Tencuiala - ce este și care este rostul ei?
Tencuieli de exterior
La exteriorul clădirilor, în prezent, se practică mai puţin tencuiala cu scopul de a nivela suprafețele, deoarece planeitatea se obţine în urma izolărilor termice. Prin urmare, s-au dezvoltat mult tencuielile decorative, care sunt gata colorate. Ele se folosesc ca o masă de şpaclu şi constituie stratul exterior final al clădirii. Aceste tencuieli au nevoie de o rezistenţă crescută la intemperii, îngheţ / dezgheţ şi decolorare (în cazul celor decorative).
Tencuieli de interior
La interiorul clădirilor, tencuielile au ca principală ţintă nivelarea pereţilor, a tavanelor, umplerea glafurilor şi realizarea unei suprafeţe netede, care să necesite cât mai puţine etape până la aplicarea vopselei. Acestea trebuie să fie rezistente la fisuri, să permită respiraţia pereţilor şi, nu în ultimul rând, să aibă o aderenţă foarte bună la suport (cărămidă, BCA, beton).
Avem două clase de tencuieli de interior, care se diferenţiază prin componentul prinicipal al formulei: ipsos sau ciment.
În cazul tencuielilor de ciment:
- Consumul specific este în medie de 15 kg per metru pătrat de perete
- Suprafaţa finală are nevoie de minimum 2 straturi adiţionale de glet de ipsos pentru a obţine o suprafaţă finisată, gata de vopsire.
În cazul tencuielilor de ipsos:
- Consumul specific poate să ajungă până la 8 kg per metru pătrat de perete (în cazul Adera Strato)
- Se poate aplica opţional un singur strat foarte subţire de glet.
Tipuri de tencuială (pe bază de ipsos) după tipul de aplicare: manuală/ mecanizată
Tencuiala pe bază de ipsos este obţinută din mortarul în a cărui compoziţie este prezent cu preponderenţă ipsosul alături de alţi compuşi minerali. Acest lucru îi conferă tencuielii o serie de avantaje în obţinerea unor suprafeţe mai durabile şi pregătite pentru vopsit.
Tencuielile de ipsos de generaţie nouă permit încărcarea suportului până la grosimi de 4 cm pe strat, fără riscul de apariţie a fisurilor. Un alt aspect important care se urmăreşte la acest produs este consumul mic de material pe metru pătrat, care se obţine, de asemenea, în urma unor formule de calitate, fără a afecta celelalte caracteristici. Tencuielile pe bază de ipsos se folosesc doar la interior, pe diferite suporturi, şi se aplică manual sau mecanizat, în funcţie de recomandările producătorului. Printr-o tehnologie a aplicării foarte bine definită (găsiţi filmele de prezentare Adera Strato şi Adera Fybro), se câştigă timp în viteza de execuţie a lucrării, cu obţinerea unor rezultate de excepţie.
Tencuielile manuale: Sunt obţinute din mortare gata preparate, fiind nevoie doar de adăugarea unei cantităţi potrivite de apă şi de omogenizare. Acestea sunt optimizate în scopul aplicării lor manuale (timp de lucru şi lucrabilitate). Cea mai eficientă tencuială manuală este Adera Fybro, care poate fi utilizată fără aplicarea plasei de fibră de sticlă, ea având deja fibra de sticlă în compoziţie.
Tencuielile mecanizate: Sunt concepute în scopul aplicării mecanizate, cu maşini de tencuit. Astfel, amestecul de material cu apă şi aplicarea pastei obţinute pe suport se efectuează mecanizat. Datorită mecanizării acestor operaţiuni costurile de manoperă sunt reduse, iar efortul depus de echipele de aplicatori este diminuat. Pentru o echipă formată din 3 persoane, ritmul de lucru/aplicare în cazul unei tencuieli mecanizate de ipsos poate să ajungă până la 200-300 mp pe zi în cazul suprafeţelor pregătite în prealabil.
Tencuiala de ipsos versus tencuiala de ciment
Avantajele nete ale tencuielii de ipsos comparativ cu tencuiala de ciment sunt multe. Le găsiţi pe cele esenţiale mai jos:
- Consumul de tencuială pe mp este un element important în alegerea unei soluţii pe santier. Deşi cumpărăm sacul de tencuială la kg, pe noi ne interesează volumul obţinut dintr-un sac. Prin urmare, cu un sac de 40 kg tencuială ciment obţinem în medie 2,4 mp tencuiţi la 1 cm grosime în timp ce cu un sac de Adera Strato la 30 kg se pot tencui 3,5 mp de perete la aceeaşi grosime.
- Finisarea tencuielii are ca scop aducerea suprafeţei finale aproape de perfecţiune, în aşa fel încât să fie necesare cât mai puţine operaţiuni înainte de vopsire. Pe tencuiala de ciment avem nevoie de două straturi de glet, datorită granulaţiei acesteia, cu un consum mare la gletul de încărcare (aprox. 2 kg/mp). În cazul tencuielii de ipsos este nevoie doar de un strat de glet cu un consum de aprox. 0,2 kg/mp.
- Microclimatul încăperii joacă un rol important în ambientul locuinţei şi se referă la reglarea umidităţii aerului din încăpere (respiraţia pereţilor).
Tencuiala de ciment este recunoscută ca fiind un material static, ce nu absoarbe şi nu cedează umiditate, ceea ce o recomandă pentru utilizarea la exterior şi în locurile unde vrem să păstrăm un microclimat rece în mod constant (ex. crame de vinuri).
Tencuiala de ipsos, pe de altă parte, este recomandată la interior datorită proprietăţii de higroscopicitate a ipsosului (de a absorbi şi de a ceda apa) iar această proprietate permite peretelui să respire. Această proprietate este şi mai mult pusă în valoare dacă finisarea tencuielii se face cu un glet pe bază de ipsos, iar vopseaua aplicată va fi una care "respiră''.
Tencuiala de ipsos este în sine o tencuială ''caldă'', iar ipsosul provenit din rocă minerală de gips are proprietăţi termoizolante şi este de asemenea prietenoasă cu mediul.
- Costurile pe metru pătrat ale tencuielii pe bază de ipsos sunt mai reduse decât în cazul tencuielii de ciment, dacă privim în ansamblu toate etapele de lucru, costul materialelor şi al forţei de muncă, până la stadiul de vopsea aplicată pe suport.
Pentru orice detalii şi suport tehnic privind tencuielile pe bază de ipsos, echipa Siniat vă stă la dispoziţie pe siniat.ro.