Stilul industrial - elemente care il definesc in amenajarile interioare
De la metale si caramizi si pana la tevi expuse in incaperi din care, in mod conventional, ar trebui sa lipseasca, stilul industrial reprezinta celebrarea aspectului nefinisat, “crud” al amenajarilor care asa cum ii spune si numele, aminteste adesea de interioarele fabricilor si uzinelor.
Utilizat in amenajarea apartamentelor, caselor modern sau spatiilor comerciale, stilul industrial comunica alegerea unui design caracterizat atat prin estetica, cat si prin functionalitate. Combinatiile de culori neutre, suprafete din lemn si metal si obiecte utilitare sunt doar cateva dintre elementele care vor aminti intotdeauna de stilul industrial, dar sa nu credeti ca industrialul se potriveste doar suprafetelor nefinisate. Numerosi designeri interior promoveaza in ultimul timp imbinarea dintre trasaturile acestui stil si amenajarile somptuoase, pline de eleganta, ale stilurilor super-finisate ce se afla la polul opus.
Iata asadar cateva elemente definitorii ale stilului industrial care va pot ajuta, daca doriti, sa il incadrati in amenajarea camerelor dumneavoastra. Pe langa faptul ca este foarte la moda, acest stil are si un farmec aparte si lasa o amprenta puternica asupra spatiului in care a fost folosit. Cum ar fi daca in loc sa incarcam amenajarea cu culori vii am lasa elementele structurale si de instalatie ale constructiei sa vorbeasca de la sine? Ar fi nefinisat si industrial, bineinteles!
Tevi si conducte expuse la vedere
Una dintre trasaturile de baza ale stilului industrial consta in expunerea elementelor pe care oamenii de obicei incearca sa le ascunda, cum ar fi tevile si conductele. De-a lungul timpului, aceasta miscare a reprezentat o adevarata revolutie a stilurilor de amenajare, mai ales in cazul reconversiilor unor cladiri precum hambarele sau fabricile in spatii rezidentiale. Ceea ce la inceput a fost o stricta necesitate a devenit un stil cautat dinadins. Aspectul tevilor si conductelor lasate la vedere se potriveste foarte bine cu simplitatea unor pereti de culoare alba, sau cu aspectul dur al finisajelor cu caramida sau piatra.
Pe langa instalatia expusa, prezenta metalului pentru tamplarie si usile de interior este iarasi specifica stilului industrial. Mai mult, mobilierul poate si el imprumuta un design inspirat de tevi si conducte, prin utilizarea anumitor organe de asamblare sau accesorii functionale precum manere sau bari de metal create cu forme asemanatoare.
Suprafete din lemn si metal
Contrastul dinte caldura sugerata prin lemn si raceala impusa de utilizarea metalului nu reprezinta o noutate pentru amenajarile in stil industrial, dupa cum se poate vedea si din fotografiile care urmeaza.
Observati cum abundenta metalului folosit pentru finisajele scarilor si tamplariei contrasteaza cu placajul din lemn de aceeasi culoare al pardoselii si tavanului.
Cei care prefera stilul industrial aleg adesea sa evidentieze metalul prin culoarea gri, asa cum reiese si din baia “otelita” din imagine.
Pentru a obtine aspectul industrial, mesei din lemn i-au fost adaugate niste scaune din metal, iar in spate se observa ca si blaturile de bucatariei sunt tot din metal.
Mobilier si decoratiuni cu aspect invechit
Inspiratia mobilierului si decoratiunilor potrivite pentru stilul industrial se regaseste in interioarele fabricilor sau laboratoarelor vechi. De asemenea, se poate observa look-ul usor invechit, chiar vintage, al amenajarilor industriale. Retineti insa ca in acest caz vintage nu inseamna doar uzat sau ruginit, decoratiunile si piesele de mobilier putand avea un aspect ingrijit in ciuda faptului ca amintesc de o epoca trecuta. De asemenea, stilul steampunk se potriveste foarte bine cu cel industrial, iar decoratiunile steampunk pot fi o completare reusita.
Si cu ajutorul tehnicilor de bricolaj se pot obtine finisaje si decoratiuni cu aspect industrial. Puteti vizualiza un proiect pentru un baldachin confectionat din tevi de instalatie aici.
Asadar, amenajarile in stil industrial pot lua mai multe forme, industrialul putand defini pe deplin amenajarea dumneavoastra sau fiind utilizat ca un accent in cadrul unei amenajari clasice. Daca aveti camere ce exprima stilul industrial, nu ezitati sa ni le prezentati in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.decoist.com, www.pinterest.com, www.goretecolaco.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu