Trucuri folosite pentru optimizarea spațiului într-un apartament
Tonurile deschise si peretii din sticla creeaza iluzia unor incaperi mai spatioase in cadrul acestui apartament din Tel Aviv, care a fost supus lucrarilor de reamenajare sub indrumarea arhitectului Amir Navon si a designerului de interior Maayan Zusman. Cei doi au fost delegati de catre beneficiari sa gaseasca o solutie prin care sa faca spatiile mai generoase si in acelasi timp sa mai creeze cateva incaperi in plus.
Apartamentul este amplasat intr-o cladire in stil Bauhaus de pe unul din bulevardele centrale ale orasului si are o suprafata de 70 mp, beneficiind de propria gradina ceea ce pentru Tel Aviv este considerata o raritate.
Prin demolarea unor pereti si reconfigurarea spatiala a apartamentului, arhitectii au transformat apartamentul de doua camere si cu o singura baie, intr-un apartament cu trei camere si doua bai, cu bucatarie la exterior in gradina si un spatiu de lucru in zona de zi.
In timpul unor lucrari anterioare de renovare structura imobilului a fost consolidata ceea ce a condus la o marire a elementelor structurale dar si la o coborare a nivelului tavanelor.
Pentru crearea unei atmosfere placute si aerisite, arhitectii au folosit o pardoseala din lemn de stejar aburit combinate cu nuante deschise si cateva accente in zona bucatariei si a bailor. „Am dorit sa oferim un contrast mai puternic fara sa inchidem spatiile” declara designerul. „Acest lucru poate fi observat in bucataria amenajata pe tonuri de gri, in baia matrimoniala finisata cu negru si cateva accente aurii precum si pardoseala neagra din a doua baie”.
O camera protejata realizata in cursul lucrarilor de renovare anterioare a fost transformata in al doilea dormitor. Doua panouri din lemn perforat impreuna cu agatatori din alama sunt folosite pentru a depozita si agata diferite haine si obiecte de uz curent.
Pentru a eficientiza folosirea spatiului separarea intre dormitor si zona de zi este asigurata in parte de un dulap, in vreme ce usile din sticla translucida permit luminii naturale sa patrunda in toate spatiile. Biroul a fost amenajat intr-o laterala a zonei de zi, inchis in vitraje transparente care ofera intimitate fara a incomoda vizual spatiul. „Deoarece dimensiunile erau foarte importante am ales sa cumparam o serie de obiecte si mare parte din ele au fost facute pe comanda, cum este cazul dulapurilor, al rafturilor, noptierelor, oglinzilor, etc”.
La exterior, pardoseala terasei a fost schimbata si au inserat vegetatie pe verticala astfel incat sa nu se piarda din spatiul util. Vegetatia va asigura un plus de racoare in verile caniculare si mai multa intimitate membrilor familiei.