Știm să vopsim corect pereții? (II) Tehnica aplicării
Odată finalizată etapa de pregătire a stratului suport și amorsarea, putem începe să vopsim efectiv cu lavabilă. Mulți o fac intuitiv, dar este posibil ca rezultatul să nu fie cel dorit, de aceea ne va fi de folos să trecem în revistă câteva tehnici pe care le meseriașii autentici le cunosc și le aplică.
Aplicarea vopselei lavabile se face doar în condiții optime de temperatură și umiditate: între 5°C și 35 °C, de preferat în zile cu o umiditate relativă a aerului care să nu depășească 75% (caz în care uscarea se va realiza încet, iar stratul suport poate fi compromis).
Uneltele potrivite
Uneltele de bază sunt pensula și trafaletul. Din trusa unui zugrav, chiar și începător, nu vor lipsi totuși o pensulă mai lată și una mai îngustă, pentru margini și retușuri. De asemenea, este foarte util un mini-trafalet, cu care ne putem apropia mai bine de marginile unei suprafețe fără să pătăm. Dacă suntem adepții celor mai noi tehnici de vopsire, pistolul de vopsit este o soluție care ne aduce rapiditate și o aplicare mai uniformă, dar nu și prea multă rigoare a detaliilor.
Protejarea marginilor
Vopsirea propriu-zisă, cu pensula sau trafaletul, este o operațiune relativ simplă. Totuși, puțini au îndemânarea necesară pentru a vopsi ”la dungă”, fără să păteze zonele învecinate – o plintă, tavanul sau un alt perete cu o altă culoare, tocurile ușilor sau ferestrelor, ornamentele ș.a.m.d. În plus, există riscul de a stropi, iar operațiunea va dura mai mult. Prin urmare, cel mai simplu este să acoperim zonele limitrofe cu o bandă adezivă ieftină (de hârtie impermeabilă, în general), care să se poată desprinde apoi cu ușurință. Poate ați observat că adevărații meseriași alocă cea mai mare parte din timp pentru protejarea marginilor, acoperirea pardoselilor, a obiectelor de iluminat, prizelor și întrerupătoarelor, aparatului de aer condiționat, vopsirea fiind apoi rapidă și fără pagube colaterale. După renovare, curățenia se va face mult mai eficient, fără a mai fi nevoie să îndepărtăm petele de vopsea de pe diverse obiecte. Benzile adezive se elimină la circa 24 de ore după terminarea lucrării, nu înainte de uscarea vopselei, dar nici prea târziu - altfel devin foarte greu de dezlipit.
Aplicarea într-o singură etapă
Una dintre greșelile frecvente făcute de cei care vopsesc este să se oprească înainte de a finaliza o suprafață definită (un perete, o porțiune delimitată, o nișă etc.). Dacă ne oprim din manevrarea pensulei sau trafaletului, vopseaua se va usca, iar când vom continua, stratul nou se va suprapune peste cel uscat, formându-se urme inestetice. De aceea, totdeauna trebuie să ne asigurăm că avem o margine umedă, de la care să continuăm vopsirea, mai ales că unele produse se usucă foarte repede, în câteva minute chiar. Atâta vreme cât vopseaua este umedă, aceasta are capacitatea de a-și uniformiza singură grosimea, datorită unei proprietăți a lichidelor de a lua forma care îi asigură cea mai mică suprafață (acționează tensiunea superficială). Prin urmare, atunci când vopsim vom avansa trecând cu trafaletul din când în când și înapoi, pentru a ne asigura că aplicăm un strat uniform de vopsea. Puțini știu că trafaletul se ține cu partea deschisă orientată spre zona deja vopsită, pentru a exercita acolo o presiune mai mică și a evita formarea dârelor.
De asemenea, trebuie spus că există o diferență de textură între vopseaua aplicată cu pensula (sau bidineaua) și cea aplicată cu trafaletul. În consecință, vom folosi un singur instrument pentru întreaga suprafață. Totuși, în zonele de margine suntem nevoiți să folosim neapărat o pensulă (trafaletul nu ne ajută aici); pentru a nu apărea diferențe de textură, vom aplica vopseaua cu pensula până la limita necesară, iar apoi vom trece cu trafaletul cât mai aproape de acea limită – dar imediat, până să se usuce vopseaua. Astfel, diferențele vor fi foarte puțin vizibile.
Ornamente – tavan - pereți
În principiu, dacă amenajarea interioară include ornamente (de lemn, ipsos, metal etc.), vom începe cu vopsirea acestora, folosind tipul de vopsea corespunzător. Urmează tavanul și abia la final pereții. De cele mai multe ori, este necesar să aplicăm două straturi de vopsea, mai ales dacă există un contrast puternic între acea vopsea și culoarea stratului suport. Este bine ca acele două straturi să fie aplicate la un interval de cel puțin 5 ore, sau atunci când primul strat este bine uscat. Astfel, vom putea vedea unde trebuie să insistăm și este o bună ocazie să îndepărtăm cu un material abraziv impuritățile sau defectele care apar inevitabil – aglomerări de vopsea, pietricele înglobate, scame etc. Cele două straturi se aplică de preferat pe direcții perpendiculare, iar al doilea strat să aibă aceeași direcție cu lumina (sursa cea mai importantă – fereastra, lustra de tavan sau o aplică).
Dintr-o singură cutie
Este de evitat să deschidem o nouă cutie de vopsea înainte de a termina de acoperit un perete, mai ales când folosim vopsea colorată. Chiar dacă este vorba de același produs, cu același cod de culoare, este posibil ca pigmentul și celelalte componente să nu fie distribuite la fel de uniform, iar diferența va fi vizibilă. Dacă ne colorăm singuri vopseaua, cu atât mai mult, vom avea grijă să amestecăm îndelung, de preferat în mod mecanic; o amestecare manuală nu dă cele mai bune rezultate. În consecință, atunci când ne apucăm de vopsit este necesar un calcul aproximativ al cantității necesare. Etichetele celor mai multe produse menționează consumul pe metru pătrat și este bine să ținem cont de acest lucru. Consumul poate fi mai mare, deci vom adăuga o marjă de 10 – 15 procente (depinde și de suprafața deschiderilor – uși, ferestre).
Îndepărtarea petelor
Chiar dacă acoperim cu folie și carton suprafețele care trebuie protejate de vopsea, este foarte posibil să avem și pătări locale. O primă regulă este să ținem tot timpul la îndemână o cârpă, de preferat una absorbantă (pânză), pentru a îndepărta stropii și petele de vopsea apărute accidental. Când aceste pete apar pe pardoseală (chiar și când pardoseala este acoperită cu folie), este de preferat să le ștergem imediat, altfel vom călca pe ele și vom face pete prin toată casa. Dacă petele de vopsea lavabilă apucă să se întărească, avem diverse metode de eliminare, în funcție de materialul afectat. Se pot folosi: apă cu detergent, apă caldă (ori aburi), alcool, alcool izopropilic, oțet, acetonă sau diluant. Dacă nu există riscul zgârierii, vom apela la materiale ușor abrazive și chiar un șpaclu (de preferat de lemn sau plastic). Pentru suprafețele polimerice, precum PVC-ul sau lemnul lăcuit, ar trebui să evităm diluantul și acetona, deoarece suprafața se va mătui în mod inestetic.
Citește și: Știm să vopsim corect pereții? (I) Pregătirea stratului suport