Tipuri de energie alternativa
I se mai spune si energie ecologica sau regenerabila, iar in ultimii douazeci de ani a inregistrat o crestere constanta ca cerere si productie. Desigur, o explicatie o dau costurile pe care le implica energia obisnuita, atat financiare, cat si cele pentru mediu. Dar nu numai acesta e motivul. Energia alternativa permite atingerea celui mai de pret obiectiv pentru oricine, de la simpli indivizi pana la guverne: autonomia energetica, adica independenta fata de exploatarea unor resurse naturale limitate cantitativ.
Danemarca prevede ca pana in 2050 intreaga tara va putea fi alimentata cu energie eoliana (sursa: www.ecofriend.com)
Desi multe persoane fizice ar opta imediat pentru asa ceva, efortul initial continua insa sa le ridice probleme. Interesele sunt multe in domeniul energetic si o mare parte a populatiei nu are de ales sau prefera sa lase mana libera marilor companii, care isi permit investitiile (dar si taxarea pe masura a utilizatorului). Dar aceasta nu inseamna ca o persoana obisnuita cu adevarat determinat nu poate realize
Energie solara Este vorba de una din cele mai folosite forme de energie alternativa in cazul locuintelor particulare, pentru ca manipularea panourilor solare este mai simpla iar sistemul s-a dezvoltat cel mai mult in ultima perioada. Inca costisitor, e totusi accesibil celor ce isi asuma construirea unei case care sa corespunda normelor de dezvoltare durabila. Panourile solare sunt insa montate si in adevarate “ferme”, asigurand energia necesara pentru localitati intregi. In prezent se produc asa-numitele celule solare "in pelicula”, mai eficiente din punct de vedere al costurilor de productie si care se pot instala pe fatadele sau acoperisurile cladirilor. Cele mai ieftine tipuri de panouri sunt produse, evident, in China (in jur de 3-400 euro) dar pot ajunge si la 2000 euro unul. Gama de produse, cu tot cu instalatiile aferente, boilere, generatoare etc., cu diverse capacitate de productie, este insa prea variata pentru a putea face un cost estimativ pentru o persoana particuara din Romania, mai ales ca fiecare locuinta are necesitatile ei. Asa ca va trebui sa va interesati direct la distribuitorii unor astfel de panouri.
Energie eoliana Ca si in cazul panourilor solare, au inregistrat una dintre cele mari cresteri de interes in ultimul timp ca forma de energie alternativa. Sunt destul de utilizate in ferme de generatoare cu elice, care capteaza vantul in regiunile cu activitate constanta a acestuia. Una dintre principalele lor caracteristici este insa ca depind de vant si pot avea variatii de productie, in functie de anotimp sau regiune. Energia necesara in zilele fara vant poate fi asigurata cu ajutorul unui generator de rezerva sau a altor surse de energie. O turbina de vant moderna poate avea dimensiuni diverse (mica, medie sau mare) si are o durabilitate mare in timp. Putine persoane particulare aleg insa o asemenea instalatie, pe de o parte din pricina zgomotului pe care il fac elicele, pe de alta din cauza faptului ca au nevoie de autorizatie pentru instalarea ei si din cauza pretului de instalare, chiar daca isi amortizeaza cheltuiala in timp. Dar Romania are un potential crescut in domeniul energiei eoliene, fiind a doua tara din Europa ca si constanta a vanturilor (in regiunea de sud-est a tarii, care este propice producatorilor de energie).
Energia apei – hidraulica si a mareelor. Vorbind doar despre cea hidraulica, ea poate fi exploatata in diverse feluri. Va sunt cunoscute hidrocentralele, care asigura de mult timp in tara noastra resurse de energie alternativa, dar exista de asemenea posibilitatea captarii energiei unei ape curgatoare si prin intermediul rotilor hidraulice. O alta varianta mai sunt microcentralele (care au o putere instalata de 5 – 100 kW) si picocentralele (1 – 5 kW). O picocentrală poate alimenta un grup de cateva case, iar o microcentrală o localitate mica, in functie si de consumul si cerintele locuintelor. Desigur, important este ca in apropierea locuintelor sa exista o apa al carei curs sa poata propulsa o roata hidraulica.
Energie geotermala Presupune captarea unei surse subterane de apa calda. Se foreaza la mare adancime pentru aceasta, ceea ce reprezinta un cost destul de mare initial, trebuind platite si studiile de foraj, nu doar forajul propriu-zis, insa costul se amortizeaza in timp. Centralele geotermale se pot face in zone cu activitate vulcanica si tectonica, deoarece folosesc apa fierbinte si aburii, pentru a-i directiona catre incalzirea locuintelor si obtinerea de energie electrica. La noi in tara, Banatul si vestul muntilor Apuseni sunt bogate in zacaminte geotermale, dar infiintarea unei centrale care sa alimenteze un oras intreg cere investitii foarte mari si doar sprijinul printr-un program european ar permite inceperea construirii uneia. In ce priveste locuintele particulare, ar fi o investitie destul de mare. Altfel, pompele de caldura geotermale functioneaza pe un principiu asemanator, dar nu uitati ca acestea consuma si electricitate clasica si doar reduce nevoia acesteia.
Energie din biomasa – biodiesel, bioetanol, biogaz. Biomasa reprezinta partea biodegradabila din diverse produse, carburanti, resturi vegetale sau animale, reziduuri. Arderea lor genereaza energie termica, fermentarea genereaza biogaz, arderea prin piroliza genereaza singaz etc. Ce mai cunoscuta forma de folosire a acestor combustibili este alimentarea cu uleiuri vegetale a motoarelor de tip diesel si in general. Astazi, mai mult in Germania o serie de masini agricole sau autoturisme functioneaza deja pe baza de combustibili vegetali (de exemplu, ulei de rapita).
Daca aveti comentarii, imbunatatiri, idei noi, experiente personale, va rugam sa completati prin comentarii la acest articol.