Un muzeu de Kengo Kuma inspirat de lumea magică a poveştilor lui Hans Christian Andersen
Muzeul, care va fi inaugurat chiar in aceasta vara, le va oferi vizitatorilor “o experienta artistica unica, care imbina peisagistica cu arhitectura si cu designul modern al expozitiei”.
Potrivit directorului creativ al institutiei, Henrik Lübker, spre deosebire de alte muzee dedicate unor personalitati istorice, cel din Odense nu a fost conceput pentru a prezenta viata si opera lui Andersen, ci pentru a reda sensibilitatea scriitorului de basme cu mesaje patrunzatoare. Mai degraba decat un muzeu istoric, este “un muzeu existential”, care "nu vorbeste despre Andersen, ci vorbeste ca Andersen", precizeaza Lübker.
Constructiile care formeaza muzeul vor insuma in jur de 5 600 de metri patrati, la care se adauga aproape 7 000 de metri patrati de gradini. Cladirea principala va include o cafenea si alte servicii pentru vizitatori. Garduri vii serpuitoare vor parea o prelungire a pavilioanelor din lemn, linia dintre natura si spatiul construit estompandu-se. O rampa lunga ii va conduce pe vizitatori in subteran, unde vor descoperi o gradina secreta. Muzeul va avea si un loc de joaca pentru copii.
Proiectul, unul dintre cele mai ambitioase de acest gen din Danemarca din ultimii ani, este in fapt reinterpretarea arhitecturala a povestii “Cutia cu iasca” a lui Andersen.
In “Cutia cu iasca”, un copac dezvaluie o lume subterana magica, iar muzeul lui Kuma este conceput dupa aceasta metoda in care “o lume mica se dilata dintr-o data intr-un univers mai mare”, explica arhitectul nipon.
"Proiectul este darul nostru pentru Hans Christian Andersen, in semn de multumire pentru tot ce ne-a invatat", spune Kengo Kuma.
O serie de tehnologii de ultima ora vor aduce la viata universul magic al autorului unor opere precum “Mica sirena”, “Hainele cele noi ale imparatului” sau “Ratusca cea urata”.
Arhitectura, sunetul, lumina si imaginile creeaza impreuna noi si noi perspective pentru fiecare vizitator in parte.
„Vizitatorii vor experimenta cele mai faimoase povesti ale lui Andersen aduse la viata nu sub forma repovestirii, ci ca experiente reale intr-o lume coerenta”, sustine Lübker.