Tapetul, o solutie economica pentru redecorarea interioarelor
Un material la moda pentru decorarea rapida a interioarelor, accesibil oricui si din ce in ce mai adaptat pentru cele mai diverse spatii, tapetul poate fi aplicat fara grija pana si de catre cei mai putin priceputi la mesterit. Cine vrea sa dea o fata noua unui perete, dar si unui raft, unei usi sau chiar unui geam poate apela cu incredere la tapet. Care sunt avantajele si dezavantajele acestui material, in ce forme poate fi gasit si care sunt utilizarile pe care i le putem da in asa fel incat sa beneficiem la maxim de proprietatile lui?
Primii care si-au lipit de hartie de orez pe peretii caselor au fost (nici nu este de mirare) chinezii, in jurul anului 200. De la hartia de orez si pana la materialele moderne folosite in ziua de azi, tapetul ca idee a trecut prin numeroase transformari si prin numeroase povesti legate de designul de interior: inainte de descoperirea tehnicilor moderne de imprimare, care au permis productia lui pe scara larga, putini isi puteau permite sa cumpere rolele pictate manual de artisti iar tapetul era un apanaj al caselor nobiliare. Rolul lui decorativ, la fel ca si durata scurta de viata, l-au facut mereu tributar tendintelor si toanelor modei. Astazi e dificil sa-l incadram in tendinte si tapetul a ajuns un accesoriu adaptabil pentru fiecare interior in parte. Fie ca ne dorim imitatii de placari, imprimeuri calde, pete de culoare sau chiar si peisaje intregi pe peretii caselor noastre, avem la dispozitie o gama imensa de posibilitati de alegere. Nu ne ramane decat sa cumparam ce ni se potriveste in casa si in raport cu gusturile personale, fara a ne mai teme ca iesim din moda: oricum atunci cand vom vrea sa schimbam ceva in locuinta (lucru pe care simtim nevoia sa il facem cam la 5-7 ani o data) si tapetul cel vechi va fi uzat, numai bun de inlocuit cu altul.
Tipuri de tapet
Desi alcatuit din diverse materiale, tapetul se poate clasifica in primul rand in functie de suprafata finala pe care o ofera: imprimata (neteda, fie lucioasa, fie mata) sau cu model in relief. In ce priveste materialele, acestea pot fi hartia, fibrele naturale (de exemplu cu insertie de fibra de sticla), vinilul sau materiale textile. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale: tapetul din hartie este cel mai ieftin, iar de aceea este si cel mai des folosit, dar din pacate nu lasa peretele sa respire, nu se poate folosi oriunde si se cere inlocuit repede. Pe de alta parte, tapetul din fibre naturale lasa peretele sa respire, dar nu poate fi folosit in spatii cu umezeala ridicata, precum baile. Preferat de multi si usor de spalat, tapetul din vinil poate fi folosit si in bai si bucatarii sau pe suprafetele dulapurilor si meselor, daca ne dorim sa le reconditionam fara efort. Insa nici el nu este foarte “prietenos” cu peretele. In fine, tapetul de materiale textile lasa peretele sa respire, poate fi gasit in varianta tesut sau imprimat, iar in special cel din matase este foarte estetic, dar e mai scump si se cere intretinut cu grija. De asemenea, putem vorbi despre tapet lavabil si tapet non-lavabil sau despre fototapet ca varietate a tapetului (in locul unor fasii cu acelasi imprimeu, putem recompune o intreaga imagine, precum un peisaj sau un portret alb-negru, in general astfel de lucrari facandu-se la comanda). Atentie: nu toate tapetele sunt autocolante. Tapetul simplu se lipeste de perete cu ajutorul unui adeziv care se foloseste conform instructiunilor fiecarui producator in parte.
Tipuri de tapet
Cei mai multi utilizatori sunt insa interesati de aplicabilitatea tapetului in anumite spatii sau pe anumite elemente de decor si cea mai potrivita pentru ei este o clasificare in functie de necesitatile fiecarui loc in parte. Materialele si caracteristicile tehnice conteaza, deci, numai in masura in care pot raspunde diverselor domenii de aplicabilitate, lucru care cade in sarcina producatorului.
Aplicabilitate si zone de lucru
Aplicarea propriu-zisa a tapetului implica doar o buna organizare prealabila si o munca de cateva ore pana la maxim o zi: degresarea ariei pe care o vom acoperi, uscarea (eventual netezirea ei pe cat posibil sau curatarea acesteia de accesorii care ar putea deforma sau rupe folia), masurarea si, daca avem nevoie de o ghidare, trasarea unor linii orientative cu un creion, masurarea materialului si apoi aplicarea uniforma si cat mai riguroasa a benzilor. Pentru un rezultat bun si mai trainic, trebuie avut grija ca foaia sa se intinda perfect, fara sa prinda aer dedesubt si fara sa se sifoneze.
Inainte de toate, insa, vom alege tapetul potrivit pentru zona pe care il vom aplica, masurand aria pe care o avem de acoperit pentru a estima necesarul de material. Dupa cum ziceam mai sus, ce anume cumparam depinde de caracteristicile spatiului de redecorat.
Peretele Primul care “beneficiaza” de decorul oferit prin intermediul fototapetului, are avantajul ca ne ofera o suprafata plana, pe care rolele de material se vor lipi cu usurinta si vor fi usor de aliniat. Cand alegem un fototapet pentru pereti ne vom gandi asadar, daca e vorba de o incapere afectata sau nu de umiditate si, de asemenea, in ce masura va respira peretele, deci ce durata de viata va avea produsul. Putem cere tapetul potrivit in functie de aceste solicitari (mai sus ati vazut care sunt materialele cele mai potrivite), iar daca ne dorim un tapet cu aspect lucios, mat sau in relief, lavabil sau nu putem alege in functie de gusturi si de modelele oferite la locul faptei. E bine sa avem in minte ca tapetul nu implica neaparat o utilizare exhaustiva: putem combina tapetul cu zugraveala sau cu lambriurile de lemn. Este des intalnita formula cu lambriuri de lemn pana la jumatatea peretelui, partea de sus fiind frumos completata de un tapet simplu si in tonuri asortate cu lemnul. Exista si asa zisele “lambriuri” din PVC: foliile de tapet imita aspectul lambriurilor si se aplica alternativ.
Mai trebuie retinut ca tapetul este ideal pentru un perete care nu este foarte neted si care ar fi mai greu rezolvabil doar cu un strat de var sau vopsea. De asemenea, ca finisaj are un alt avantaj estetic: fisurile minore care pot aparea pe o structura atunci cand aceasta este varuita sau vopsita nu vor fi vizibile in cazul in care structura este acoperita doar cu tapet, cel din urma mascand problema.
Tapet pentru perete, combinatii cu zugraveala sau lemn (colectie Anna French, foto: www.thibautdesign.com)
Tavanul Putini se gandesc ca si tavanul poate fi acoperit cu tapet, insa nu exista nici un motiv pentru care sa n-o faceti. Dimpotriva, tapetul poate oferi aceleasi avantaje ca si in cazul unui perete, cu recomandarea sa folositi, totusi, culori deschise. Singurul considerent este ca un tavan deschis la culoare ofera o senzatie de spatiu. Pe tavan, mai putin expus riscurilor de zgariere sau deterioare, se poate lipi orice fel de tapet, inclusiv din matase.
Mobilierul Masa de lemn din bucatarie, un scaun, un raft sau o polita, fie ele la vedere sau in dulapuri, pot fi imbracate in folii autocolante de PVC. Le dam astfel o noua fata ne putem manifesta, chiar, creativitatea artistica imbinand mai multe tipuri de imprimeuri pentru a obtine un aspect cat mai realist sau, dimpotriva, mai inedit al obiectului respectiv. Folia autocolanta este foarte utila si pentru blaturile de lucru de la bucatarie, pe care le poate proteja suplimentar.
Usile Reconditionarea unei usi din pal melaminat este simpla daca apelam la ajutorul unui tapet vinilic. Pentru ca acoperirea sa fie cat mai buna, usa se curata in prealabil, se dregeseaza cu o solutie de apa si detergent, se spala cu o carpa umeda si se usuca. Apoi i se scot clantele, pentru ca folia sa se poata aplica perfect si dupa ce am montat tapetul putem decupa zonele strict importante si monta la loc clantele. Desigur, in varianta in care usa are si geamuri, lucrul trebuie sa se faca mai cu atentie la muchii, iar pentru confortul aplicarii vor trebui scoase toate aplicatiile suplimentare de pe lemn. Sipcile care sustin geamul usii se pot scoate, imbraca si ele separat in material, apoi monta la loc.
Geamurile Inspirate din ideea de tapet, au aparut si folii autocolante speciale pentru geamuri, care le ofera acestora un aspect de vitraliu. Avantajul lor e ca ofera un geam opac atunci cand aveti nevoie de intimitate intr-un spatiu anume, insa suficient de transparent ca sa lase sa patrunda lumina. Cu avantajul decorativ de rigoare, foliile gen vitraliu se gasesc si ele in imprimeuri dintre cele mai variate.
Articol: Alina Miron
„Creșterea vânzărilor Grupului TeraPlast în România s-a făcut înlocuind importuri. Orice tonă de produse TeraPlast vândută aici, elimină o tonă de importuri care grevează balanța de plăți. Dacă toate firmele românești și-ar propune acest obiectiv, economia țării ar arăta altfel.” a menționat dl Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.
Datorită cererii, o gamă de produse speciale, foliile Power și Super Power, destinate clienților industriali, au fost introduse deja pe piață, deși erau programate pentru lansare abia în trimestrul 2 al anului curent.
Fabrica Opal este încă în perioada de ramp-up, așadar chiar dacă volumele se situează peste așteptări, EBITDA este în teritoriu negativ, cu perspectiva unui rezultat pozitiv în 2025.
Segmentul Ferestre & Uși a avut venituri în scădere cu 16% față de trimestrul 1 al anului trecut, un nivel în linie cu bugetul. În același timp, marja EBITDA s-a îmbunătățit pe măsură ce Grupul și-a adaptat strategia pentru acest segment, concentrându-se pe vânzările către piața de proiecte rezidențiale noi și de reabilitări din România, pentru a reduce dependența de retail.
Despre Grupul TeraPlast
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.
Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).
În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.
„În trimestrul 1 s-a consolidat o traiectorie care se contura încă din a doua parte a anului 2023 și care ne-a adus o îmbunătățire a performanțelor financiare. Avem creșteri organice ale liniei de business Instalații și îmbunătățirea performanței celorlalte segmente, cărora li se adaugă Palplast Moldova. Acestea ne confirmă eficiența strategiei axată pe investiții și M&A care crește valoarea și competitivitatea Grupului.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.
„Este esențial ca alocările de fonduri pentru lucrări de infrastructură să continue și în a doua parte a anului, după alegerile locale, pentru că așa cum au arătat-o și anul trecut, construcțiile sunt un motor de creștere al Produsului Intern Brut în România.” a adăugat dna Birta.
Rezultatele segmentului Instalații au generat în continuare cea mai mare cifră de afaceri, de 122 milioane de lei în T1/2024, cu 19% mai mult decât în T1/2023, în timp ce marja EBITDA se apropie de 10%, ca urmare a creșterii semnificative a volumelor. Evoluția reflectă accelerarea lucrărilor publice de infrastructură prin creșterea numărului proiecte care au ajuns în faza de execuție. Pe lângă cererea generată de lucrările pentru infrastructura de apă-canal, se observă un avans semnificativ și al lucrărilor pentru transportul și distribuția gazelor naturale. TeraPlast rămâne prima opțiune pentru aceste proiecte, având tradiție în parteneriate solide, pe termen lung, cu lideri ai pieței de construcții.
Segmentul Instalații înglobează în primul trimestru și rezultatele Palplast Moldova. Vânzările companiei recent achiziționate au crescut cu aproape 50% în primele 3 luni ale anului față de T1/2023, în timp ce marjele au scăzut ca parte a efortului de a câștiga cotă de piață. Având în vedere finalizarea achiziției Grupului Wolfgang Freiler la finalul lunii martie, în rezultatele segmentului Instalații va fi consolidată și evoluția acestuia începând cu trimestrul 2 al anului curent.
Pentru linia de business Granule marja EBITDA s-a normalizat, ajungând la 11%, însă vânzările au stagnat din punct de vedere valoric. Grupul a rămas concentrat pe creșterea cotei de piață, iar în primul trimestru TeraPlast a reușit să o majoreze prin înlocuirea unei părți din importuri.
Pentru materialul reciclat contextul rămâne nefavorabil pe fondul scăderii prețului pentru materia primă virgină. Volumele vândute către terți sunt deocamdată sub estimări, dar la nivel total (inclusiv cantitățile vândute către segmentul de Instalații al TeraPlast) volumele au crescut față de T1/2023 cu 48%.
Segmentul Ambalaje Flexibile și-a dublat cifra de afaceri în trimestrul 1, până la 24 milioane de lei. Vânzările de ambalaje flexibile din polietilenă și biodegradabile și compostabile ale TeraBio Pack sunt la nivelul bugetat, cu pierderi mai mici comparativ cu anii precedenți.
Prognozele pentru această linie de business prevăd o pierdere operațională și în acest an pentru că marjele de pe piața ambalajelor biodegradabile din România s-au degradat semnificativ. În plus, pentru a susține atingerea pragului de rentabilitate, segmentul a trecut printr-un proces de diversificare a bazei de furnizori și a portofoliului de produse.
Evoluția segmentului Ambalaje flexibile reflectă, totodată, și începerea producției de folii stretch Opal. Activitatea Opal a avut un început favorabil, volumele de vânzări fiind duble față de țintele stabilite. Opal a ajuns astfel în top 3 jucători din piața din România, cu un portofoliu de clienți în care se regăsesc inclusiv mari producători din piața de alimente și băuturi atât din țară, cât și din străinătate.