Turist in cautarea arhitecturii: satul olimpic din Barcelona
Chiar si cei care nu stiu prea multe despre arhitectura sunt si fascinati sa descopere acest oras catalan, indragit de majoritatea europenilor. Una dintre realizarile arhitecturale care a uimit lumea anilor '90 este Satul Olimpic, cartierul portuar din Barcelona. Acesta a fost construit la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 in vederea Jocurilor Olimpice de vară care au avut loc în Barcelona, in 1992. Cei zece ani de eforturi au schimbat radical aspectul coastei marine: dintr-o zona industriala plina de fabrici, porturi, sine de tren si cartiere muncitoresti s-a obtinut un spatiu modern, la care si-au adus contributia cei mai importanti arhitecti ai acelei perioade.
Constructia satului Olimpic (Vila Olimpica del Poblenou) a fost conceputa de catre Oriol Bohigas, David Mackay si Albert Puigdomènec. A rezultat o zona rezidentiala si un extrem de modern spatiu de promenada (stilul modernista, adica modernismul catalanan este perfect ilustrat aici) inconjurat de constructii utilitare dar si de o ridicata valoare estetica. Materialele de baza, piatra, otelul si sticla reprezinta un adevart omagiu adus spatiului construit si arhitecturii, in general.
Fostul cartier industrial si muncitoresc din Poblenou a tecut printr-o adevarate regenerare, de-a dreptul spectaculoasa, transformand Barcelona intr-unul dintre orasele cu cea mai ridicata atractivitate turistica de pe malul Mediteranei. Partea mai putin cunoscuta a fost exproprierea masiva a celor ce locuiau In Poblenau inainte de anii 80, precum și distrugerea a unei parti importante a districtului, inclusiv fabrici din perioada industriala care ar fi putut reprezenta o valoare arhitecturală (de exmplu, Fabrica Foret).
O varietate de elemente sculpturale, inclusiv o sculptura monumentala in forma de pește (supranumit Balena, creatia lui Frank O. Gehry) care „inoata” peste cladiri, au fost dezvoltate pentru a oferi puncte de interes și activitate de-a lungul promenadei.
Text si foto Alina Miron