Thermo Jute - un material natural, reciclat, cu proprietăți izolatoare excepționale
Fiind deosebit de stabilă şi de rezistentă la rupere, fibra de iută conferă materialului izolant stabilitate şi asigură o fixare excelentă la montare. Izolația de iută este relativ nouă în portofoliul firmei germane Thermo Natur. Cu toate acestea, ea a ajuns unul dintre cel mai bine vândute produse, preferată în țări din lumea întreagă. Ce este însă și mai interesant este povestea acestei izolații.
De la deșeu ce trebuia distrus la una dintre cele mai bune izolații pe timp de vară
Este o poveste adevărată care unește ciocolata cu izolația. Pare ca n-au nicio legătură, dar au, și încă una foarte mare. Probabil sunt foarte puțini cei care nu au auzit de ciocolata Ritter Sport. Brand-ul aparține familiei Ritter, ai cărei membri sunt foarte inventivi și întreprinzători.
Ciocolata este făcută din boabe de cacao. Boabele erau aduse în saci de iută din diverse țări producătoare. Fiind vorba despre un aliment, era nevoie ca boabele să fie transportante în condiții igienice foarte stricte și, din acest motiv, sacii erau folosiți o singură dată, după care deveneau deșeuri, care erau în cele din urmă distruse.
În 2007, familia Ritter a devenit acționar la Thermo Natur. Pornind de la izolația de cânepă produsă deja acolo, a apărut ideea folosirii sacilor de iută pentru a obține o izolație asemănătoare. Așteptările nu erau foarte mari, dar chiar și o capacitate mediocra de izolare era preferabilă distrugerii totale a sacilor.
Astfel, din acesti saci au început să fie realizate saltele izolatoare de iută, iar rezultatete obținute în urma testele au fost de-a dreptul surprinzătoare. Saltelele s-au dovedit a fi cel mai bun izolator pe timp de vară dintre toate produsele existente la acel moment pe piață.
Izolația din iută a devenit rapid un produs foarte cerut, inclusiv în România, fiind izolația preferată de clienții noștri.
Obținerea izolației din sacii de iută
Iuta este o plantă industrială, la fel ca inul sau cânepa. Crește înaltă până la 4 m și din tulpină se obțin, prin procedee specifice, fire naturale foarte rezistente. Din ele se fabrică sfoara, pânza de sac sau covoarele de iută.
Sacii, deșeuri ale fabricii de ciocolată, devin materie primă în cea producătoare de izolații naturale. Ei sunt sortați, tocați și apoi destrămați în instalații speciale. Rezultă o masă fibroasă care este amestecată în proporție de 8-10% cu biopolimeri pentru a lega fibrele între ele și 2-5% carbonat de sodiu pentru protecția împotriva incendiilor.
Saltelele de iută astfel rezultate înmagazinează o cantitate de căldură mai mare decât produsele similare și o reține un timp mai îndelungat. Izolația de iută a fost testată la Centrul de testare a materialelor din Leipzig care a confirmat proprietatea ei extraordinară de a înmagazina căldura.
Avantajele izolării cu Thermo Jute
Capacitatea izolației de iută de stocare a căldurii este de 2.350 J/kgK, cu mult mai mare decat a altor materiale de izolare (vata de sticlă are capacitatea 840 J/kgK). Pentru a atinge capacitățile izolatoare ale Thermo Jute, celelalte materiale ar trebui să aibă grosimea mult mai mare. De asemenea, Thermo Jute are conductivitatea termică scăzută, 0,0356 W/mK, căldura străbătând-o foarte greu.
Stocarea căldurii este utilă atât vara, cât și iarna. Căldura din exterior - vara - și cea din interior - iarna - este înmagazinată de fibrele de iută și reținută un timp îndelungat. Apoi, când temperatura scade, căldura este redată mediului de unde a venit (vara la exterior și iarna la interior).
Pe lângă proprietățile izolatoare, saltelele de iută au și proprietatea de a reține o cantitate mare de umiditate, pe care o eliberează în momentul când umiditatea în interior scade foarte mult. Se păstrează astfel un mediu foarte plăcut și sănătos în interior, fiind izolația potrivită în casele unde locuiesc persoane cu probleme respiratorii.
Este foarte rezistentă la mucegăire. Izolația de iuta a fost testată conform standardelor internaționale de institute de specialitate și a rezultat o rezistență maximă la apariția mucegaiului (0 conform EN ISO 846).
La fel ca izolația de cânepă, se montează ușor și nu provoacă alergii. Este potrivită pentru izolarea între capriori, sub acoperiș din grinzi de lemn, a pereților interiori și exteriori la case pe structură din lemn sau a pereților din suporți metalici.
Dacă doriți mai multe informații tehnice, aici găsiți date despre rezistențe, proprietăți, certificate și montaj.