Tipuri de pereti si grosimea acestora
Din punct de vedere al sarcinilor pe care le preaiu, peretii se impart in urmatoarele categorii:
- Pereti structurali / portanti - interiori si exteriori
- Pereti nestructurali / de compartimentare
- Pereti de umplutura la constructiile in cadre
Acestia sunt peretii care sustin intreaga greutate a constructiei si principalul rol al acestora este de a prelua incarcarile date de cutremure. Peretii structurali de zidarie atat cei interiori cat si cei exteriori trebuie sa fie realizati cu o grosime minima de 25 de cm. Aceasta este grosimea minima recomandata, in cazul in care nu tinem cont de izolare fonica si termica. Insa, atunci cand alegem grosimea unui zid trebuie sa tinem cont ca acesta are rol si de izolare termica si fonica. Experienta a aratat ca grosimea unui zid trebuie sa fie de 30 cm, pentru a satisface si cerintele de rezistenta si de izolare fonica. Pentru a satisface cerintele de izolare termica, in cazul unui zid de 30 cm este nevoie de izolare suplimentara. Brikston tine cont de aceste aspecte importante cu privire la grosimea zidurilor si pune la dispozitia clientului o gama diversificata de blocuri ceramice pentru ca utilizatorii sa obtina rezistenta si cerintele dorite ale constructiei. Astfel, pentru un zid de 30 cm Brikston va ofera BKS 30 si GV 290 in trei variante de inaltime (138 mm,188 mm, 238 mm). Pentru zidurile structurale interioare cu o grosime de 25 cm, Brikston va ofera BKS 25 si GV 290. Peretii structurali (portanti)
Rolul principal al peretilor structurali este de sustinere insa acestia au si un rol secundar de compartimentare a constructiei.
Peretii nestructurali (de compartimentare)
Acestia au grosimi mai mici si nu au capacitatea de sustinere a greutatii constructiei. Grosimea acestor pereti variaza de la 12,5 pana la o grosime maxima de 20 cm.
Peretii de 12,5 cm sunt folositi in situatiile in care nu este necesara izolarea fonica intre anumite spatii pe care le delimiteaza ( dressing, camera pentru alimente, camera tehnice, etc).
Peretii de 15 cm se folosesc cand este o limita impusa privind grosimea zidului (dorim sa ocupe cat mai putin spatiu util). Astfel de pereti se utilizeaza pentru a separa doua dormitoare sau un dormitor de un hol, de exemplu. Un perete de 15 cm tencuit poate sa aiba o rezistenta fonica de 45 db.
Peretii de 20 cm se folosesc pentru delimitarea spatiilor care au nevoie de izolare fonica superioara, sau in cazul peretilor in care este necesar sa inglobam instalatii sanitare (bucatarie, baie).
Pentru aceste grosimi de pereti Brikston recomanda urmatoarele tipuri de blocuri ceramice:
- zid de 12,5 cm: Brikston BKS 11.5
- zid de 15 cm: Brikston BKS 14
- zid de 20 cm: Brikston BKS 20
Peretii de umplutura
Peretii de umplutura, la fel ca si in cazul celorlalte doua tipuri, trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte esentiale: rezistenta, izolarea fonica, izolare termica. Astfel in cazul peretilor de umplutura exteriori va trebui sa ne asiguram ca avem o rezistenta termica suficienta. Insa, peretii de umplutura la constructiile in cadre au si rol de rezistenta. Cel mai bun exemplu il reprezinta peretii de umplutura la care grinzile au fost turnate dupa realizarea zidariei. In acest caz zidaria de umplutura conlucreaza cu cadrele mai ales in timpul cutremurelor. In aceasta situatie este recomandata o utilizare a blocurilor ceramice care au ca domeniu principal de utilizare zidaria portanta.
Pentru zidaria interioara de umplutura la constructiile in cadre Brikston va pune la dispozitie aceleasi blocuri ceramice utilizate si in cazul peretilor de compartimentare (BKS 12,5, BKS 14, BKS 20), in functie de necesarul de izolare fonica.