Tipuri de pardoseli rezistente recomandate pentru spații interioare și exterioare
Este nevoie de un echilibru absolut intre utilitate si design, deoarece pardoseala pune in valoare celelalte elemente decorative si este totodata unul dintre lucrurile care se inlocuiesc foarte rar. Pentru a face alegerea cea mai buna, trebuie sa tii cont de criterii precum suprafata ce urmeaza a fi acoperita, trafic, usurinta in intretinere, izolarea termica si fonica sau protectia anti-alunecare. Evident, nu este recomandat sa faci rabat de la calitate, deoarece o pardoseala poate sa fie functionala foarte multi ani sau chiar o viata intreaga.
Ce tipuri de pardoseli sunt ideale pentru un spatiu comercial
De obicei, spatiile comerciale trebuie sa se remarce prin decoruri moderne si creative menite sa atraga atentia clientilor. Un aspect original este imposibil de obtinut fara o pardoseala eleganta care sa completeze si sa defineasca orice spatiu. Pardoselile aplicate in spatiile publice, atat la interior, cat si in exterior, trebuie sa ofere un aspect placut, durabilitate, flexibilitate, siguranta si rezistanta la uzura pentru trafic intens. Iata cateva tipuri destinate spatiilor comerciale:
Pardoseala din covor PVC
O solutie performanta pentru interior, in zonele publice, este covorul din PVC. Acesta este o pardoseala omogena din policlorura de vinil ideala pentru spatiile intens circulate din spitale, scoli, birouri, hoteluri, restaurante, magazine, depozite, terenuri de sport, mijloace de transport in comun, showroom-uri etc. Un astfel de sistem modular poate fi adaptat rapid la nevoile de schimbare, ofera beneficii estetice, este usor de intretinut, antibacterian, antistatic si antiderapant.
Pentru cei care cauta lux si calitate, un covor PVC Tarkett ofera o paleta exceptionala cu zeci de culori si posibilitatea de a crea decoruri unice pentru spatiul in care este utilizat. Acet tip de pardoseala are aceeasi structura pe intreaga sa masa si aspect uniform, deoarece imbinarile se realizeaza cu cordon de sudura multicolor. Covorul PVC nu isi modifica culoarea sau proprietatile in timp, are o durata mare de viata, este bun izolator termic si fonic.
Pardoseala din placi ceramice
Placile ceramice au foarte mare rezistenta la uzura si umezeala, iar tehnologia a evoluat intr-atat de mult incat ne putem bucura de cele mai bune materiale cu modele si texturi speciale. Sunt elemente deosebite de finisaj, usor de intretinut si cu o durata mare de viata. Pot fi folosite in interior, dar si in exterior, deoarece sunt adaptabile oricarui timp decorativ. Sunt extrem de eficiente pentru incalzirea prin pardoseala deoarece asigura transferul de caldura foarte repede. Nu sunt fonoabsorbante si pot fi destul de reci, insa se preteaza spatiilor comerciale, mai ales ca se curata usor. Materiile prime utilizate pentru realizarea masei ceramice sunt de origine minerala, de exemplu caolinuri, argile, feldspati, nisip cuartos, calcar, dolomit.
Pardoseala din lemn
Unul dintre cele mai apreciate tipuri de pardoseala este cea din lemn, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional. Cele mai comune modele sunt confectionate din lemn de esenta tare precum mesteacan, fag, stejar, salcam sau artar, dar intalnim si podele din pin ori brad. Pe langa faptul ca pot fi utilizate in absolut orice spatiu, interior sau exterior, pardoselile din lemn au numeroase avantaje. Prezinta o estetica deosebita datorita aspectului clasic, izolare fonica si termica, rezistenta ridicata, maleabilitate foarte buna, usurinta in intretinere si curatare.
Placile de pardoseala se gasesc in forme diferite - dusumea, parchet sau laminate – dar de regula se vand complet finisate si sunt protejate inclusiv cu un strat de substanta pentru protectie improtiva razelor ultraviolete. Cu o ingrijire adecvata pot dura ani intregi, insa totul depinde de suprafata unde sunt aplicate si intretinere.
Pardoseala epoxidica
In ultima perioada, acest tip de podea a devenit foarte utilizata in spatiile comerciale. Este realizata din rasini epoxidice si poate fi folosita pentru finisarea pavimentelor industriale si rezidentiale. Este vorba de o pardoseala turnata, care se poate personaliza pana in cele mai mici detalii pentru a obtine un aspect unic. Podeaua epoxidica este hidroizolanta, antiderapanta, antistatica si prietenoasa cu mediul inconjurator. Este mult mai calduroasa decat gresia sau piatra naturala, nu se crapa si rezista la socuri. Pardoseala epoxidica se gaseste intr-o gama extinsa de culori si finisaje si ofera un design deosebit oricarui spatiu.
Pardoseala din piatra naturala
Folosita de foarte mult timp in designul interior si exterior, piatra naturala ofera cel mai scump tip de pardoseala. Este destinata tuturor spatiilor, iar culorile si textura aduc putin din natura oriunde este folosita. Granitul, travertinul, marmura, bazaltul sau andezitul sunt unele dintre cele mai folosite materiale pentru pardoselile din piatra naturala. Rocile dure sau poroase, in nuante linistitoare ori dinamice, au o rezistenta indelungata, absorb si pastreaza caldura si satisfac orice necesitate decorativa. Sunt extrem de eficiente pentru spatiile intens circulate, aduc calitate si eleganta in orice amenajare.
Exista o multime de optiuni pentru pardoseala, insa alegerea solutiei potrivite trebuie facuta tinand cont de utilizare si caracteristicile tehnice ale materialului. Acorda atentie detaliilor prezentate, deoarece un produs de calitate are consecinte asupra bugetului si calitatii vietii.