Un hotel invaluit in peste 800 de varietati de plante
Amplasat in Palermo, o zona cu multa vegetatie a orasului Buenos Aires, boutique-hotelul Palo Santo este primul de acest gen construit pentru a se incadra in grila de valori impusa de sistemul de acreditare LEED. Proiectat de arhitectul local Mario Cito, hotelul de lux este amplasat intr-o veche tipografie. Constructia eficienta energetic a fost infasurata intr-o gradina verticala foarte diversificata si cuprinde printre altele o cascada de 20m inaltime, mobilier contemporan, un restaurant frantuzesc ce serveste meniuri personalizate si interioare finisate cu pardoseli din lemn palo santo, de unde i se trage si numele.
Hotelul a fost inaugurat in octombrie anul trecut. Inspirate de gradinile verticale ale lui Patric Blanc de la Muzeul Cheiului Branly si Caixa Forum, fatadele principala si secundara infloresc, impresionand cu cele 800 de specii de plante pe care le contin. Peretele vegetal, avand o inaltime de 30m, nu a fost creat doar din motive estetice, plantele urmarind sa filtreze lumina soarelui si aerul, oferind interioarelor o atmosfera racoroasa si parfumata.
In zona parterului, un vitraj acoperit cu un model imprimat de frunze si flori este interfata pe care hotelul o ofera in intampinarea turistilor. Peretele translucid filtreaza lumina soarelui, protejand interioarele de privirile indiscrete si accentuand atmosfera intima, in stransa legatura cu natura. Dupa zona de receptie si nodul vertical continand lifturile, se afla amenajat un restaurant de lux cu bar pentru cockail-uri, condus de chef Sebastien Fouillade. Purtand numele „Topinambour” restaurantul ofera preparate proaspete, de sezon, cu ingrediente specifice din Argentina. Zona de servire a mesei se extinde pana in gradina din spate, delimitata de plante de bambus, flori si iedera ce se ridica pe peretii din caramida ai vechii fabrici.
Imediat in partea din spate a fost amenajata o cascada verticala, un element cu impact vizual puternic menit ca pe langa aspectul estetic sa asigure si reicularea apei de ploaie colectata in rezervoare. Tot in inteirorul hotelului a mai fost amenajata o alta cascada; aceasta, avand 20m inaltime, este pozitionata in curtea interioara pe toata inaltimea volumului si creeaza o atmosfera deosebita atat pentru plante cat si pentru turisti, degajand vapori racorosi si un susur relaxant.
Daca este sa priviti de la inaltime veti putea vedea sistemul de colectare al apei de ploaie si modul in care curtea de lumina contribuie la iluminarea in mod natural a diferitelor niveluri. Toate cele 24 de camere sunt generoase, luminate natural si cu surse LED. Au fost mobilate cu obiecte clasice, facute de designeri renumiti dar si cu mobilier realizat pe comanda in ateliere locale.
Toate etajele au fost finisate cu pardoseli din lemn de palo santo adus din exploatarile controlate din zona de nord a Argentinei. Textilele sunt de provenienta locala, realizate din fibre naturale in vreme ce peretii au fost acoperiti cu tapet intr-o nuanta alb-perlat, o alternativa la vopselurile fara emisii volatile. Toate camerele beneficiaza de acces pe un balcon mare, inconjurat de plante, un spatiu deosebit in care sa te relaxezi si sa te bucuri de perspectivele panoramice.