Stadionul-pădure, un plămân verde în inima oraşului Milano
International Forest Stadium este propunerea pentru un nou stadion în Milano a biroului italian Stefano Boeri Architetti, bine cunoscut pentru “pădurile sale verticale” ridicate în oraşe din întreaga lume.
Arhitecţii propun ca stadionul-pădure să fie construit în inima unui parc public din regiunea San Siro, oferindu-le fanilor echipelor milaneze de fotbal o veritabilă ocazie de a urmări meciurile în sânul naturii şi oferind în acelaşi timp un nou spaţiu urban multifuncţional tuturor locuitorilor oraşului.
Designul stadionului a fost realizat de o echipă multidisciplinară din care au făcut parte companii ca ARUP, Fabio Novembre şi Balich Wonder Studio, în cadrul unei competiţii lansate în 2019 de cluburile Inter şi Milan pentru proiectarea unui nou stadion în Milano, care va înlocui faimosul stadion Giuseppe Meazza - San Siro.
Pe lângă spaţiile dedicate activităţilor sportive, proiectul include, într-un efort de revitalizare a zonei, o serie de servicii şi funcţii publice şi private, printre care birouri, un hotel, centre pentru conferinţe şi spaţii comerciale.
Şi, vorbind de un proiect semnat de Stefano Boeri, este implicită prezenţa a mii de arbori şi diverse alte plante, formând un “plămân verde” al metropolei care va absorbi an de an peste 160 de tone de CO2, potrivit arhitecţilor. Totodată, este avută în vedere instalarea de panouri fotovoltaice pe vaste suprafeţe, astfel încât arena să fie independentă din punct de vedere energetic.
La ultimul nivel este prevăzută o pistă de alergare care poate fi utilizată atât pentru antrenament, cât şi pentru a admira priveliştea.
Turnul Luminii, un reper luminos care va lumina în roşu şi albastru, culorile celor două echipe, va găzdui un muzeu dedicat acestora, dar şi istoriei stadionului Meazza.
Proiectul este în prezent în fază de propunere şi nu se ştie deocamdată când – şi dacă – va fi realizat.
Unul dintre cele mai recente proiecte finalizate de arhitectul italian este o altă “pădure verticală”, o pereche de clădiri rezidenţiale a căror arhitectură se împleteşte cu natura, construită în China. Conceptul de "pădure verticală", “proiectarea de locuinţe pentru copaci”, cum îi place arhitectului să spună, s-a născut cu Il Bosco Verticale (în traducere, "Pădurea Verticală"), un complex de apartamente îmbrăcat în vegetaţie construit la Milano în 2014. Acest tip de construcţie a fost exportat în ultimii ani în mai multe oraşe şi regiuni ale lumii.