Termoizolarea cu vata de sticla a unui acoperis cu panta
Pe langa aceasta mai apare influenta puntilor termice (locurile in care nu exista sau nu s-a pus suficient material termoizolant) si bineinteles consumul, respectiv pierderile de material. Modul de montaj difera de la un material la altul, respectarea acestuia fiind necesara pentru a obtine rezultatele dorite.
In cele ce urmeaza vom prezenta cateva repere importante, care va permit sa intelegeti si mai ales sa controlati modul in care se monteaza termoizolatia din vata de sticla la un acoperis cu panta.
Nu evitati montarea acestui strat chiar daca ati ajuns la grosimea nominala (din proiect) a stratului termoizolant. Acesta permite reducerea influentei eventualelor punti termice din dreptul capriorilor.
Fie ca se utilizeaza sipci de lemn de 5x5 sau profile de gips-carton, distanta intre acestea trebuie sa fie de maxim 58 cm. Producatorii de vata de sticla au si produse care vin direct modulate la 60 de cm (2 module intr-o rola) sau puteti taia o rola mare in doua pe lungime. In ultimul caz, pentru a va fi mai usor, taiati rola inainte de a o scoate din ambalaj.
In cazul in care la interior se monteaza gips-carton, puteti inlocui sipcile de lemn cu profilele metalice pentru montajul acestuia. Obtineti avantajul ca acestea pot ajunge pana la 10 cm latime asta insemnand o izolare mai buna a acoperisului.
Indicatii suplimentare: grosimea fasiei de vata se calculeaza ca si in cazul de mai sus: inaltimea sipcii + max 1cm.
Avand in vedere ca este vorba de o structura usoara, montarea foliei bariera impotriva vaporilor este obligatorie pentru a nu permite acumularea de vapori in vata de sticla. Aceasta se monteaza numai spre fata calda a termoizolatiei.
In cazul in care utilizati vata de sticla caserata cu folie de aluminiu, urmariti integritatea acesteia cand deschideti rola. Foliile de aluminiu se lipesc intre ele, la imbinari, cu banda adeziva din acelasi material, pentru a crea un strat etans.Lipirea se face fie pe sipca de lemn, fie pe profilul de gips-carton.
In cazul in care vata de sticla nu are caseraj din folie de aluminu se poate folosi o folie de polietilena (PE) intr-un singur strat. Pentru a putea fixa folia pe sipci sau pe profile, se recomanda utilizarea unei benzi de etansare dublu adeziva. Aceasta se monteaza inainte de pozarea foliei. Pozitionarea acesteia se va face din maxim doua in doua sipci sau profile, pe toata lungimea.
Indicatii suplimentare: nu dati gauri in campul finisajului deoarece se poate perfora folia. Acestea se pot da numai in dreptul sipcilor sau profilelor, acolo unde exista banda de etansare. Evitati ruperea foliei bariera impotriva vaporilor, atunci cand se monteaza finisajul de interior. Etansati folia la racordul cu peretii verticali, la coama si la racordul cu ferestrele de mansarda sau cu lucarnele.
Ce se utilizeaza:
Nu trebuie sa intelegeti gresit, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu. Pentru montarea vatei de sticla nu sunt necesare masuri sau echipamente suplimentare, altele decat cele utilizate in mod obisnuit. Este recomandat ca montajul sa se faca in echipe de doi oameni.
Ca echipament se recomanda: manusi de bumbac, ochelari de protectie, bluza cu maneca lunga si mMasca de protectie.
Pentru un montaj usor se recomanda: cutter sau un cutit bine ascutit, rigla de lemn de minim 1,20 m, pioneze si sfoara.
Cateva specificatii tehnice:
Este bine sa stiti ca se poate folosi atat vata de sticla sub forma de role (saltele) dar si sub forma de placi. Pentru a evita pierderile de material este recomandat ca intre capriori sa utilizati vata de sticla sub forma de role iar la fata capriorilor spre interior puteti folosi ambele variante.
In mod uzual, pe eticheta fiecarui produs este trecuta si valoarea coeficientului lambda (conductivitatea termica). Cu cat acesta este mai mic, cu atat produsul respectiv este mai bun din punct de vedere al termoizolarii. Valoarea maxima admisa pentru lambda este 0.045 (cu cat este ales un material cu lambda mai mic cu atat este mai bine).
In cazul in care, dupa desfacerea rolei, produsul nu ajunge la grosimea nominala inscrisa pe ambalaj, evitati sa-l utilizati.
Luati aminte la modul de etansare a foliei bariera impotriva vaporilor.
Pentru a evita pierderile de material, taiati rola de vata de sticla asa cum se arata mai jos.
Concluzii
Dupa cum vedeti montajul vatei de sticla intr-o structura de acoperis chiar nu reprezinta o problema, acesta se poate face si de catre persoane nespecializate (in sistem do it yourself) cu respectarea unor reguli minime de protectia muncii si cu citirea cu atentie a instructiunilor de montaj ale produselor utilizate. Urmarind cele descrise mai sus veti evita pierderi mari de material si veti putea obtine un pod sau o mansarda termoizolata eficient.