Un hotel pe mare în formă de cerc de Foster + Partners
Numit momentan Ummahat AlShaykh Hotel 12, acesta va fi construit pe insula Ummahat AlShaykh din Marea Rosie si partial chiar pe mare in cadrul proiectului amintit.
Lansat de printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, proiectul Marea Rosie presupune transformarea unui arhipeleag format din 90 de insule nedezvoltate de pe coasta de vest a Arabiei Saudite, intre orasele Umluj si Al Wajh, in ceea ce dezvoltatorii spera ca va fi cel mai ambitios proiect de turism regenerativ din lume.
Randarile date recent publicitatii infatiseaza o serie de case de vacanta cu acoperisuri din lemn, restaurante si alte spatii amenajate pe insula. Partea cea mai interesanta a complexului o reprezinta camerele care vor fi construite pe piloni deasupra marii, dispuse in cerc si conectate intre ele prin intermediul unei pasarele.
Prin designul lor, arhitectii au urmarit ca hotelul sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului natural.
"Cum aduci oamenii in aceste locuri in care nimeni nu a mai fost pana acum? Si cum ii aduci in aceste locuri fara sa distrugi nimic? Totul este despre a dezvolta mediul si a construi pe baza a ceea ce exista deja acolo de mult timp in loc de a distruge", spune Gerard Evenden de la Foster + Partners, potrivit Dezeen.
Abordarea este in linie cu ideile generale care vor guverna viitoarea dezvoltare, care va fi alimentata integral cu energie regenerabila si in cadrul careia vor fi interzise obiectele din plastic de unica folosinta.
Ummahat AlShaykh Hotel 12 este unul dintre cele trei hoteluri care vor fi construite pe insula, celelalte doua fiind proiectate de Kengo Kuma and Associates si de Killa Design.
Tot arhitectii britanici se ocupa de dezvoltarea unei alte insule din cadrul aceluiasi proiect. Este vorba despre insula Shurayrah in forma de delfin, pentru care au proiectat complexul Coral Bloom, format din 11 hoteluri si inspirat de florile si de coralii specifici zonei.
Proiectul Marea Rosie, un plan ambitios prin care se urmareste transformarea Arabiei Saudite intr-o destinatie globala de turism, a fost lansat in 2017. Printre atractiile pe care le va cuprinde se numara plaje, canioane, vulcani in stare latenta si situri culturale si de patrimoniu. Va fi deservit de propriul aeroport international, proiectat de aceiasi arhitecti de la Foster + Partners.
Descopera si proiectul Inima Europei (The Heart of Europe), care vizeaza recrearea Europei insesi la 4 kilometri de coasta Dubaiului, o "Europa" mereu insorita in care intalnesti plaje cu nisip alb la tot pasul, indiferent daca esti pe Coasta de Azur, in Sankt Petersburg, in Venetia, in Suedia ori in Germania.