Un muzeu futurist ce pluteşte ca un nor deasupra junglei
Designul viitorului Muzeu de Ştiinţă şi Tehnologie din Hainan, din sudul Chinei, este inspirat de contrastul dintre spaţiul urban şi peisajul natural antic ce defineşte locul în care va fi ridicat.
Clădirea a fost imaginată de biroul chinez MAD ca un “nor în dialog cu natura”, fiind definită de o anvelopantă argintie din plastic armat cu fibră.
Construit pe coasta oraşului Haikou, în apropiere de o zonă umedă, muzeul va avea o suprafaţă de peste 46.500 de metri şi urmează să fie deschis publicului în 2024. Va cuprinde un spaţiu pentru expoziţii, un planetariu, un cinematograf cu un ecran imens, un simulator de zbor şi vaste spaţii verzi.
“Designul muzeului este inspirat de contextul dual urban şi natural al zonei. Cu o pădure tropicală bogată ca fundal, principalul pavilion al muzeului are forma unui nor în dialog cu natura. De la distanţă, clădirea futuristă pare că se ridică din oraş, în timp ce vizitatorii care intră în zona muzeului îl văd plutind deasupra junglei. Faţada din plastic arrmat cu fibră face ca clădirea să iasă în evidenţă atât de aproape, cât şi de la distanţă cu exteriorul său argintiu, reflectant, şi estetica vizionară”, spun arhitecţii.
Turul muzeului va începe de la etajul al cincilea, unde vizitatorii vor ajunge cu liftul pe o platformă de observaţie ce va oferi vederi la 360 de grade asupra mării şi a oraşului. De aici vor descinde via o rampă spiralată pentru a explora galerii cu tematici din domenii diferite, de la tehnologiei şi spaţiu, la matematică şi viaţa marină.
La etajul al doilea va exista o zonă dedicată experienţelor interactive şi un spaţiu de joaca pentru copii.
O parte din clădire va fi construită în subteran, iar planul interiorului va fi organizat în jurul unui atrium ce va permite pătrunderea în abundenţă a luminii naturale.
Tot în Hainan, arhitecţii de la MAD semnează designul uneia dintre cele mai aşteptate clădiri din acest an.