitorizeaza, printre altele, si ritmul cardiac in perioadele de somn.
Sursa foto: Shutterstock
Daca somnul tau nu se imbunatateste, in ciuda masurilor pe care le-ai luat, este timpul sa ceri sfatul unui medic care va stabili exact care sunt cauzele pentru care nu reusesti sa te odihnesti suficient in fiecare noapte.
Tu ce secrete ai ca sa-ti imbunatatesti somnul de fiecare noapte?
Sursa: https://alecoair.ro/blog/5-solutii-sanatoase-pentru-un-somn-netulburat-noapte-de-noapte-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante