Un nou centru portuar poarta amprenta Zaha Hadid
Un simbol stralucitor al progresului se face remarcat pe acoperisul noului Centru Portuar din Antwerp, o veche unitate de pompieri pe care echipa de specialisti condusa de arhitecta Zaha Hadid a renovat-o intr-un imobil cu o estetica deosebita ce a primit certificatul BREEAM pentru gradul ridicat de eficienta atins.
Designul care a castigat competitia este o combinatie de forme futuristice specifice limbajului arhitectural al dnei Hadid si elemente istorice. Noua aripa reflecta culorile mereu schimbatoare ale apei si cerului, reproducand forma alungita a prorei unei nave ce tinteste spre Scheldt, raul pe care a fost construit orasul.
Noul Centru Portuar a fost creat ca „spatiu de lucru eficient si durabil”, menit sa inlocuiasca birourile din anii 1990 raspandite peste tot in oras in care lucrau cei 500 de angajati ai portului. Nevoia de extindere si consolidare era una fireasca avand in vedere ca portul Antwerp este al doilea cel mai mare din Europa, prin care tranziteaza peste 200 de milioane de tone de marfuri si avand peste 60 000 de oameni angajati. Autoritatile municipale si cele portuare au ales cladirea care in trecut fusese unitate de pompieri amplasata pe insula Mexico din docul Kattendijk pe Cheiul 63, sa fie renovata si reamenajata pentru a deveni mai incapatoare luand in consideratie si avantajul oferit de apa, care facilita transportul materialelor de constructie.
Proiectul propus de echipa condusa de Zaha Hadid a castigat competitia datorita propunerii de a combina arhitectura moderna cu volumul cladirii istorice ce a fost pastrata. In loc sa adauge o extindere intr-un volum alaturat, arhitectii au pozitionat noua structura deasupra asemeni unei coroane, conservand integral imobilul vechi. „Aceste trei principii esentiale determina compozitia dintre vechi si nou: un nou volum care pare ca pluteste desupra vechii cladiri, respectand fiecare dintre vechile fatade si completand pe verticala turnul imaginat de designerul original care nu a fost niciodata realizat” declarau reprezentantii echipei de arhitecti. „Avand mereu ca referinta raul Scheldt, orasul Antwerp si dinamica acestui port, proiectul a combinat eficient renovarea si refolosirea vechii unitati de pompieri integrand-o complet in schema functionala a noului sediu. Centrul Portuar a fost conceput din punct de vedere spatial pentru a putea fi adaptat pe viitor in functie de nevoile personalului si ale activitatii portuare in crestere."
Noul volum este inchis in panouri vitrate cu forme triunghiulare care reflecta diferite ipostaze ale mediului inconjurator, fie ca este vorba despre fragmente de cer sau de apa, obtinandu-se astfel o suprafata care straluceste si scanteiaza in bataia soarelui. Anumite panouri vitrate sunt transparente astfel ca permit luminii naturale sa patrunda in interioare, mentinandu-se un echilibru si un control strict al aportului termic la atmosfera interioara a cladirii. Elemente vitrate noi au fost inserate si la cladirea istorica, in zona acoperisului si in curte.
La proiectarea intregului complex s-a pus accent pe eficienta energetic,a astfel ca interioarele beneficiaza de un sistem de incalzire geotermal, tavane cu sistem de racire integrat, automatizari si toalete ecologice fara apa. Toate acestea, impreuna cu materiale si solutiile constructive de calitate au ajutat ca imobilul sa fie clasificat in categoria „foarte bine” conform standardelor BREEAM.