Un depozit din cărămidă este acum o casă primitoare și luminoasă
Inainte sa fie transformat intr-o locuinta cu spatii ample si luminoase, acest depozit din Melbourne datand din secolul al XIX-lea a gazduit pe rand zona de productie pentru o fabrica de dulceturi, un spatiu pentru imbuteliat apa minerala, birourile unei agentii de publicitate si ale unei firme ce oferea consultanta in domeniul ingineriei. Multumita unui proiect de renovare si reconversie realizat de echipa Andrew Simpson Architects, cladirea cu doua niveluri, cunoscuta si ca Fabrica de Apa, este acum o locuinta unifamiliala de 440 mp, cu spatii flexibile si luminoase.
Cand au demarat proiectul, arhitectii au trebuit sa tina cont de o multitudine de restrictii si conditionari impuse de regulamentul local si cel al Comisiei Monumentelor, astfel ca optiunile de modificare ale anvelopantei erau serios limitate. Echipa si-a concentrat atentia pe reorganizarea si amenajarea spatiilor interioare, propunand un model flexibil cu accese separate pentru diferiti membri ai familiei. Zonele locuibile amenajate in plan deschis au fost mutate la etaj, in vreme ce parterul a fost liber pentru a gazdui alte functiuni. Mare parte a incaperilor ofera un aranjament adaptabil, cu posibilitatea de a fi separate prin panouri glisante in vederea asigurarii unui grad mai mare de intimitate.
La primul nivel se afla o zona de zi deschisa, cu o zona de luat masa si o bucatarie ce flancheaza scara in forma de „L”, in vreme de baia, spalatoria si dormitorul se afla de cealalta parte a acesteia. Scara pozitionata central este accesibila din doua camere separate de la nivelul parterului, care beneficiaza la randul lor de intrari diferite din zona strazii. In partea din spate a proprietatii, mascat cu ajutorul unor usi translucide, se afla garajul.
La interior, structura aparenta a sarpantei din lemn masiv vopsit in negru este pusa in valoare prin inserarea unor luminatoare alternand cu niste casete finisate cu placaj furniruit, in care au fost mascate parti ale echipamentelor si instalatiilor casei. „Pentru a aduce lumina naturala si aer proaspat in zona centrala a structurii, a fost nevoie de prevederea, in versantii de nord si sud ai acoperisului, a unui numar semnificativ de luminatoare cu parti mobile”, explicau arhitectii. „Un mare decupaj in placa a fost amplasat strategic intre etaj si parter pentru a profita la maximum de aceste modificari”.