Un dom din pamant asigura racoare naturala pentru locatari
Realizata in Bogota in 2011, casa Vergara a folosit aceste tehnici de constructie pentru a obtine o locuinta ale carei interioare sa ramana racoroase in climatul sub-tropical al zonei si al carei impact asupra mediul inconjurator sa fie minim.
Tehnologia construirii cu pamant a fost pastrata multa vreme nealterata, dovedindu-si eficienta dea lungul veacurilor. Cu toate acestea, avand in vedere cerintele actuale de confort aceste metode au fost imbunatatite.
Arhitectul Andres Vallejo a folosit pentru aceasta casa un sistem care se numeste „Superadobe”, care a fost initial inventat de arhitectul iranian Nader Khalili si care foloseste trei elemente principale pentru a crea spatiile de locuinte de la interior, saci cilindrici si plasa de sarma ghimpata. La un pret de constructie de doar 28$ pe metrul patrat, casa are si avantajul unui impact redus asupra mediului inconjurator, incadrandu-se in plaja de solutii arhitecturale ce poate fi dezvoltata in zonele cu populatie saraca.
Formele organice, rotunjite ale locuintei au fost obtinute prin suprapunerea a zeci de saci cilindrici umpluti cu pamant. Folosindu-se de o structura din lemn, forma exterioara a fost definita cu ajutorul mai multor dimensiuni de saci ajungand sa se contureze un volum dreptunghiular si o cupola ascutita, ce aduce cu domurile catedralelor catolice. Pentru finisare peretii au fost acoperiti cu o mixtura de ciment astfel incat pamantul sa fie protejat impotriva umiditatii. La interior, in camere structura din lemn masiv a ramas vizibila iar diferitele luminatoare inserate in acoperis asigura suficienta lumina naturala fara a conduce la supra-incalizirea spatiilor.
Odata vopsita, structura din pamant pare asemeni unei case moderne, oferind o solutie durabila pentru locuire in care interioarele pot fi finisate si decorate in stil contemporan, beneficiind de toate conditiile de confort.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com/