Un muzeu ascuns în dunele de nisip
Foto: Open Architecture
Ascunsa aproape complet de nisip, anvelopanta din beton a constructiei a fost realizata in mare masura manual de catre localnici, iar arhitectii au decis sa pastreze textura neregulata de la interior, ca marturie a tehnicii de constructie.
Muzeul are o suprafata de 930 de metri patrati, interiorul cavernos fiind format din zece galerii de tip pestera, la care se ajunge printr-un tunel si o zona de receptie in forma de dom.
Luminatoare si ferestre amplasate cu atentie asigura lumina naturala pe tot parcursul anului, precum si acces la privelisti variate. O scara in spirala conduce spre o platforma de observare. Muzeul include si o cafenea si o sala de lectura.
Potrivit arhitectilor, este nevoie de o cantitate mica de energie pentru a mentine o temperatura confortabila la interior, ca urmare a efectului de izolare al nisipului care acopera constructia. De asemenea, in loc de aer conditionat este folosita o pompa de caldura geotermala.
Constructia a presupus distrugerea unor dune si recrearea lor deasupra cladirii, insa dunele invecinate au fost conservate cu grija.
"Decizia de a construi muzeul sub dune s-a nascut din respectul profund al arhitectilor fata de natura si ca urma a deciziei lor de a proteja ecosistemul vulnerabil al dunelor create de fortele naturale de-a lungul a mii de ani. Datorita muzeului, dunele de nisip inconjuratoare vor fi conservate, in loc sa fie nivelate pentru a face loc unor dezvoltari imobiliare cu vedere la ocean, asa cum s-a intamplat cu multe altele de-a lungul tarmului", spun arhitectii.
In continuare, Open Architecture se pregateste sa construiasca o noua galerie, Sea Art Museum, de aceasta data pe apa.
Foto: WU Qingshan
Foto: WU Qingshan
Foto: Ni Nan via Archdaily
Foto: Open Architecture
Foto: Open Architecture
Foto: Open Architecture