Trei containere de marfa si o cladire istorica
La o prima impresie combinatia dintre o cladire istorica si niste containere de marfa vi se poate parea bizara si nepotrivita, dar se pare ca in New York nu exista restrictii atat de mari in privinta gradului de interventie la un imobil vechi. Atunci cand arhitectii de la LOT-EK au fost contractati pentru a renova un vechi depozit de trasuri datand din anii 1930, clientii chiar i-au incurajat sa fie indrazneti si creativi. Drept raspuns acestia au ales sa insereze in structura cladirii un „turn” compus din containere de marfa vopsite in portocaliu. Desi combinatia este atipica, designul neconformist functioneaza surprinzator de bine adaugand un detaliu vizual interesant in tesutul urban al cartierului Brooklyn.
Beneficiarii, un cuplu care activeaza in domeniul artistic au cerut arhitectilor sa reamenajeze cele doua niveluri ale cladirii istorice si sa adauge un apartament pe terasa acesteia. „Ne-am gandit foarte mult la ce anume doream sa avem ca spatii in casa si cum sa o personalizam” declarau cei doi. Locuinta unifamiliala purtand acum denumirea „Irving Place Carriage House” depaseste limitele uzuale ale arhitecturii rezidentiale prin combinarea spatiilor cu cele trei volume ale containerelor de marfa. Arhitectii au renuntat la traditionalele placi ceramice in bai, la blaturile de marmura din bucatarie, optand pentru finisaje deosebite.
Spre deosebire de nuantele aprinse de portocaliu ale containerelor, fatada cladirii este vopsita in benzi alternative de gri-deschis si negru. „In acest fel asiguram o legatura cu bandourile prezente pe exteriorul containerului 'turn' de la interior” declara Giuseppe Lignano, directorul biroului LOT-EK.
Spre deosebire de nuantele aprinse de portocaliu ale containerelor, fatada cladirii este vopsita in benzi alternative de gri-deschis si negru. „In acest fel asiguram o legatura cu bandourile prezente pe exteriorul containerului „turn” de la interior” declara Giuseppe Lignano, directorul biroului LOT-EK. Turnul portocaliu gazduieste bucataria, baile, spatiile tehnice si scarile, fiind delimitat de pereti vopsiti in portocaliu in vreme ce restul peretilor casei au fost finisati intr-o vopsea alba. Volumul vertical porneste de la parter si pana la nivelul acoperisului, unde a fost amenajat un apartament separat ce beneficiaza de terasa si de perspective panoramice asupra cartierului.