Transformarea maidanelor în spații verzi poate fi un antidot pentru depresie
Cercetatorii de la Scoala de Medicina Perelman a Universitatii Pennsylvania au colaborat cu Societatea de Horticultura din Pennsylvania pentru identificarea a 541 de spatii virane, care au fost apoi impartite in mai multe „palcuri”, fiecare astfel de palc cuprinzand mai multe maidane - spatii cu gunoaie aruncate ilegal, masini abandonate si vegetatie crescuta necontrolat - aflate pe o raza de 400 de metri. Urmatorul pas a fost intervievarea a 442 de adulti care locuiau in preajma acestor grupuri in legatura cu starea lor de sanatate mintala, se arata in studiul publicat in JAMA Network Open.
Ulterior, cercetatorii au selectat 37 de palcuri care au fost curatate, plantate cu arbori si iarba si ingrijite. Alte 36 de palcuri au fost doar curatate si intretinute sporadic, iar ultimele 37 au fost lasate neatinse.
Dupa 18 luni, cercetatorii au reluat interviurile cu participantii la studiul initial. In comparatie cu oamenii care locuiau langa zonele care nu au beneficiat de niciun fel de imbunatatire, cei din apropierea noilor spatii verzi au cunoscut o scadere de 41% in ceea ce priveste starea depresiva si de aproape 51% a sentimentului de inutilitate.
Impactul pozitiv a fost resimtit in special de locuitorii din cartierele cu un nivel scazut al venitului, spun cercetatorii.
Rezultatelor studiului indica, inca o data, ca este ceva special legat de spatiile verzi, in conditiile in care starea mintala a oamenilor din apropierea locurilor care au fost doar curatate nu s-a schimbat semnificativ.
Studii distincte au relevat ca spatiile verzi din mediul urban contribuie la reducerea ratei criminalitii si incurajeaza interactiunile intre membrii comunitatii.
Foto: ekorepublika.mk