Tipologia de Gradina WILDLIFE - amenajare peisagistica pentru sustinerea vietii salbatice
Luând în considerare problemele actuale legate de mediu, poluare, distrugerea habitatelor şi urbanizarea accelerată şi realizata într-un mod iresponsabil, este indicat să ne gândim cum putem contribui la îmbunătăţirea calității vieții.
Acest efort este extrem de necesar astăzi atât la nivel global, cât și local, chiar la nivelul grădinilor individuale și urbane sau al amenajarilor peisagistice publice (scuaruri, parcuri), prin intervenţii care în aparenţă pot fi considerate minimale, dar pot susţine demersul către schimbări pozitive în orașe.
O astfel de intervenţie locală este şi grădina de tip WILDLIFE, amenajată în vederea susţinerii faunei şi florei autohtone zonei în care aceasta se realizează, ce poate fi realizată cu costuri şi eforturi mici, dar cu un impact ecologic extrem de important cu privire la specii, habitate, eco-sisteme și tot ceea ce poate conduce către protecția orașului și a locuitorilor împotriva poluării accelerate și a pierderii peisajelor naturale și culturale.
Grădinile și amenajările peisagistice de tip wildlife oferă oportunitatea unică de a observa un ecosistem dinamic în timp real, astfel încât o astfel de amenajare îmbracă şi un rol educativ, fiind extrem de utilă în vederea formării unei viziuni pozitive asupra relaţiei natură-om, dar şi a unei atitudini orientată către sustenabilitate, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
Pe lângă aspectul educativ şi energiile general pozitive pe care le pot induce o astfel de grădină, alte puncte importante sunt aduse de faptul că se reduce cantitatea de muncă şi întreţinere, pentru că fauna sălbatică prefera un mediu mai “neglijat”.
Astfel, spre exemplu, poţi lăsa iarba locală să crească mai mult în unele zone sau poţi să nu strângi frunzele din unele colţuri, albinele polenizează fructele şi legumele, broaştele şi gândacii menţin un echilibru al numărului de melci şi al altor insecte dăunătoare păstrând sănătatea habitatului, etc.
14 sfaturi pentru amenajarea unei grădini de tip WILDLIFE:
1) Îmbogăţeşte grădina cu specii de plante şi flori care oferă polen şi nectar pentru albine, fluturi şi alte insecte.
2) Utilizează plante sălbatice și plante autohtone care oferă hrană de primăvara până toamna atât insectelor, micilor animale, cât și omului.
3) Plantează o varietate de arbori, arbuşti şi liane pentru a furniza hrana, dar şi adăpost pentru păsări şi arici.
4) Arborii maturi sunt vitali pentru viaţa sălbatică. Dacă grădina ta este prea mică pentru arbori maturi poţi să monitorizezi şi să protejezi arborii existenţi în vecinătate sau să iei iniţiativa pentru plantarea acestora în apropiere / fâșii plantate aferente trotuarelor / zone verzi de protecție / alte zone din vecinătate sau din cartier.
5) Utilizează apa în diferite ipostaze – poţi să oferi animalelor sursă de apă, atât prin utilizarea unui vas normal (un bol sau o tava cu apă), prin realizarea unui iaz sau a unei mini-grădini acvatice sau lacustre care se poate transforma într-un mic habitat în sine, etc.
6) Lasă resturi de lemn mort într-un loc umbros (preferabil buşteni naturali), care se poate transforma în casă pentru mici animale, insecte, dar şi în suport pentru muşchi şi licheni.
7) Amenajează o zonă pentru compost, fiind o modalitate de reciclare ce furnizează în acelaşi timp sol sănătos pentru grădină, dar şi adăpost pentru animale.
8) Oferă hrană şi apă pentru păsări de-a lungul întregului an, oferind un mixaj de hrană ce include seminţe, alune, resturi menajere, fructe de pădure, contribuind şi la atragerea unei game largi de specii de păsări.
9) Lasă câteva zone nederanjate și necurățate, cu grămăjoare de frunze şi crengi la loc umbros, oferind astfel adăpost pentru arici, broaşte şi insecte.
10) Lasă unele petice de iarbă să crească mai înalte, încurajând astfel florile sălbatice să crească şi să ofere adăpost pentru micile mamifere şi hrană pentru omizile unor fluturi.
11) Utilizează îngrășăminte și alte substanțe chimice ca ultimă soluţie.
12) Evită utilizarea turbei și alege lemn din surse sustenabile.
13) Reciclează tot ce poţi.
14) Economiseşte apă.
Autor articol: student urbanist peisagist masterand Loredana Micu
Coordonator Sectiune Peisagistică: conf. dr. arh. Cerasella Crăciun
Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București.
Mai multe informatii gasiti la link: www.wildbydesign.co.uk.
Sursa poze: www.beechwell.com, www.nottinghamshirewildlife.org, www.webassetsorigin.rhs.org.uk.
Facultatea de Urbanism, din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti este singura facultate din tara care organizeaza admitere pentru specializarea URBANIST-PEISAGIST, in cadrul Licentei de Amenajarea si Planificarea Peisajului (4 ani - 240 credite ECTS) si a Masterului Peisaj si Teritoriu (2 ani - 120 credite ECTS). Relatii la Secretariatul Facultatii de Urbanism – 021/30.77.180, 30.77.183 sau pe site la link-urile: www.uauim.ro/facultati/urbanism/peisagistica, www.uauim.ro/facultati/urbanism/mpt.