Studio Pei-Zhu propune Muzeul Oct in Shenzhen
Sursa de inspiratie pentru arhitectura acestui proiect a venit atat de la amplasarea sitului in apropierea golfului cat si din natura programului, un spatiu supra-realist pentru expozitii de design. Designul muzeului Oct se concentreaza mai mult pe gazduirea unor prezentari de moda, pe promovarea unor produse de design sau a unor concepte noi de autoturisme. Scopul a fost crearea unui spatiu care sa aiba la exterior o infatisare deosebita, din alta lume iar la interior sa fie o simpla suprafata alba, curba, care sa nu genereze nici o umbra si nici profunzime.
Rezultatul este un spatiu atipic, caruia nu i se vad limitele iar cei care il viziteaza au senzatia ca sunt intr-o instalatie de-a lui James Turrell. Efectul obtinut este asemanator cu senzatia pe care am avea-o daca am fi inconjurati de o ceata groasa. Cladirea devine un fundal alb, cu doar cateva ferestre triunghiulare raspandite aleator pe suprafata anvelopantei, asemanadu-se cu niste pasari in zbor. In mod normal o masina lasa impresia unui obiect cu greutate semnificativa, in schimb o data amplasat in interiorul alb, isi pierde din materialitate, lasand ca formele curbe, umbrele si culorile intense sa devina atractia expozitiei.
Primul etaj al cladirii adaposteste foaierul si cafeneaua, in timp ce la etajul al doilea si al treilea au fost amenajate spatiile de expunere. Spatiile de depozitare necesare au fost raspandite peste tot unde a fost nevoie iar expozitiile sunt marcate cu ajutorul panourilor mobile, adaptabile oricaror cerinte functionale.
De la exterior, forma cladirii este un ovoid ce reproduce liniile curbe ale interiorului. Forma organica are un efect supra-realist in momentul in care este admirata din afara, in contexul urban ce o inconjoara parand ca pluteste deasupra pamantului. Fiind construita la doar 300m de ocean, arhitectii de la Studio Pei-Zhu declara ca s-au inspirat pentru forma muzeului de la pietrele cu forme rotunjite pe care le-au gasit pe plaja. „Este asemeni unei pietre foarte netede aruncata intr-un tesut urban supra-saturat.”
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Nu poate lipsi de pe listă Aeroportul Internațional din Changi, Singapore, desemnat ani la rând cel mai bun aeroport din lume, și asta în special datorită complexului său Jewel dezvoltat de biroul Safdie Architects, unde găsim cea mai înaltă cascadă de interior.
Cu o lungime de pana la 4 metri si un diametru de pana la 52 mm, Burghiul Ultimax ajuta la consolidarea fundatiilor prin injectarea adanca a rasinei, la consolidarea lucrarilor fluviale, lucrari in minerit dar si la consolidarea constructiilor contra cutremurelor.