Un bungalou vechi a devenit o locuință cu spații flexibile, deschisă către peisaj
Echipa de la Wasserfall Munting Architects a transformat un bungalou datand din perioada anilor 1950 intr-o locuinta cu spatii flexibile, care se deschide catre peisajul incantator al Namibiei.
Renovarea de la numarul 10 din strada Ossemann din Windhoek isi are sursa de inspiratie in natura inconjuratoare, folosindu-se materiale de provenienta locala, precum caramizile din lut, piatra de mica sau otelul ruginit pentru a ajuta volumul sa se integreze vizual in peisaj. Arhitectii au folosit principiile arhitecturii pasive pentru a crea o locuinta eficienta, cu o amprenta de carbon redusa.
Cuplul de beneficiari a dorit ca noua locuinta sa le ofere spatii flexibile, mai ales ca ramasesera doar ei, copiii mutandu-se la casele lor. Arhitectii s-au inspirat de la peisajul inconjurator si perspectivele cu muntii din departare, astfel ca au reinterpretat spatiul tratandu-l ca un pavilion deschis intr-un parc. In acest sens peretele din living a fost inlocuit cu vitraje mobile, ce merg din pardoseala pana in tavan si permit deschiderea zonei de zi spre terasa exterioara. Inclus in spatiul de zi este culoarul care face legatura cu zona de noapte, ocupata de dormitoare. Bucataria, chiar daca e directionata spre zonele de lucru, beneficiaza de doua ferestre prin care se pot admira copacii din gradina, pastrandu-se legatura vizuala cu natura inconjuratoare.
Suprafetele acoperite in beton aparent, caramizile din lut si piatra de mica ofera exteriorului un aspect rugos, rustic. In acelasi timp anvelopanta dubla creata cu foi din otel ruginit ofera umbra necesara si filtreaza razele soarelui protejand interioarele de caldura excesiva. Panourile solare montate asigura apa calda necesara in locuinta si mentin consumul de energie la un nivel minim.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa