Un muzeu asemenea unor formaţiuni stâncoase ne invită la o călătorie prin timp şi spaţiu
Biroul olandez Mecanoo a prezentat recent planurile unui muzeu de istorie naturală care este construit în prezent Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Clădirea cu o suprafaţă de peste 35.000 de metri pătraţi gândită să arate asemenea unor formaţiuni stâncoase va găzdui câteva dintre cele mai impresionante specimene din lume.
Muzeul de Istorie Naturală Abu Dhabi va fi construit pe insula Saadiyat, unde se află şi Muzeul Luvru Abu Dhabi proiectat de Jean Nouvel şi unde urmează să apară şi Muzeul Naţional Zayed (Foster + Partners) şi Muzeul Guggenheim Abu Dhabi (Frank Gehry), totul ca parte unei strategii de a transforma acest loc într-un epicentru cultural.
Potrivit arhitecţilor, geometria este o altă temă esenţială a designului, clădirea fiind formată din structuri pentagonale asemănătoare cu nişte structuri celulare. O puzderie de arbori şi de alte plante verzi vor forma un contrast interesant cu faţada albă.
Muzeul va găzdui expoziţii interactive, iar vizitatorii vor găsi aici exponate deosebite ca un schelet de Tyrannosaurus Rex în vârstă de 67 de milioane de ani, numit „Stan", lung de 12 metri şi înalt de 4 metri, care a fost achiziţionat recent cu suma record de peste 30 de milioane de dolari. O altă piesă de rezistenţă va fi mult studiatul meteorit Murchison, care a căzut în 1969 în localitatea australiană după care a fost numit şi care conţine unul dintre cele mai vechi materiale descoperite vreodată pe Pământ.
Proiectul include şi un cinematograf şi un spaţiu dedicat expoziţiilor temporare.
“Galeriile Muzeului de Istorie Naturală Abu Dhabi îi vor purta pe vizitatori într-o călătorie în timp până la începutul timpului însuşi, povestind evoluţia universului nostru şi istoria vieţii de pe planeta noastră, oferind în acelaşi timp şi posibilitatea de a arunca o privire către posibilul nostru viitor”, transmit arhitecţii Mecanoo într-un comunicat de presă.
Muzeul de Istorie Naturală Abu Dhabi urmează să fie finalizat în 2025.
Rămânem în regiune şi vă invităm să revedeţi un exemplu de măiestrie inginerească în conceperea unui alt muzeu: Muzeul Viitorului din Dubai, un inel învăluit la propriu în poezie. Muzeul decorat cu mostre de caligrafie arabă a fost proiectat de firma de arhitectură locală Killa Design în 2015, fiind construit de inginerii de la Buro Happold.