Uluitorul turn răsucit al lui Vincent Callebaut este aproape gata (Foto)
Tao Zhu Yin Yuan, cunoscut si ca Turnul Agora, este un ansamblu rezidential ce se prezinta sub forma unui turn rasucit inspirat de AND-ul uman, acoperit cu plante, care ar urma sa absoarba tone de CO2 din atmosfera anual si care incorporeaza in plus o serie de solutii menite sa reduca semnificativ consumul de energie al cladirii.
Exteriorul este gata, fiind desfasurate in prezent lucrari la interior. Conform planurilor, cladirea va fi inaugurata undeva la finalul anului 2021.
Proiectul a fost lansat in urma cu mai bine de zece ani, termenul initial de finalizare fiind in urma cu patru ani. Asteptarea pare sa fi meritat, daca privim imaginile de mai jos.
Turnul masoara 93,2 metri si are 21 de etaje, la care se adauga patru niveluri subterane. Forma cladirii imita dublul helix al ADN-ului, "sursa de viata, dinamism, simbol al armoniei ce dezvaluie notiunea echilibrului suprem promovat de proiect", etajele sale rasucindu-se cu cate 4,5 grade de jos in sus. In gradinile de la baza turnului, in balcoanelele si pe terasele sale vor creste in total 23.000 de arbori, de arbusti si de alte plante, firma care se ocupa de lucrarile de peisagistica, SWA, estimand ca acestea vor absorbi 130 de tone de CO2 pe an.
Iata si alte exemple de biomimetism in arhitectura, chiar daca vorbim in cazul lor doar de concept:
- Sarcostyle Tower, un zgârie-nori inspirat de fibrele musculare
- O clădire înaltă de 737 de metri care “mănâncă” CO2
Cladirea foloseste energie solara si eoliana si dispune de un sistem de reciclare a apei de ploaie, de solutii care pun accent pe ventilatia naturala si de alte elemente de design sustenabil, gratie carora ar urma sa se califice pentru obtinerea certificatului LEED Gold.
Turnul Agora prezinta o rezistenta ridicata in fata cutremurelor si a vanturilor puternice, caracteristice regiunii.
"Designul structural este inspirat de structura corpului schiorului. Centrul turnului este corpul uman. Structura de grinzi de deasupra reprezinta cele doua brate. Megacoloanele de pe o parte si de alta sunt betele de schi. Un sistem structural suspendat si un sistem de grinzi Vierendeel transfera intreaga greutate prin intermediul bratelor catre corp si in continuare catre fundatie. Rezultatul este un design structural unic care combina stiinta mecanicii cu arta esteticii", explica arhitectii.