Un mega zgârie-nori în vârf de munte conceput de Zaha Hadid Architects în cadrul controversatului proiect Neom
Un zgârie-nori cu aspect cristalin conceput de biroul britanic Zaha Hadid Architects este cea mai recentă mega construcție programată pentru controversatul proiect Neom din Arabia Saudită.
Înalt de 330 de metri, Discovery Tower ar urma să fie construit pe vârful unui munte în stațiunea de schi Trojena, una dintre dezvoltările prevăzute în cadrul Neom.
Randările prezentate zilele trecute de dezvoltatori înfățișează o structură formată din mai multe coloane a căror siluetă se îngustează spre vârf. Turnul cu vedere spre un lac artificial le va oferi beneficiarilor ”experiența de a trăi în nori” și va include punți de observație, magazine de lux și restaurante.
”Acest turn înalt comercial iconic va furniza o platformă bogată pentru conținut și experiențe artistice revoluționare și tehnologizate”, spun dezvoltatorii.
Coordonat de biroul german LAVA architects, planul Trojena este una dintre cele patru regiuni de dezvoltare ale proiectului Neom, o nouă zonă urbană planificată pentru nord-estul Arabiei Saudite, de-a lungul Mării Roșii. Discovery Tower este gândit să fie construit pe muntele opus unei stațiuni de schi proiectate de arhitecții germani, urmând să fie conectat la hotelurile situate de-a lungul lacului artificial amintit prin intermediul unei telecabine.
Dezvoltarea include și clădiri proiectate de birourile UNStudio, Mecanoo, Aedas și Bureau Proberts și urmează să fie finalizată înainte de Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029, care vor fi găzduite aici.
Unul dintre cele mai mari și mai ambițioase planuri de dezvoltare din lume, cuprinzând o serie de proiecte futuriste sau de-a dreptul neverosimile, Neom, un pariu de 500 de miliarde de dolari, a atras critici vehemente în special din partea grupurilor pentru drepturile omului, care acuză regimul condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman de grave abuzuri.
”Inima” Neom va fi orașul numit The Line, o dezvoltare liniară lungă de 170 de kilometri, unde totul este dotat cu inteligență artificială și unde nu există masini și nici măcar sosele, proiect anunțat la începutul anului 2021 și aflat în plin proces de realizare: The Line, un oraş liniar de 170 de kilometri fără şosele şi maşini