Tehnologia de monitorizare a betonului pentru momentul optim de decofrare
Printre provocările de pe orice șantier se numără determinarea rezistenței betonului și implicit a momentului optim de decofrare. Aceste momente sunt cheie pentru a avansa proiectul de construcții cu viteză mai mare și a aduce economii semnificative la buget. Un ajutor esențial în astfel de momente îl reprezintă utilizarea senzorilor și a serviciului Concremote asociat.
Cum funcționează Concremote?
Concremote folosește senzori pentru a măsura temperatura și a calcula maturitatea betonului. Datorită acestei metode, utilizatorii pot avea acces la date în timp real, în orice moment, pe orice computer, tabletă sau smartphone.
În funcție de scop, Concremote se folosește astfel:
- Pentru monitorizarea temperaturii din diverse straturi, în betoanele masive
- La elementele verticale, senzorul este atașat de cofraj, putându-se realiza monitorizarea rezistenței betonului la fiecare etapă
- Determinarea rezistenței planșeelor, prin amplasarea senzorului la suprafața betonului.
În oricare din cazurile prezentate mai sus, senzorii digitali măsoară continuu temperatura betonului și transmit datele prin rețeaua mobilă 2G, 3G, 4G sau Bluetooth BLE. Datele sunt utilizate pentru a calcula rezistența betonului în timp real, iar informațiile sunt furnizate prin intermediul portalului web sau al aplicației Concremote.
Unul dintre beneficiile Concremote îl reprezintă capacitatea de a furniza date valoroase în timpul etapelor de execuție. Etapa de calibrare ajută echipele din șantier să simuleze în avans evoluția rezistenței betonului proaspăt pentru fiecare rețetă de beton. Astfel, se poate lua decizia de alegere a unei rețete de beton adaptată la specificul din șantier.
Efectele temperaturii la începutul vieții betonului pot influența puternic stabilitatea pe termen lung. În general, temperatura betonului atinge maximul în aprox. 48 de ore și rămâne constantă timp de șapte zile. Cu cât structura betonului este mai masivă, cu atât va degaja mai multă căldură. Gradientul de temperatură, temperatura ambientală și temperatura betonului sunt factori determinanți ai calității structurii de beton. Monitorizarea temperaturii betonului în timpul procesului de întărire este un factor esențial în asigurarea faptului că elementul își atinge rezistența maximă și în a ști când este sigur să se construiască.
Folosind tehnologia Concremote pe șantiere veți obține:
- Calitate superioară – prin monitorizarea temperaturii din interiorul betonului proaspăt turnat (în special la betoanele masive)
- Siguranță în execuție – determinarea momentului optim de realizare a decofrării, de realizare a post-tensionării sau de ancorare a platformelor de lucru
- Optimizarea proceselor de execuție – prin funcția de prognoză, cu care se poate anticipa, orientativ, momentul atingerii unei anumite rezistențe minime a betonului proaspăt.
Concremote este singurul dispozitiv fără fir de monitorizare a betonului în timp real. Cu ajutorul acestuia, se poate determina rețeta de beton potrivită și momentul optim de decofrare. Datele furnizate de Concremote permit un progres semnificativ mai rapid al structurii și implementarea proiectelor într-un mod rentabil.
Dacă doriți să aflați cum puteți finaliza mai rapid, mai eficient și mai sigur proiectul dvs. de construcții, atunci vă invităm la webinar-ul Doka despre Concremote ce va avea loc pe 16 noiembrie 2021, de la ora 10:00. Pentru a vă rezerva locul vă rugam să completați formularul de pe acest link.