Un nou an scolar cu De-a arhitectura
De-a arhitectura - educatie pentru arhitectura si mediul construit
Formarea indrumatorilor - 2015
18.09.2015 - Anul acesta peste 2800 de elevi din 104 clase din toata tara vor parcurge practic si inovativ notiuni de arhitectura si mediul construit prin cursul optional „De-a arhitectura in orasul meu” dedicat elevilor din clasele a III-a si a IV-a, cu asistenta Asociatiei De-a Arhitectura.
Asa cum ne-am obisnuit de cativa ani, septembrie inseamna pentru Asociatia De-a arhitectura unul dintre cele mai importante momente ale activitatii educative desfasurate: debutul unui nou an scolar in care copiii se pregatesc sa isi insuseasca notiuni elementare de arhitectura si mediu construit si sa devina participanti activi la viata urbei. Acest lucru nu ar fi posibil fara ajutorul arhitectilor voluntari si al invatatorilor dedicati care ii vor ghida pe cei mici in lumea arhitecturii prin expeditii, jocuri, prezentari si, in final, ii vor indruma in realizarea unei machete a unui orasel.
Pentru a primi asistenta Asociatiei De-a Arhitectura in desfasurarea cursului, cadrele didactice s-au inscris in program inca de anul trecut, la fel si arhitectii care cred ca meseria pe care o practica contine si o foarte importanta componenta de educare a societatii. Astfel, alaturi de cele 33 de clase cu 860 de elevi ce continua cursul al doilea an, anul acesta cursul va incepe si in alte 71 de clase noi, pentru un numar de 1952 de elevi ce vor afla tainele locurilor construite de oameni.
Componenta de formare, condusa in cadrul Asociatiei De-a Arhitectura de arh. Claudia Pamfil, a pregatit indrumatorii elevilor inca din timpul verii, mai intai la distanta, cand acestia, ghidati de coordonatorii locali ai asociatiei, s-au familiarizat cu programa aprobata de Ministerul Educatiei si cu ghidul indrumatorului si resursele didactice puse la dispozitie prin asistenta Asociatiei De-a Arhitectura, iar mai apoi, la atelierele de formare desfasurate in centre din intreaga tara, invatatorii au facut cunostinta cu arhitectii voluntari ce ii vor sprijini in pregatirea si sustinerea activitatilor.
Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR) a facut posibil si in acest an, pentru a doua oara, prin proiectul Asociatiei De-a Arhitectura „Formarea indrumatorilor 2015” finantat din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, ca echipele de indrumatori cadru didactic-arhitect sa fie pregatite pentru a colabora pe parcursul anului scolar. La atelierele de formare cei doi membri ai echipei au stabilit si clarificat rolul fiecaruia in predarea la clasa, au simulat lectii si au invatat cum sa utilizeze instrumentele de invatare puse la dispozitie de curs.
Aproximativ 150 participanti, arhitecti si invatatori, au luat parte la inceputul lunii septembrie la cele 8 ateliere regionale de formare ce s-au desfasurat, sub coordonarea logistica a responsabililor regionali ai asociatiei De-a Arhitectura:
- La Brasov, profesori si arhitecti voluntari din Brasov, Fagaras si Cristian au beneficiat de indrumarea formatorilor De-a arhitectura, prof. Carmina Vakulovski si arh. Deea Ursachi.
- La Bucuresti, arh. Miruna Grigorescu, arh. Vera Marin si arh. Claudia Pamfil au sustinut doua ateliere, cu participanti din Bucuresti, Campulung Muscel, Pitesti si Ploiesti.
- In Cluj-Napoca atelierul a fost sustinut de arh. Iulia Patru si prof. Gianina Vanca, tot o echipa veterana de formatori. La training au participat cadre didactice si arhitecti din Cluj-Napoca, Dej, Sighetu Marmatiei si Baia Mare.
- In Constanta atelierul a fost sustinut de arh. Corina Croitoru si prof. Carmina Vakulovski, pentru indrumatorii claselor din Braila si Constanta.
- La Iasi atelierul condus de arh. Claudia Pamfil a intrunit arhitecti voluntari si cadre didactice din Iasi, Miroslava, Schitu Duca si Sabaoani, judetul Neamt.
- In Sibiu, alaturi de participantii din Sibiu si Ramnicu Valcea au fost arh. Iulia Nistor si prof. Elena Salistean.
- La Timisoara, arh. Oana Simionescu si prof. Felicia Popovici au sustinut atelierul de formare pentru participanti din Timisoara si Arad.
Proiectul sustinut de UAR a mai beneficiat si de sprijin local prin punerea la dispozitie a diverselor locatii pentru training: Brasov – OAR filiala BV-CV-HR care a pus la dispozitie sediul OAR prin spatiul din Turnul Portii Ecaterina, Bucuresti – Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectura de Interior, Cluj-Napoca – Primaria Municipiului Cluj-Napoca care a pus la dispozitie Bastionul Croitorilor, Iasi – OAR Iasi prin sediul filialei, Sibiu – Biblioteca Astra (cu sprijinul UAR Sibiu), Timisoara – Universitatea Politehnica din Timisoara - Facultatea de Arhitectura. Pe parcursul atelierelor a fost subliniata contributia definitorie a Uniunii Arhitectilor din Romania, prin finantarea acordata din Fondul „Timbrul Arhitecturii” Asociatiei De-a Arhitectura pentru „Formarea indrumatorilor 2015”, in pregatirea celor care ii vor ghida pe elevi sa observe si sa analizeze mediul construit din jurul lor si din lume, apoi sa construiasca si sa prezinte parintilor si publicului ce isi imagineaza pentru viitor.
Dorim tuturor un an scolar cu multe „constructii” frumoase si durabile!
Echipa „De-a arhitectura”
https://www.facebook.com/DeAArhitectura
Despre De-a arhitectura
Asociatia De-a arhitectura a fost fondata in ianuarie 2013 si isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Numai prin intelegerea si asumarea lor de catre diverse categorii de public se poate asigura o crestere durabila a calitatii mediului construit din mediile urbane si rurale. De-a arhitectura crede cu tarie ca o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia copiilor, viitorii cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor, iar aceasta idee a dus la dezvoltarea unor programe educationale recunoscute ce aduc cunostinte despre arhitectura si mediu construit in scoli prin metode de invatare experentiala.